• Els pesos pesats de l'IBEX han tancat amb pujades de l'1%
  • Dimecres, la CNMV va prorrogar la prohibició de curts en Liberbank
Janet Yellen

L'IBEX ha protagonitzat una sessió positiva durant la qual, com va passar ahir, ha anat de menys a més. Finalment, el selectiu ha tancat amb una pujada del 0,93%, fins als 10.658,3 punts, de manera que se situa a prop del nivell psicològic dels 10.700 punts. Els pesos pesat de l'IBEX han estat els que l'han empès a aquests nivells.

  • 10.983,70
  • -0,40%

Técnicas Reunidas ha estat el valor que ha registrat la major pujada del selectiu després d'avançar un 2,91% per situar-se als 34,96 euros. L’ha seguit Mapfre, que també ha registrat una important pujada del 2,86%. Al tercer lloc s'ha situat DIA, que ha pujat un 2,75%, fins als 5,48 euros.

Telefónica ha estat el pes pesat que més ha pujat, un 2,17%, fins als 9,33 euros. La companyia de telecomunicacions ha reaccionat des que dilluns passat perdés durant la jornada els 9 euros per acció. BBVA, que ha pujat un 1,86%, fins als 7,6 euros, ha estat el segon 'blue xip' amb millor comportament. Bona sessió també la que ha registrat Repsol, que s'ha mogut al ritme del petroli. La companyia ha pujat un 1,62%.

A la banda de les caigudes, Acerinox ha tornat a ser el fanalet vermell de la sessió, afectat per la caiguda del níquel, el seu principal matèria primera

Banc Santander ha seguit el ritme dels altres grans valors i ha pujat un 1,11%, fins als 5,85 euros. D'entre aquests, Inditex ha estat el que menys ha pujat, tot i que ha registrat una alça del 0,77%, el que l’ha fet superar de nou els 34 euros per acció.

A la banda de les caigudes, Acerinox ha tornat a ser el fanalet vermell de la sessió, afectat per la caiguda del níquel, la seva matèria primera. L’acerera ha caigut un 1,25%, fins als 11,4 euros. En contrast, ArcelorMittal ha pujat un 2,05% després que Deutsche Bank hagi elevat el seu consell de compra. A la part baixa de la taula també ha estat Grifols que s'ha deixat un 1,2%, fins als 23,8 euros, l'ha seguit Red Eléctrica que ha caigut un 0,44%, fins als 18,26 euros.

Al Mercat Continu, aquest dijous cal parlar d’Inypsa, que ha pujat un 116,67%, fins als 0,32 euros, després de signar un acord de col·laboració per desenvolupar projectes d'energia fotovoltaica amb Yingli Green Energy, filial espanyola de Yingli Solar, un dels fabricants líders a nivell mundial de mòduls fotovoltaics.

Els inversors també han fixat la seva mirada en Liberbank. L'entitat ha pujat un 1,55%, fins als 0,98 euros, un dia després que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNNV) prorrogués durant dos mesos més la prohibició de curts en el valor. El regulador va prendre aquesta decisió per la volatilitat del valor.

ALTRES MERCATS

La resta de borses del Vell Continent ha tancat amb signe mixt. El FTSE 100 de Londres ha estat el que ha posat la nota discordant, ja que ha tancat amb un lleugera caiguda del 0,05%. No obstant això, el PSI 20 de Portugal ha pujat un 2%, el CAC 40 francès, un 0,25% i DAX 30 d'Alemanya s'ha revalorat lleugerament un 0,12%.

Wall Street cotitza amb moderades pujades del 0,2% de mitjana. La presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, torna a parlar aquest dijous davant del Senat. Yellen va assenyalar ahir que l'economia estava preparada per seguir amb les pujades de tipus i amb la reducció del balanç.

Al mercat de matèries primeres, el petroli s'ha capgirat i cotitza amb pujades superiors a l'1%. Al principi de la jornada, el cru ha arribat a caure aquest 1%, després que l'Agència d'Energia hagi assenyalat que només s'ha complert el 78% del acord de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) durant el mes de juny. El barril de Brent, de referència a Europa, puja un 1,51% fins als 48,45 dòlars. D'altra banda, el barril de West Texas, de referència als EUA, avança un 1,54% fins als 46,11 dòlars.

D'altra banda, al mercat de les divises, l'euro segueix caient en el seu canvi contra el dòlar. A l'hora del tancament del mercat europeu, la 'moneda única' reculava un 0,24% i se situava als 1,1385 dòlars.

En un altre ordre de coses, s'està parlant molt de la visita dels Reis al Regne Unit. Aquest dijous Felip VI s'ha reunit amb empresaris espanyols i britànics i ha dinat amb la primera ministra britànica, Theresa May. Cal recordar que la plana major dels directius de l'IBEX, entre els quals es troben els presidents de Santander, Telefónica i BBVA, han acompanyat els Reis en aquest viatge.

Pel que fa a l'agenda de dades del dia, l'IPC d'Alemanya ha pujat un 1,6% al juny, en línia amb el que s'esperava. A Espanya, l'IPC va baixar fins a l’1,5% al ​​juny per la llum, la gasolina i alguns aliments.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que al final l'IBEX 35 ha emplenat (a falta de 25 punts) el buit alcista de finals d'abril i des d'aquí, cap amunt. "Si bé és cert que era un objectiu de caiguda sobre la qual especulàvem des del principi, aquest ha trigat dos mesos i mig (després d'un lent degoteig) a aconseguir-ho", apunta l'expert.

Però al final el buit alcista, per definició suport, ha aconseguit frenar les caigudes. El fet que hi hagi consumit tant de temps està servint per relaxar la fortíssima 'sobrecompra' acumulada després de mesos i mesos d'importants pujades. En el molt curt termini i després de superar la resistència dels 10.615 punts es pot dir que, correccions puntuals a part, "el més probable és que el nostre IBEX es dirigeixi a la important resistència que presenta a l'entorn dels 10.900 punts, per on passa la directriu baixista dels últims mesos", explica l’expert. A més, ja tenim BBVA per sobre de la important resistència dels 7,6 euros, cosa que és indicatiu que les últimes pujades semblen anar de debò.

Noticias relacionadas

contador