• El sobtat repunt de la volatilitat ha posat nerviosos els operadors
  • La correcció, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, ha estat 'saludable'
cbwallstreet2

Wall Street es capgira i cotitza amb guanys, després d'una obertura amb caigudes del 0,4% i en un entorn molt volàtil per a la Borsa de Nova York. Després de la caiguda del 4,6% del 'dilluns negre', la caiguda més gran des de 2011, el Dow Jones va rebotar aquest dimarts un 2,3%, durant una jornada dominada per la volatilitat i durant la qual el nerviosisme dels operadors va ser el gran protagonista. El futur del Dow Jones cau un 0,5%, el de l'S&P 500, un 0,6% i el del Nasdaq, un 0,9%.

  • 38.239,66
  • -

Prova d'això és que el Dow va caure a prop del 2% a l'obertura i va oscil·lar en una banda superior a 1.100 punts durant la sessió, per finalment tancar a prop dels màxims del dia (24.912). L'explosió de volatilitat que s'ha produït durant els últims dies ha estat tremenda, sobretot en comparació amb la tranquil·litat que havia registrat la Borsa de Nova York durant el 2017.

L'índex VIX de volatilitat va oscil·lar en un rang totalment inusual, ja que després de disparar-se dilluns un 115%, fins als 37 punts, va arribar a repuntar fins als 50 punts i posteriorment es va desplomar fins als 22, per tancar finalment als 30 punts. Aquest dimecres, puja un 2,5%, fins als 30,70 punts.

"El que s'ha vist als mercats representa un altre toc d'atenció que la renda variable ha estat infravalorant els riscos", ressalten des de Bank of America Merrill Lynch. I és que els experts comencen a destacar que els inversors han mantingut durant els últims temps una posició d'excessiva complaença, tant amb la situació actual com amb les previsions per als propers anys.

OPORTUNITAT DE COMPRA?

"Aquest nivell de volatilitat és una preocupació per a alguns inversors, que durant els últims anys s'han acostumat a una tendència alcista i poca inestabilitat. Semblava que no calia preocupar-se per la confiança en l'ajuda dels bancs centrals", afirma Helal Miah, analista a 'The Share Centre'.

En la seva opinió, aquesta correcció "no és el començament d'un mercat baixista" ni tampoc "anticipa una recessió", perquè el cicle econòmic actual "no està esgotat". Per això, les caigudes actuals han de ser interpretades com "una oportunitat de compra".

CORRECCIÓ TÈCNICA 'SALUDABLE'

En qualsevol cas, l’'ensurt' actual ha recordat a la comunitat financera que Wall Street també sap caure i que la renda variable sempre comporta riscos. L’'excusa' fonamental que la inflació pot repuntar per sobre del que s'esperava i obligar la Fed a endurir la seva política monetària més ràpidament del previst ha provocat una correcció tècnica que molts analistes consideraven inevitable i fins i tot necessària i saludable.

Com va assenyalar César Nuez, analista tècnic de 'Bolsamanía', després d'una pujada extraordinària del 34% des de principis de 2017, "entra dins de la lògica que el Dow Jones busqui suport a prop dels 23.250 punts, nivells on es troba la mitjana de 200 sessions".

ECONOMIA I TRUMP

A l'actualitat econòmica, l'atenció se centra en els missatges que puguin enviar alguns membres de la Fed que tenen previstes fer compareixences públiques, com William Dudley, president de la Fed de Nova York i Charles Evans, president de la Fed de Chicago.

Per la seva banda, el president Donald Trump ha criticat els inversors per vendre accions malgrat el bon moment econòmic que travessa l'economia dels EUA. "Als 'vells temps', quan hi havia bones notícies, la borsa pujava. Avui, quan hi ha bones notícies, la borsa baixa", ha ironitzat Trump, com és habitual, a través del seu compte personal de Twitter. "Gran error", ha afegit, després del qual ha conclòs que als EUA hi ha "moltes notícies bones respecte a l'economia (del país)".

EMPRESES

A nivell empresarial, Walt Disney, la major companyia mundial del sector de l'entreteniment, puja un 0,6% després de presentar els seus resultats trimestrals. Al Dow Jones, els valors més alcista són Boeing (+3,3%), Walmart (+3,2%) i Intel (+2,7%). En negatiu, només dos valors: Apple cedeix un 0,5% i IBM, un 0,1%.

A més, Snap, matriu de la xarxa social snapchat, es dispara un 20% després de presentar uns ingressos de 286 milions de dòlars durant l'últim trimestre de l'any, un 72% més que a l'any anterior.

En operacions corporatives, l'empresa de mitjans de comunicació Tronc es dispara un 66% després de vendre la seva divisió California News Group, que inclou els diaris en paper Los Angeles Times i el San Diego Union-Tribune, per 500 milions de dòlars.

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, després dels màxims de l'euro des de 2014 marcats el passat 25 de gener als 1,2536 dòlars, la moneda europea es deprecia un 0,26%, fins als $1,2347. Els analistes tècnics de 'Bolsamanía' consideren que l'euro té una forta resistència als 1,26 dòlars.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas cau un 0,4%, fins als $63,12, mentre el cru Brent cedeix un 0,2%, fins als $66,70, després de marcar el 25 de gener màxims des de desembre de 2014 als 71,28 dòlars. I l'unça d'or puja un 0,1%, fins als 1.330 dòlars, després de registrar màxims des de 2016 als 1.370 dòlars també el passat 25 de gener.

Noticias relacionadas

contador