ep archivo   el presidente de la reserva federal fed de estados unidos jerome powell ha asegurado
FED - Archivo

Wall Street segueix venent després del tancament baixista de dimecres, davant d'una Reserva Federal (Fed) encara més agressiva en la lluita contra la inflació. Cal destacar que l'S&P 500 ha baixat més del 8% des de la mala dada d'IPC de dimarts passat als EUA.

  • 10.971,22
  • -1,73%

El banc central nord-americà va elevar els interessos un 0,75% per tercera reunió consecutiva, per situar el preu dels diners als EUA al 3%-3,25%, màxims des del 2008. A més, va anticipar més pujades d'entre l'1% i l'1,25% per a finals d'any, fins al 4%-4,5%; i va assenyalar que els interessos es mantindran a nivells del 4,6% al llarg del 2023.

El temor del mercat és que aquest enduriment monetari provoqui una recessió al proper any. "Aconseguir un aterratge suau de l'economia serà molt complicat. Ningú sap si la nostra lluita contra la inflació provocarà una recessió", va reconèixer el mateix president de l'organisme, Jerome Powell.

I és que les previsions del banc central van elevar l'estimació de la taxa d'atur als EUA per al proper any fins al 4,4%, taxa que implica la destrucció d'1,2 milions de llocs de treball.

Danske Bank destaca el "risc que la Fed mantingui les condicions financeres a nivells restrictius per més temps. En conseqüència, i com també va reconèixer Powell, les possibilitats d'un 'aterratge suau' han disminuït".

Anna Stupnytska, economista a Fidelity International, afegeix que "si les condicions financeres s'endureixen de manera significativa podríem veure una pausa més primerenca, però ara mateix estem lluny d'això i la incertesa continua sent molt alta a causa de les nombroses peces en moviment".

Per la seva banda, la companyia Berenberg assenyala que "si l'economia es desaccelera molt per sota de les projeccions de la Fed el 2023, és probable que la Fed es vegi atrapada en un compromís entre una inflació encara elevada i una desocupació més gran".

ECONOMIA

Pel que fa a l'actualitat de la jornada, s'han publicat dades d'atur setmanal. Les peticions de desocupació s'han situat en 213.000, des de les 208.000 dels set dies previs, encara que per sota de les previsions del consens, que n'anticipaven 218.000. La dada segueix indicant un mercat laboral molt ajustat.

A més, la política monetària segueix a primera línia, ja que el Banc del Japó (BoJ) ha mantingut els tipus d'interès i la política monetària sense canvis, complint les expectatives previstes i quedant com l'únic banc central que no endureix el rumb per corregir la inflació galopant, fins i tot per als estàndards nipons.

A més, el Banc Nacional de Suïssa ha pujat els interessos un 0,75% (per sobre del 0,5% esperat) i s'espera que el Banc d'Anglaterra elevi el preu dels diners un 0,5%, encara que no se'n descarta una alça del 0,75%.

ANÀLISI TÈCNICA I ALTRES MERCATS

L'S&P 500 ha cobert "el buit alcista que va deixar a mitjans del mes de juliol i s'acosta als mínims anuals dibuixats als 3.636 punts. Abans d'aquests preus presenta un altre buit alcista als 3.674 punts, nivells que podria cobrir a les properes jornades tranquil·lament", explica César Nuez, analista de Bolsamanía.

"No veurem un senyal de fortalesa mentre que es mantingui cotitzant per sota dels 3.900 punts, si bé la resistència clau del curt termini és als 4.119 punts", afegeix aquest expert.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 3% (85,53 dòlars) i el cru Brent avança un 2,8% (92,36 dòlars), mentre l'euro s'aprecia un 0,3% (0,9863 dòlars). A més, l'unça d'or puja un 0,6% (1.685 dòlars) i la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys avança fins al 3,6%. Finalment, el bitcoin baixa un 1% (18.935 dòlars).

Noticias relacionadas

contador