• The Wall Street Journal informa que han començat a negociar per millorar l'accés dels Estats Units als mercats xinesos
  • La passada setmana es va publicar que la Xina tenia previst respondre a les mesures de Trump amb aranzels per valor de 3.000 milions sobre productes nord-americans
trump eeuu xi jinping china portada

La Xina i els Estats Units haurien començat a negociar "silenciosament" per millorar l'accés dels Estats Units als mercats xinesos després d'una setmana passada carregada de tensió després de l'anunci, per part del Govern nord-americà, d'aranzels sobre productes del gegant asiàtic per valor de 60.000 milions de dòlars. Segons informa The Wall Street Journal, les negociacions, que cobreixen àmplies àrees que inclouen serveis financers i manufactures, estan sent liderades per Liu He, vice-primer ministre xinès i considerat un "tecnòcrata liberal".

Alguns analistes insisteixen en la idea que el repte llançat per Donald Trump és, en el fons, una manera de forçar la Xina a negociar per millorar les condicions comercials. No en va, les mesures anunciades tenen un període de consulta de 30 dies abans d'entrar en vigor. De fet, la 'tèbia' resposta de la Xina, que amenaça de aranzels sobre productes nord-americans per valor de 3.000 milions de dòlars, una quantitat molt inferior a aquests 60.000 milions, ha estat interpretada com una actitud amb què Xina busca mostrar-se ferma però, alhora, estendre d'alguna manera la mà als Estats Units.

"Si bé és cert que les formes de l'Administració Trump són en excés agressives i res diplomàtiques, com han manifestat molts governs de la UE, que actualment no hi ha reciprocitat en les relacions comercials entre la Xina i els seus socis, per la qual cosa aquest país haurà d'obrir els seus mercats de la mateixa manera que les seves empreses els troben oberts a l'actualitat en altres països, cosa que no descartem que passi tot i la forta 'retòrica' que estan fent servir les parts implicades, retòrica que ha provocat la fugida massiva dels inversors cap a actius refugi durant els últims dies, penalitzant amb això el comportament de la renda variable mundial", assenyalen els experts de Link Securities al seu informe diari. "De com evolucionarà aquesta situació en el curt termini dependrà, i molt, del futur comportament de la renda variable occidental", afegeixen.

No obstant això, no tots creuen que la Xina i els Estats Units vagin a arribar a un acord que, en última instància, eviti una guerra comercial. Segons els experts d'Oxford Economics, hi ha riscos de fricció comercial "molt més greus", i recorden que, durant l'anunci del memoràndum amb els aranzels a la Xina, Donald Trump va dir que aquesta mesura "serà la primera de moltes", cosa que subratlla el risc d'una escalada. "El nostre escenari de guerra comercial (...) mostra que, amb restriccions comercials més àmplies imposades pels Estats Units sobre la Xina, l'impacte econòmic general a la Xina, als Estats Units i al món seria substancial. L'impacte acumulat al nivell de PIB de la Xina durant el període de 2018-20 seria de l’1,6%. El dany col·lateral seria substancial, especialment a Àsia, mentre que a Europa, Alemanya es veuria més afectada", assenyala aquests experts.

Noticias relacionadas

contador