ep wall street senal
Bryan Smith/ZUMA Wire/dpa - Archivo

Wall Street marca nous màxims per l'esperança de més estímuls fiscals. Tant l'S&P 500 com el Nasdaq van marcar rècords aquest dimecres; i destaca sobretot la revaloració anual de l'índex tecnològic, que supera el 41% fins a la data. Aquest dijous els principals selectius de la Borsa de Nova York cotitzen amb pujades del 0,5% de mitjana.

  • 17.718,30
  • 1,65%

Els inversors van tenir aquest dimecres la referència de la Reserva Federal. El banc central nord-americà va mantenir sense canvis el seu programa de compra d'actius, en línia amb els pronòstics, i va afegir que seguirà així "fins a aconseguir un progrés econòmic substancial".

La Fed seguirà comprant 120.000 milions de dòlars al mes en actius fins que apreciï que s'han realitzat "progressos substancials" cap als seus objectius de plena ocupació i estabilitat de preus.

Per la seva banda, el president de l'organisme, Jerome Powell, va realitzar la seva petició més fortament (gairebé desesperadament), al Congrés perquè aprovi "ja" un nou paquet d'estímuls fiscals i econòmics.

"Els ajuts fiscals fan falta ja, perquè els propers mesos seran els més durs. Amb l'arribada de la vacuna, esperem que l'economia es recuperi molt fort durant el segon semestre i que la gent torni a la feina", va afirmar.

Sobre la pandèmia de coronavirus, que està provocant rècords de contagis i morts als EUA, l'FDA (regulador sanitari) té previst aprovar la vacuna de Moderna contra la COVID-19 aquest dijous.

SEGUEIXEN LES NEGOCIACIONS A WASHINGTON

La possibilitat que republicans i demòcrates arribin a un acord sobre el nou paquet d'ajudes segueix centrant l'atenció dels inversors. Les últimes informacions assenyalen un pla de 900.000 milions de dòlars, que inclou xecs directes per als ciutadans amb menys ingressos.

No obstant això, el clima polític a Washington no convida a l'optimisme. A la proximitat del Nadal se suma la polèmica transició de la presidència, ja que Donald Trump segueix sense reconèixer la victòria de Joe Biden.

A més, falta per dirimir el control del Senat, amb l'elecció de dos escons a Geòrgia el 5 de gener. Si els demòcrates guanyen els dos llocs en competició, controlarien la cambra alta i tindrien via lliure per aplicar estímuls molt més importants.

Al marge de tot això, aquest dijous en el pla macroeconòmic s'han conegut les peticions setmanals d'atur, que han augmentat inesperadament fins a les 885.000, cosa que representa la xifra més alta des d'inicis de setembre. El problema és que els experts auguraven que les peticions es reduïssin fins a les 808.000. I per si això no fos suficient, hi ha hagut més males notícies, ja que els reclams inicials de la setmana anterior han estat revisats a l'alça en 9.000, fins a un total de 862.000.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1%, fins als 48,31 dòlars, mentre l'euro s'aprecia un 0,41% i es canvia a 1,2245 dòlars. A més, l'unça d'or puja un 1,2%, fins als 1.881 dòlars. Finalment, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 0,90%.

Noticias relacionadas

contador