federal reserve dl bonds us usa dollar fx
Federal Reserve (US government work)

Els analistes ja estan anticipant com serà la retirada d'estímuls monetaris de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) després de conèixer les actes de l'última reunió del banc central nord-americà, celebrada a mitjans de setembre.

El pla preveu "reduccions mensuals en el ritme de compra d'actius en 10.000 milions de dòlars en el cas de valors del Tresor i en 5.000 milions en el cas de valors recolzats per hipoteques d'agències", i hauria de "concloure a mitjan l'any que ve", segons va mostrar el document.

Actualment la Fed compra 80.000 milions de dòlars mensuals en bons del Tresor i 40.000 milions en valors hipotecaris, de manera que el seu programa d'estímul puja fins als 120.000 milions de dòlars mensuals.

En aquest escenari, el consens d'analistes ja anticipa que el tapering començarà a mitjans de novembre i que estarà finalitzat a mitjans de l'any que ve, cosa que obre la porta a una primera pujada de tipus a finals de l'any que ve o principis de 2023.

Les actes van mostrar la preocupació del banc central per la pujada de la inflació, que amenaça de convertir-se en 'persistent' i no 'transitòria', com ha defensat el seu president, Jerome Powell, durant els últims mesos.

"La majoria" de membres de la Fed "van veure els riscos d'inflació ponderats a l'alça a causa de la preocupació que les interrupcions de l'oferta i l'escassetat de mà d'obra podrien durar més i tenir efectes majors o més persistents en els preus i els salaris del que suposaven actualment", ha indicat el document.

"Trobem interessant la discussió de la Fed sobre la inflació, ja que la majoria dels funcionaris han alterat els seus punts de vista i ara veuen que la pressió dels preus és més pronunciada i duradora del que pensaven anteriorment", comenten els experts de Daiwa Capital Markets.

"Alguns funcionaris van esmentar riscos a l'alça a causa de l'augment dels lloguers en resposta als preus de l'habitatge més alts, i es va considerar possible un canvi en les expectatives d'inflació si persisteixen les pressions sobre els preus", afegeixen.

"Al mateix temps", conclouen, "els funcionaris van veure la pressió sobre la inflació com a resultat en gran mesura dels colls d'ampolla de la cadena de subministrament, que eventualment es resoldran. Per tant, tot i la sorprenent força i persistència, la major part dels funcionaris encara considera que la recent taxa d'inflació elevada és transitòria".

Segons Link Securities, "no sembla que la Fed tingui la intenció de començar a pujar les seves taxes d'interès oficials, almenys fins al 2023. No obstant això, aquesta decisió sí que pot veure condicionada per una alta inflació més persistent, cosa que no creiem que estigui descomptat pels mercats financers occidentals".

Noticias relacionadas

contador