wall street portada inversor mal

Wall Street torna a desplomar-se más del 2% i perd un 10% aquesta semana, després del tancament mixt del dimecres i les fortes pèrdues superiors al 6% registrades durant el dilluns i el dimarts. L'expansió de coronavirus a multitud de països fa anticipar que el seu impacte econòmic serà més gran que no s'havia estimat inicialment, cosa que està provocant una fugida dels inversors de la renda variable cap a actius més segurs com els bons i l'or.

  • 38.239,98
  • -

El president dels EUA, Donald Trump, ha insistit aquest dimecres que el risc de coronavirus al país nordamericà és “molt baix”, i ha anunciat que a posat el vicepresident Mike Pence al capdavant de la gestió per afrontar el brot.

Per primera vegada, aquest dijous els casos reportats fora de la Xina continental superen els nous infectats dins les fronteres del país asiàtic, segons ha informat l’Organització Mundial de la Salut. Això marca un punt d’inflexió significatiu en la propagació global de la malaltia.

Una de les darreres companyies en llançar un ‘profit warning’ sobre els seus resultats ha estat Microsoft, que ahir a la nit va confirmar que les seves xifres es veuran afectades per aquesta crisi sanitària.

L’epidèmia presenta clarament riscs per als inversos en renda variable. Tindrà un impacte negatiu sobre el creixement econòmic a curt termini, i les empreses més cícliques i apalancades podrien enfrontar-se a una pressió més forat que les que tenen un creixement dels guanys impulsat per factors estructurals”, afirmen els experts de Vontobel AM.

No obstant això, afegeixen que “la volatilitat resultant dels esdeveniments exògens pot crear oportunitats per als inversors a llarg termini”. La seva estratègia és enfocar-se cap al “creixement de qualitat”, que es basa en la possessió de companyies que poden suportar entorns difícils i prosperar en cicles econòmics complets.”

Malgrat això, el mercat té por que les mesures que puguin adoptar el Banc Central Europeu (BCE) o la Reserva Federal Estatunitenca (Fed) no siguin suficients com a antídot contra el brot, que cada cop s’escampa a més països.

A nivell econòmic, el Producte Interior Brut (PIB) dels EUA es va situar al 2,1% al 2019, segons les dades publicades aquest dijous, cosa que suposa que el creixement econòmic s’ha mantingut tot i que la despesa dels consumidors es va reduir l’any passat.

Les dades coincideixen amb l’estimació anterior, i estan en línia amb les expectatives del mercat. No obstant, allò que realment interessa als inversors és saber quin serà l’impacte del coronavirus sobre l’economia americana i global, tant durant el primer trimestre com durant el 2020.

L’S&P 500 ja ha perdut 1,7 milions de dòlars a les sessions del dilluns i el dimarts, amb el VIX a 28,4 punts aquest dimecres, aprop dels màxims a què va arribar al desembre de 2018. “Cal que els inversors es preparin per al risc d’aquesta correcció; no els hauria de prendre per sorpresa”, sostenen des de Capital Group.

A d’altres mercats, el petroli West Texas cau gairebé un 5%, fins als 46,60 dòlars, mentre que el mercat segueix descomptant una menor demanda mundial a causa del coronavirus. Per part seva, l’unça d’or puja un 0,7% fins als 1.655 dòlars, després de marcar màxims dels darrers set anys aquest dilluns, vora els 1.700 dòlars.

A més, la rendabilitat del bo americà a 10 anys ha marcat un nou mínim històric a l’1,26%. Per últim, l’euro es revaloritza un 0,9% i es canvia a 1,0977 dòlars, després de marcar fa poc mínims dels últims 3 anys en $1,0775.

A l'altra banda de l'Atlàntic, l'Ibex cedeix més d'un 3%, mentre el coronavirus s'escampa pel món. A l'Àsia, el Nikkei ha liderat les caigudes deixant-se un 2%, davant l'immobilisme del banc central sud-coreà, que manté els tipus sense canvis.

Noticias relacionadas

contador