• Avui ha tingut lloc el primer gran venciment de l'any
bolsa de madrid ibex 35 parque

Després d'una setmana durant la qual gairebé no s'ha mogut, l'IBEX 35 ha reaccionat aquesta última jornada i ha pujat un 0,79%. Amb això, ha recuperat el nivell dels 9.700 punts que va perdre dimarts (ha acabat als 9.761 enters) i acumula un guany setmanal del 0,77%.

  • 11.087,40
  • -0,60%

L'índex s'ha donat suport aquest divendres, sobretot, en BBVA. L'entitat ha estat un dels valors més alcistes (+1,88%), després que celebrar Junta d'Accionistes i anunciar que pujarà el dividend en línia amb els seus resultats i que ho pagarà 100% en efectiu.

No obstant això, la part alta de la taula ha estat liderada per la petroliera Repsol (+1,86%), Banc Santander (+1,97%) i CaixaBank (+1,83%). També els altres 'blue chips' (o 'pesos pesants') del selectiu han mostrat importants pujades al tancament (Inditex: +1,65%; Telefònica: +1,81%).

A més, la resta de la banca ha mostrat un bon comportament, al contrari que dues jornades enrere, fet que també ha impulsat l'IBEX en tenir-hi un gran pes.

A la banda contrària, les caigudes d'aquest divendres han estat liderades per Mediaset Espanya (-3,33%), seguida d'Indra (-2,51%) i Meliá Hotels (-1,90%).

MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES

Al Mercat Continu, cal destacar que Tubos Reunidos i Duro Felguera han continuat amb les seves pèrdues, amb caigudes del 10,26% i del 10,77%, respectivament. Però la que més ha caigut ha estat la productora audiovisual Vértice 360º (-42,20%), després del 'xoc' que es va produir ahir, dijous, entre la CNMV i la companyia, després que el regulador llancés un avís 'sense precedents' . Una advertència que l'empresa va qualificar d'"opinions subjectives".

Fora d'Espanya, les principals borses europees també han acabat en verd la sessió, amb pujades d'entre el 0,2% i el 0,6%. Unes pujades que també s'imposen a Wall Street en tancar el mercat espanyol.

Cal esmentar que aquest divendres té lloc el primer gran venciment d'opcions i futurs de l'any, esdeveniment que es coneix com 'quàdruple hora bruixa'. Aquest esdeveniment sol estar acompanyat d'un increment de volum i, de vegades, també d'un augment de la volatilitat. Possiblement aquest fet hagi estat una de les causes que hagi provocat que les borses en general, i en particular el selectiu espanyol, hagin reaccionat durant l'última part de la jornada.

MACROECONOMIA I POLÍTICA

Pel que fa a la resta, a part del venciment d'opcions i futurs, aquest divendres l'agenda ha portat l'IPC de la Zona Euro de febrer, que cau un 1,1% i allunya els 'falcons'. A més, els costos laborals del quart trimestre de la zona euro van caure fins a l'1,5% des de l'1,6% i enfront de l'1,8% estimat.

Al pla polític, aquest divendres acaba la campanya electoral a Rússia abans de la celebració de les eleccions presidencials de diumenge. Amb tota seguretat, Vladímir Putin aconseguirà la victòria, un triomf que arribarà en plena crisi diplomàtica entre Rússia i el Regne Unit per l’enverinament d'espies russos al Regne Unit.

"Les tensions entre Rússia i una sèrie de països de l'OTAN es van estendre ahir després que Alemanya, França i els Estats Units demanessin al Kremlin que expliqués el seu paper en el recent enverinament d'un espia rus i la seva filla al Regne Unit. A més, els Estats Units sancionarà una sèrie de persones i grups russos per intromissió a la campanya electoral i per dur a terme atacs virtuals.

Així mateix, per afegir-hi més incertesa, el president dels Estats Units, suposadament, planeja substituir el seu conseller de seguretat nacional, Herbert McMaster. A més, el fiscal Robert S. Mueller devia citar oficialment membres de l'organització de Trump pel cas de la intromissió de Rússia a les eleccions", expliquen des de Danske Bank.

ANÀLISI TÈCNICA

"Tot i les pujades d'aquest divendres la veritat és que des del punt de vista de l'anàlisi tècnica tot segueix igual", segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "I així seguirà sent mentre el preu no salti per sobre dels 9.940 punts", afegeix.

"El nivell homòleg als 9.940 punts en el DAX alemany el trobem als 12.600 punts i en el cas del futur de l'Euro Stoxx 50 als 3.390 punts. O el que és el mateix, per poder tenir un primer senyal de fortalesa per al conjunt de les borses europees, en bloc, necessitem que els índexs saltin (en tancaments) per sobre de les resistències a les quals hem fet referència. Mentrestant tot el que succeeixi per sota són simples rebots que no ens porten enlloc", assegura l'expert.

"Dins dels 'blue chips' segueixen presentant un bon aspecte Telefónica, que sembla decidida a posar a prova durant les properes sessions la resistència dels 8,6 euros, i Inditex. Aquesta última ens ha deixat una potent espelma setmanal d’'anada i tornada '(amb bastant volum) que, molt probablement, sigui el punt d'inflexió per a la companyia després d'una caiguda del 37% des de màxims històrics. Almenys hem recuperat un dels motors del nostre mercat: Inditex", conclou.

Noticias relacionadas

contador