• Aquest divendres, el selectiu ha avançat un 0,77% fns als 9.412,8 punts
  • El sector bancari, que el dijous va celebrar la decisió de la Fed, ha tancat mixt
  • L'euro està més a prop de la paritat amb el dòlar després de marcar un mínim de 21 mesos
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX-35 està més a prop d'acabar l'any en positiu després de pujar un 2,7% en l'acumulat setmanal. La borsa espanyola necessita acabar per sobre dels 9.544 punts per tancar l'any amb guanys. Aquest divendres, el selectiu ha avançat un 0,77% fins als 9.412,8 punts, en una sessió en la qual es produeix l'última 'quàdruple hora bruixa' de l'any', és a dir el venciment de futurs i opcions sobre accions i índexs. D'aquesta manera, l'Ibex porta nou sessions amb alces de les deu últimes.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Aquest divendres, Repsol ha estat el valor que millor comportament ha tingut després de pujar un 3,99%, fins als 13,82 euros, empès per la pujada del preu del petroli, que a l'hora del tancament del mercat de Vell Continent, (en el cas del Brent) cotitzava amb pujades de l'1,96%, fins als 55 dòlars. El segon millor valor de la jornada ha estat Acciona, que s'ha revaloritzat un 2,73%, fins als 69,3 euros.

Repsol ha estat el valor que millor comportament ha tingut després de pujar un 3,99% fins als 13,82 euros, empès per la pujada del preu del petroli

Pel que fa al sector bancari, que el dijous va celebrar la decisió de la Reserva Federal de pujar els tipus fins al rang 0,5%-0,75%, aquest divendres ha tancat amb signe mixt. Així, els dos bancs amb més pes del selectiu, BBVA i Santander, han tancat amb guanys del 0,28% i del 0,7% respectivament.

No obstant això, el fanalet vermell de la sessió ha estat Bankia, que s'ha deixat un 2,43%, després que ahir liderés les pujades del sector bancari amb un avanç de més del 6%. Ferrovial, que ha caigut un 0,98%, ha estat el segon valor amb pitjor comportament. També cal destacar que Grifols, que el dijous va ser el millor valor amb un avanç de gairebé el 7% per la compra de la divisió d'Hologic, ha tancat amb una caiguda del 0,52%, fins als 18,1 euros.

El signe mixt s'ha instal·lat en la resta de borses del mercat europeu. Així, el DAX 30 alemany ha pujat un 0,17%. Per la seva banda, el CAC 40 francès s'ha revaloritzat un 0,05%. No obstant això, el FTSE 100 de Londres ha caigut un 0,12%. D'altra banda, el FTSE MIB, l'índex de referència de la borsa italiana, ha pujat un 0,11%. Monte dei Paschi ha pujat un 1,31% després d'haver reobert el període d'adhesió a la seva oferta.

LA PARITAT ESTÀ MÉS A PROP

Al mercat de divises, a l'hora del tancament del mercat a Europa, l'euro es canviava contra el dòlar en 1,047. S'acosta a poc a poc a la paritat, encara que de moment manté el tipus. Gràcies a la lleu recuperació d'aquesta matinada, cotitza amb pujades del 0,53%. Després de marcar un mínim de 21 mesos en la matinada del dijous, la 'moneda única' va caure per sota de la vall que ha resistit durant els dos últims anys davant el dòlar i va perforar el preu dels 1,04610 dòlars, caient a mínims de gener de 2003.

A l'apartat macro, aquest divendres ha publicat la dada d'IPC de la zona euro corresponent a novembre, que ha estat en línia amb el que esperaven els analistes, una contracció dels preus del 0,1%. A més, hi ha hagut decisió de tipus d'interès a Rússia, que manté el preu del diner en el 10%.

El fanalet vermell de la sessió ha estat Bankia, que s'ha deixat un 2,43%, després que ahir liderés les pujades del sector bancari

Dins de les nostres fronteres, el deute públic del conjunt de les administracions ha caigut a l'octubre en 4.302 milions d'euros en comparació del mes precedent, fins a situar-se en 1,103 bilions d'euros, amb el que se situa en el 99,53% del PIB, segons les últimes dades del Banc d'Espanya i els càlculs realitzats pel Ministeri d'Economia a partir de la previsió del PIB nominal per 2016 recollida en el pla pressupostari.

ANÀLISI TÈCNICA

“A la vista del gràfic setmanal de l'Ibex 35 cal dir que la resistència que presentava en els 9.255 punts (màxims d'octubre) s'ha superat i ara aquest passa a ser el primer dels suports”, explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. Independentment que puguem dirigir-nos en aquest rebot a la zona de resistència dels 9.544 punts (gap baixista setmanal i mensual amb el qual comencem l'any) la veritat és que “el realment important és que tornem a tenir un altre màxim creixent, donant així continuïtat als mínims i màxims creixents des de mínims anuals (Brexit)”, afegeix.

A més el que tenim davant és una potencial formació, amb importants implicacions alcistes, en 'cap i espatlles' invertida. “Figura que de complir-se portaria al nostre selectiu per sobre dels 11.000 punts de cara als propers mesos. Molts oscil·ladors de moment apunten en aquest mateix sentit, doncs s'han creuat i girat clarament a l'alça des de nivells de 'sobreventa'”, apunta. Destaca també de la sessió d'aquest divendres el moviment de l'euro/dòlar, que el seu màxim (1,0473) encaixa en principi amb el que seria un 'pull back' a la nova zona de resistència, abans suport, que mostrava en els mínims de 2015 (1,04610).

Noticias relacionadas

contador