• Els valors del sector tecnològic van liderar clarament els guanys
  • Julius Baer assenyala que Trump fa servir el proteccionisme pels seus interessos polítics
broker6602881

Suaus guanys inferiors al 0,5% a Wall Street després del gran rebot del 3% que van registrar els índexs novaiorquesos, després d'haver-se ensorrat un 6% la setmana anterior.

  • 38.239,66
  • -

Tot i la gran pujada d'aquest dilluns, està clar que la volatilitat s'ha apoderat del mercat i que 2018 està sent un any molt més complicat per als inversors. El Dow Jones acumula una caiguda mensual del 3,3% i una baixada anual del 2,1%.

Malgrat que els guanys van ser generalitzats, el sector tecnològic va tornar a liderar les compres, en la seva major pujada des d'agost de 2015. L'índex Nasdaq 100 registra un comportament molt més positiu aquest any, en acumular un guany anual del 5,6%.

Les accions de Facebook, que van arribar a caure un 3%, per sota dels 150 dòlars, finalment van tancar en positiu. Una tendència que no continua aquesta jornada, ja que els títols de la xarxa social cauen un 1% i segueixen sota pressió venedora.

En operacions corporatives, Foxconn, la companyia taiwanesa popular per acoblar els dispositius d'Apple, acaba d'anunciar l'adquisició de Belkin per 866 milions de dòlars.

DISPUTA COMERCIAL, NO GUERRA

Sobre les mesures proteccionistes de Trump que estan contribuint a canviar l'ànim dels inversors, David A. Meier, economista de Julius Baer, ​​comenta que la situació encara es troba sota els paràmetres d'una "disputa comercial" i no pot ser classificada encara com una "guerra, segons suggereix l'opinió pública".

Les enquestes anticipen que els republicans perdran el control del Congrés i Trump està atiant el proteccionisme per satisfer els seus votants

"De fet", afegeix, "molts senyals indiquen un relaxació de la postura nord-americana", com les recents converses amb la Xina per arribar a acords, l'exempció dels aranzels a l'alumini i l'acer per a moltes nacions i les menors exigències en les negociacions del NAFTA amb el Canadà i Mèxic.

Segons l'opinió de Meier, la retòrica proteccionista de Trump té molt a veure amb els seus interessos polítics als EUA i amb les eleccions de meitat de mandat, que se celebraran al novembre. "Les enquestes anticipen que els republicans perdran el control del Congrés i Trump està atiant el proteccionisme per satisfer els seus votants", assenyala.

Meier recorda que les exportacions representen tan sols el 10% del PIB dels EUA i que les mesures proteccionistes d'altres països tenen poques conseqüències per a la seva economia. Aquest expert atorga una alta probabilitat del 75% al ​​fet que Trump mantingui la seva política actual per reduir el dèficit comercial amb la Xina, però tan sols concedeix un 20% d'opcions al fet que es produeixi una veritable "guerra comercial". Tot i això, reconeix que les disputes comercials actuals poden augmentar la volatilitat macroeconòmica i elevar les expectatives d'inflació.

ECONOMIA

A nivell econòmic, la principal referència de la setmana serà l'indicador PCE, que mesura l'evolució de la despesa dels consumidors i és la mesura preferida de la Reserva Federal (Fed) per calibrar les expectatives d'inflació.

Aquesta dada es publicarà dijous i el consens espera que es mantingui a l'1,7% en taxa interanual. En el cas del PCE subjacent, es mantindrà a l’1,5%, encara lluny de l'objectiu del 2% establert pel banc central dels EUA.

Aquest dimarts, es publicaran l'índex de preus d'habitatge Case-Shiller de gener, per al qual s'espera una pujada interanual del 6,2%, i l'índex manufacturer de la Fed de Richmond de març (es preveu una caiguda fins a 23 des de 28).

ALTRES MERCATS

Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,22%, fins als 1,2420 dòlars (màxim anual als 1,2557 dòlars). Al mercat de deute, el rendiment del bo nord-americà a 10 anys repunta fins al 2,855% (màxim anual al 2,956%).

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas puja un 0,38%, fins als 65,80 dòlars, mentre el cru Brent puja un 0,45%, fins als 70,45 dòlars i frega el seu màxim anual als 70,78 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 0,45%, fins als 1.354 dòlars (màxim anual als 1.370,5 dòlars).

Noticias relacionadas

contador