energialimpiacb121

Wall Street estén els seus guanys després que l'S&P 500 tanqués aquest dijous la seva sessió més alcista des del març. Els inversors mantenen la seva visió positiva a curt termini malgrat els dubtes sobre l'evolució de la inflació i la por d'una possible crisi energètica a escala mundial, que ha relegat a un segon pla la pandèmia de Covid-19, cada vegada més controlada.

  • 37.735,11
  • -

ls índexs acumulen pujades setmanals a causa de les últimes sessions, durant les quals han tornat al to verd. D'aquesta manera, el Dow Jones avança un 1,3% des de divendres passat, l'S&P 500, un 1,7% i el Nasdaq, un 2%.

En aquest sentit, el barril de petroli Brent ha tocat els 85 dòlars i cada vegada està més a prop del nivell psicològic dels 100 dòlars. A més, la pujada en el preu del gas, tant als EUA com a Europa, anticipa un menor poder de compra per als consumidors durant l'hivern.

Els analistes de Goldman Sachs han comentat que "ens enfrontem a possibles dèficits de diversos anys i al risc que els preus pugin considerablement". Aquests experts anticipen preus de 85 a 90 dòlars a curt i mitjà termini. "No es tracta d'un xoc hivernal transitori com podria ser el del gas", han afegit.

"Ja tenim l''or negre' a les portes de la important resistència que presenta a l'entorn dels 90 dòlars/barril", diu José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. "Aquesta resistència es correspon amb els màxims de maig de 2010 i els mínims de 2012. Fa 9 anys va actuar com a important suport i ara cal esperar que ho faci com a resistència. O almenys com a resistència de curt termini", explica.

No obstant això, el to del mercat s'ha tornat més constructiu a curt termini, impulsat per una sòlida tanda de presentació de resultats dels grans bancs americans, que al seu torn s'han mostrat positius amb l'evolució de l'economia nord-americana de cara als pròxims trimestres.

En aquesta línia, Goldman Sachs ha guanyat molt més del que s'esperava durant el tercer trimestre del l'any, arribant a un benefici per acció de 14,93 dòlars enfront dels 9,92 dòlars previstos. Això l'ha impulsat a borsa més d'un 2%. Aquestes xifres arriben després que JP Morgan, Citi, Bank of America, Wells Fargo i Morgan Stanley també hagin superat els pronòstics.

A nivell macroeconòmic, les peticions inicials de desocupació s'han situat per sota de 300.000 per primera vegada des que va començar la pandèmia, cosa que indica "una recuperació progressiva" del mercat laboral nord-americà, destaquen els analistes de Bankinter, un factor clau per contenir les pressions inflacionistes que s'estan observant sobre els salaris per la manca de mà d'obra.

No obstant això, al mateix temps, segueixen observant forts augments dels preus de producció, a prop de màxims històrics, a causa de "la pujada dels preus de les matèries primeres i de l'energia, els colls d'ampolla en les cadenes de subministraments i la dificultat per contractar", afegeixen aquests experts.

Així, cada vegada cobra més força l'opinió que la inflació "no és transitòria", com ha comentat Mohamed El-Erian, assessor econòmic d'Allianz, que ha demanat als bancs centrals "una actuació ràpida" per contenir la pujada dels preus.

Recordem que les actes de l'última reunió de la Reserva Federal (Fed), publicades aquesta setmana, han confirmat que el banc central començarà el tapering (el procés per reduir les seves compres d'actius) al novembre, a un ritme de 15.000 milions de dòlars mensuals, per acabar amb els seus estímuls monetaris a mitjans de l'any que ve.

Tot i la pujada de preus, els consumidors nord-americans han gastat més al mes de setembre, sorprenent als analistes. Les vendes al detall s'han incrementat un 0,7% enfront de la caiguda del 0,2% esperada. La dada que exclou les transaccions d'automòbils conclou que ha pujat un 0,8% enfront del 0,5% previst.

"No està clar fins a quin punt la recent fortalesa de les vendes al detall és conseqüència de l'onada de la Covid, que clarament va reduir la despesa en serveis discrecionals, deixant espai per a una major despesa en béns", comenten des de Pantheon Macroeconomics.

També s'ha conegut la dada de la confiança de consumidor, elaborada per la Universitat de Michigan. Ha caigut al 71,4 des del 72,8 i enfront del 73,1 previst.

A nivell empresarial, els analistes de Jefferies han elevat la valoració de Tesla fins als 950 dòlars des dels anteriors 850 dòlars i han reiterat el consell de compra sobre el fabricant de cotxes elèctrics.

En altres mercats, l'euro s'aprecia un 0,01% i es canvia a 1,1595 dòlars. A més, l'unça d'or cau un 1,6%, fins als 1.769 dòlars. Finalment, el bitcoin avança un 2,91%, fins als 59.344 dòlars.

Noticias relacionadas

contador