• El president Donald Trump té previst proposar Jerome Powell com a nou president del banc central
  • Facebook cau després de publicar els seus resultats i el fabricant de l'iPhone farà públics els seus després del tancament de mercat
les-economistes-parient-sur-powell-pour-la-presidence-de-la-fed

Wall Street comença la jornada amb lleugeres caigudes després del comunicat de la Fed sobre política monetària o els resultats de Facebook. Tot i que dijous promet emocions fortes, com la nominació de Jerome Powell per ser el pròxim president de la Fed, els resultats d'Apple o l'informe d'ocupació d'octubre (encara que aquesta última referència no arribarà fins divendres). L'S&P 500 perd el 0,04%, el Nasdaq retrocedeix un 0,08% i el Dow Jones respon amb lleugeres pujades del 0,05%,

  • 169,30$
  • -0,35%

En primer lloc, la Reserva Federal va acordar aquest dimecres, de manera unànime, mantenir sense canvis els tipus d'interès en el rang de l'1% -1,25%, tal com s'esperava. Segons la seva opinió, el creixement de l'economia dels Estats Units és "sòlid" i el "mercat laboral continua enfortint-se", de manera que pujarà els interessos 25 punts bàsics més durnat la reunió de desembre (cosa que ja descompta el mercat al 92% ).

La Fed va afegir que ha començat el programa de reducció del seu balanç amb una 'dieta' de 10.000 milions de dòlars al mes, en deixar de reinvertir els diners procedents del venciment dels bons que té a la seva cartera. Aquesta quantitat augmentarà cada trimestre fins a arribar als $50.000 milions al mes durant l'últim trimestre de 2018. A finals de l'any, el balanç s'haurà reduït en $450.000 milions, per situar-se a uns $4 bilions.

En segon lloc, Donald Trump té previst anunciar aquest dijous que Jerome (Jay) Powell, actual governador de la Fed, serà el nom que proposi al Congrés perquè es converteixi en el pròxim president del banc central més poderós del món.

Powell és el candidat preferit del mercat, perquè suposarà una transició 'suau' respecte a Janet Yellen, que abandonarà el seu càrrec el proper 3 de febrer. L'anunci del president està previst per a les nou del vespre, hora espanyola.

DADES D'OCUPACIÓ

Al pla macroeconòmic, la dada d'ocupació de la consultora ADP, corresponent al mes d'octubre, va superar la previsió del consens de 200.000 llocs de treball, en situar-se als 235.000. Aquesta dada anticipa un bon comportament del mercat laboral nord-americà de cara a l'informe d'ocupació d'octubre, que es publicarà aquest divendres.

Aquest indicador ha de constatar la recuperació del mercat laboral després de la debilitat mostrada al setembre per l'impacte dels huracans. A més de la creació d'ocupació, l'evolució dels salaris cobrarà especial rellevància, a causa del seu efecte sobre les expectatives d'inflació a llarg termini. El mercat espera la creació de 312.000 llocs de treball i una pujada mensual dels salaris del 0,3%. La taxa d'atur es mantindrà al 4,2%.

Aquest dijous, està previst que les peticions inicials de desocupació pugin lleugerament fins als 235.000 des de 233.000; i que les peticions contínues es mantinguin per sota d'1,9 milions. A més, la productivitat laboral del tercer trimestre augmentarà un 2,4%, mentre que els costos laborals pujaran un 0,5%.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

En el panorama empresarial, les accions de Facebook cauen un 1% a Wall Street després que la xarxa social presentés els seus resultats del tercer trimestre. La companyia va guanyar 4.700 milions de dòlars durant el tercer trimestre, un 79% més que durant el mateix període de l'any anterior.

No obstant això, Mark Zuckerberg, fundador i conseller delegat, va confirmar que les inversions augmentaran entre un 50% i un 60% el pròxim exercici, amb l'objectiu d'augmentar la seguretat i desenvolupar nous productes, cosa que afectarà els beneficis de 2018. La empresa compta amb 2.072 milions d'usuaris mensuals actius. Cotitza en màxims històrics a Wall Street i la seva capitalització borsària puja a 520.000 milions de dòlars.

Un altre gegant tecnològic, Apple, serà el principal protagonista després del tancament del mercat. Les expectatives per al fabricant de l'iPhone són altíssimes, ja que els seus títols també cotitzen en nivells rècord i el seu valor en borsa és de 862.000 milions de dòlars, el més gran del món.

Al mercat de divises, l'euro puja un 0,27% fins als 1,1654 dòlars. Pel que fa a les matèries primeres, el petroli retrocedeix després de marcar màxims de dos anys durant els últims dies. El barril West Texas cau un 0,1%, fins a 54,25 dòlars, mentre que el barril de Brent cedeix un 0,8%, fins als 61,50 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cotitza plana als 1.277 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau lleugerament fins al 2,37%.

Noticias relacionadas

contador