wall street portada dentro sitio
38.085,80
  • -
  • -

La decisió sobre tipus d'interès que la Reserva Federal (Fed) donarà a conèixer aquest dimecres, juntament amb la dada d'inflació de novembre, marquen la sessió borsària nord-americana. Wall Street registra signe mixt mentre els inversors tenen en compte, a més, els rumors que apunten que la Xina i els EUA poden arribar a un acord comercial in extremis abans que els aranzels entrin en vigor aquest diumenge.

Al pla macroeconòmic, l'índex de preus al consum (IPC) marca l'agenda del dia. El novembre, la inflació dels EUA va pujar en taxa interanual fins al 2,1%, en línia amb les expectatives. A més, l'IPC subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut al 2,3%, també en línia amb els pronòstics.

Les dades, publicades aquest dimecres, reforcen les expectatives generalitzades que els responsables de la Fed mantindrà sense canvis els tipus d'interès.

En aquest sentit, les mirades estan posades sobre el president de la Fed, Jerome Powell, que aquest dimecres anunciarà la decisió presa per l'organisme sobre els interessos. Tot i que no s'espera cap moviment, després que durant l'última reunió d'octubre el banc central nord-americà reduís els tipus d'interès a un rang d'entre l'1,5% i 1,75%. De fet, el mercat anticipa que no tocarà els tipus fins a finals de 2020.

Aquesta és la previsió actual que maneja el consens de mercat sobre l'evolució del preu dels diners als EUA durant el proper any. Segons dades de CME Group, la probabilitat que el banc central nord-americà mantingui els interessos en la forquilla actual de l'1,5%-1,75% a l'abril de 2020 és del 71%.

I per a les següents reunions de la Fed, aquesta probabilitat segueix sent majoritària (57% el juliol, 51% el setembre, el 47% el novembre i 42% el desembre). Per a l'última reunió de l'any que ve, la probabilitat actual d'una baixada és del 38%, així que el mercat no espera canvis almenys fins a aquesta data.

Per què? Els analistes de TD Securities esperen que la Fed "reiteri que els riscos per a les perspectives són equilibrats" i que anticipi "paciència per decidir futurs moviments". A més, preveuen que Powell "probablement repeteixi que l'economia i la política monetària romanen en bon lloc" i que la Fed "mantindrà la seva postura depenent de les dades".

El seu escenari és que "l'ajust de meitat de cicle" econòmic (tres baixades de tipus consecutives el juliol, setembre i novembre) ha acabat. En la seva opinió, la Fed també reiterarà que una "reavaluació material en les perspectives és una condició prèvia" per pujar o baixar els tipus d'interès.

Durant la passada reunió, Powell va comentar que no tocaran els tipus llevat que es produeixi un gran repunt de la inflació o una desacceleració econòmica molt pronunciada, cosa que no contemplen a mitjà i llarg termini. TD Securities no anticipa cap vot en contra dins el FOMC, el Comitè Executiu que decideix la política monetària, per primera vegada des de maig.

Mentrestant, la guerra comercial entre els EUA i la Xina segueix donant titulars. En aquest cas són els rumors que apunten a un acord entre els dos països que s'anunciaria dissabte a la nit, abans que s'apliquin els aranzels que entren en vigor el proper diumenge.

EMPRESES I ALTRES MERCATS

A l'actualitat empresarial, Saudi Aramco, la major petroliera mundial, es revalora un 10% durant el seu primer dia de cotització a la borsa de l'Aràbia Saudita, cosa que eleva la seva capitalització borsària fins a 2 bilions de dòlars.

A altres mercats, el petroli West Texas cau un 0,3%, fins als 59,06 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,01% i es canvia als 1,1093 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys es manté a l'1,82%, la del bo a dos anys avança a l'1,64% i la del bo a tres mesos repunta a l'1,55%.

Noticias relacionadas

contador