jerome-powell-presidente-reserva-federal
REUTERS/Sarah Silbiger
38.460,92
  • -
  • -

Wall Street registra lleugeres caigudes del 0,1% a l'espera de la Reserva Federal dels Estats Units (Fed). El banc central nord-americà anunciarà aquest dimecres la seva nova decisió en matèria de tipus d'interès. El mercat ha retallat la seva previsió de retallades de tipus després dels atacs a l'Aràbia Saudita, tot i que encara anticipa una rebaixa aquest dimecres.

Menys baixades de tipus d'interès als Estats Units. Aquesta és una de les primeres conseqüències que està anticipant el mercat després dels atacs a les principals instal·lacions petrolíferes de l'Aràbia Saudita.

Els inversors descompten que la pujada del petroli provocarà un repunt de la inflació més gran del previst als EUA, cosa que limitarà la capacitat de la Fed per seguir baixant els interessos.

Si fa una setmana el mercat descomptava clarament una baixada de tipus aquest dimecres per part de la Fed, ara les probabilitats s'han desplomat per a aquesta reunió i també per les properes trobades del banc central nord-americà.

Segons dades de CME Group, fa una setmana el mercat descomptava al 92,3% una rebaixa de tipus de 25 punts bàsics. Dilluns, aquesta possibilitat va caure fins al 62%; dimarts va tornar a baixar amb força fins al 47% i aquest dimecres ha tornat a pujar fins al 70%.

Per a la reunió d'octubre, si fa un mes ningú esperava que la Fed mantingués els interessos al 2,00% -2,25% actual, ara aquesta possibilitat és del 19%. I la possibilitat que hi hagués dues retallades de tipus (un el setembre i un altre l'octubre) ha baixat fins al 25% des del 83%.

LA INFLACIÓ I EL PETROLI

Aquest gran canvi en les expectatives del mercat s'explica per un repunt de les expectatives d'inflació a causa dels atacs registrats a l'Aràbia Saudita. El cru va baixar un 4% aquest dimarts després de confirmar el règim saudita que restaurarà la producció de manera més ràpida del que s'esperava. Però la possibilitat de nous atacs al subministrament afegirà una prima de risc a la cotització del petroli, que segons els càlculs més conservadors serà de 5 dòlars.

El cru West Texas cau un 2%, fins als 58,17 dòlars, després que Donald Trump hagi ordenat augmentar les sancions econòmiques a l'Iran. Els inversors descompten que, de moment, no està sobre la taula una intervenció militar.

"Els recents desenvolupaments del mercat petrolier probablement exerciran una major pressió a l'alça sobre les expectatives d'inflació dels EUA", assenyalen des de Citi. La seva previsió és que el preu del cru augmenti "10 dòlars per barril", tot i que la clau serà comprovar si aquesta pujada és temporal o sostinguda. Els experts d'S&P Global Ratings destaquen que "l'atac contra Saudi Aramco destaca els alts riscos geopolítics de la regió i els riscos per a la producció".

Els analistes de Berenberg assenyalen que els repunts imprevistos i verticals del preu del petroli "actuen com un impost sobre els consumidors de petroli". I això pot ser un llast addicional per al creixement global "en un moment en què la confiança ja és fràgil".

Des düING, assenyalen que "un augment prolongat en el preu del petroli" pot ser "una amenaça per a la flexibilització de la Fed". Per això, anticipen un to més neutre per part del banc central i del seu president, Jerome Powell, durant la roda de premsa d'aquest dimecres.

TENSIÓ AL MERCAT INTERBANCARI

D'altra banda, estan produint-se tensions al mercat interbancari dels EUA que han obligat la Fed a injectar liquiditat per valor de 150.000 milions de dòlars per contenir els interessos que es paguen en aquest mercat. El cost de demanar prestat efectiu a través d'acords de recompra, coneguts com repos, va augmentar dimarts al matí fins al 10%.

Aquesta taxa d'interès, coneguda com 'depo rate', està reflectint una forta tensió financera a mercat monetari nord-americà que al seu torn està complicant el finançament empresarial a curt termini. La Fed de Nova York ha realitzat aquest dimecres la segona subhasta consecutiva per valor de 75.000 milions de dòlars durant la qual accepta bons del Tresor i altres valors com a garantia i, a canvi, proporciona efectiu.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat empresarial, l'empresa de transport Federal Express (FedEx) es desploma un 11% després de decebre el mercat amb els seus resultats trimestrals.

En altres mercats, l'euro es deprecia un 0,13%, fins als 1,1056 dòlars. A més, al mercat de deute, la rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys cau fins a l'1,77%, mentre que el rendiment del bo a 2 anys baixa a l'1,69% i el del bo a 3 mesos cau a l'1,93%. La corba de tipus s'ha desfet la seva inversió al tram de 2 a 10 anys, cosa que dona un respir als inversors que temen una recessió per a l'economia nord-americana.

Noticias relacionadas

contador