• El banc central va anunciar el pla per reduir de manera progressiva el seu balanç
  • L'euro va caure des d'1,20 dòlars fins a 1,19 dòlars després del missatge de Janet Yellen
yellen, fed, janet yellen

Vendes molt moderades a Wall Street, després dels nous rècords marcats aquest dimecres a la borsa de Nova York i mentre els inversors segueixen analitzant les mesures anunciades per la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) en matèria de política monetària. El Dow Jones i l'S&P 500 cauen un 0,1%, mentre el NASDAQ lidera les pèrdues, amb una baixada del 0,4%.

  • 38.239,66
  • -

En primer lloc, la Fed ha assenyalat que està disposada a pujar els interessos una vegada més abans que finalitzi el 2017. El consens de mercat, que abans de la reunió atorgava un 53% de probabilitats a una pujada de tipus al desembre, ha elevat aquest percentatge fins al 70% després de les projeccions actualitzades pel FOMC, el comitè executiu del banc central que decideix la política monetària.

Fins a 11 dels 16 membres del FOMC anticipen una pujada de tipus durant l'última reunió de l'any. El mercat de divises va ser el primer en descomptar aquest missatge més dur del que s'esperava per part de la Fed. L'euro va perdre un 1% i va passar d’1,20 dòlars fins a $1,19. A hores d'ara, puja un 0,1%, fins a $1,1910.

"A mesura que els mercats financers comencin a revalorar les seves expectatives per a la futura trajectòria d'alces més en línia amb les de la Fed (el FOMC va anticipar altres tres pujades dels interessos el 2018), esperem veure un major enfortiment del dòlar enfront de la majoria de les principals divises", afirmen els experts d’Ebury, empresa especialitzada en divises.

El segon gran missatge que va llançar la Fed va ser l'esperat pla per reduir la mida del seu balanç. Aquesta reducció començarà a l'octubre i ja havia estat anticipada pel mercat. La rendibilitat del bo del Tresor a 10 anys ha repuntat lleugerament fins al 2,27%.

La Fed va anunciar que a l'octubre començaria de forma progressiva a reduir el seu balanç. El mètode consistirà en no reinvertir després del seu venciment bons del Tresor i bons hipotecaris per import de 4.200 milions de dòlars. En aquest sentit, té previst anar incrementant aquesta quantitat de manera progressiva i fins que el volum del seu balanç pugui considerar adequat a la nova situació econòmica del país.

Segons Julius Baer, ​​el fet que la reducció comenci amb una quantitat tan petita és una mostra que la Fed vol ser molt cauta i no afectar el comportament del deute públic. El balanç actual de la Fed puja a uns 4,5 bilions de dòlars i ara els analistes de Barclays esperen que el redueixi fins a 3 bilions durant els propers anys. No obstant això, Janet Yellen va assenyalar que la Fed podrà utilitzar aquesta eina si és necessària per combatre una nova crisi.

EMPRESES, DADES, LA XINA, EL JAPÓ I EL PETROLI

Al Dow Jones, Apple torna a liderar les pèrdues per segona jornada consecutiva, després de confirmar un error de conectivitat a l'Apple Watch i mentre els analistes s'ajusten a la baixa la seva previsió de vendes per l'iPhone 8. El segueixen Procter & Gamble i Johnson & Johnson, amb caigudes del 0,9%. A la banda alcista, General Electric rebota un 1%, seguit de Visa i JP Morgan, que pugen un 0,5%.

En l'actualitat econòmica d'aquest dijous, les peticions setmanals d'atur han tornat al seu camí descendent després de les alteracions provocades pels huracans. Aquest indicador ha baixat fins a 259.000 des de 282.000, per sota de les 300.000 que esperava el consens. Per la seva banda, les peticions contínues han repuntat lleugerament (1,98 milions), però es mantenen per sota dels 2 milions.

D'altra banda, l'agència de qualificació S&P ha retallat la valoració de la Xina fins a 'A +' pels majors riscos financers i econòmics. La qualificació estava anteriorment en 'AA-'. "La rebaixa reflecteix la nostra avaluació que un període prolongat de fort creixement creditici ha augmentat els riscos econòmics i financers de la Xina", han assenyalat aquests experts.

Pel que fa al Banc del Japó (BoJ) no ha canviat el rumb de la seva política monetària ni la seva visió optimista de l'economia després de la seva reunió de setembre. L'entitat confia que la sòlida recuperació accelerarà gradualment la inflació cap al seu objectiu del 2% sense estímuls addicionals.

Al mercat de matèries primeres, el petroli West Texas continua amb el seu rebot i es revalora un 1,6%, fins a 50,30 dòlars. Per la seva banda, l'unça d'or cau un 1,4%, fins a 1.298 dòlars.

Noticias relacionadas

contador