ep donald trump presidente de eeuu
Daniel Mears/TNS via ZUMA Wire/d / DPA - Archivo

Donald Trump ha amenaçat de no signar el pla d'estímuls aprovat pel Congrés dels EUA i valorat en 900.000 milions de dòlars. L'encara president nord-americà ha qualificat de "ridícules" les ajudes a la desocupació que contempla el text, que ha estat negociat durant els últims mesos.

"Li estic demanant a Congrés que esmeni aquest projecte de llei i augmenti els ridículament baixos 600 dòlars a 2.000 o 4.000 dòlars", ha dit durant una compareixença gravada des de la Casa Blanca a la qual no han tingut accés els mitjans i publicada al seu compte de Twitter.

Les xifres a les quals s'ha fet referència Trump corresponen a un acord aconseguit durant les últimes hores pel Congrés dels Estats Units per intentar donar solució a la crisi econòmica que la pandèmia ha provocat en milions de treballadors nord-americans, els quals perdrien el 26 de desembre les ajudes econòmiques d'urgència fixades el passat mes de març.

El Congrés dels Estats Units va complir amb el tràmit aquest dilluns i va aprovar per una aclaparadora majoria un projecte d'ajuda econòmica contra el coronavirus valorat en gairebé 900.000 milions de dòlars (més de 735.000 milions d'euros), després de l'acord previ assolit diumenge d'una llei, que s'esperava que fos signat sense gaire tramitació al final de la setmana pel president Trump.

El text inclou ajudes econòmiques de fins a 600 dòlars (490 euros) en funció dels ingressos del destinatari, i un bo per desocupació de fins a 300 dòlars (245 euros) per setmana, així com una partida de 284.000 milions de dòlars (232.000 milions d' euros) perquè les empreses i negocis afectats per la crisi de la pandèmia puguin fer front als lloguers i a la nòmina dels seus treballadors.

De la mateixa manera, Trump també ha demanat al Congrés "que es desfaci immediatament dels elements innecessaris i malbaratadors d'aquesta legislació" per rebre "un projecte de llei adequat" o, "en cas contrari, la propera administració haurà de lliurar el seu paquet d'ajuda" contra la COVID-19.

Encara que Trump no hagi estat del tot explícit en el vídeo, ha suggerit, atenent a aquestes declaracions, que podria deixar morir un acord que ha estat enfrontant a demòcrates i republicans des de fa diversos mesos, mentre la pandèmia seguia colpejant amb força el país.

La intervenció de Trump no ha caigut gens bé al si del Partit Demòcrata i el líder de la minoria al Senat, Chuck Schumer, un dels artífexs de l'acord, ha recordat l'encara president que van ser els republicans els que van bloquejar la proposta d'aquests xecs de 2.000 dòlars que ara reclama.

"Trump ha de signar el projecte de llei per ajudar a la gent i mantenir el Govern obert", ha escrit Schumer al seu compte de Twitter. "Potser Trump finalment podria ser útil i aconseguir que els republicans no ho bloquegin novament".

Noticias relacionadas

contador