inflacion271

L'índex de preus al consum (IPC) dels EUA va pujar en taxa interanual fins al 2,1% el novembre, de manera que es manté moderada i en línia amb les expectatives. La dada, publicada aquest dimecres, reforça les expectatives generalitzades que els responsables de les polítiques de la Reserva Federal (Fed) mantindran sense canvis els tipus d'interès.

En termes mensuals, la inflació excloent-ne el preu dels aliments i l'energia, va augmentar fins al 0,2% el novembre, segons les dades del Departament de Treball. D'aquesta manera, la inflació subjacent, aquella que exclou del seu càlcul els aliments i l'energia a causa de la seva major volatilitat, es va situar al 2,3%, la mateixa xifra que al mes anterior.

El ritme contingut de la inflació dona suport a les previsions que la Fed mantindrà els tipus estables en un dia durant el qual els responsables polítics es reuneixen aquesta tarda. El banc central dels EUA ha reduït els costos dels préstecs tres vegades aquest any, i han assenyalat que romandran en espera en un futur pròxim o fins que les perspectives econòmiques mostrin un canvi material.

L'energia i l'habitatge van ser els factors principals que van impulsar la inflació de novembre. Els preus de l'energia van augmentar un 0,8% respecte al mes anterior a causa dels majors costos de la gasolina i el combustible. Mentrestant, el preu dels allotjaments es van accelerar fins al 0,3% el mes passat després d'un augment del 0,1% l'octubre.

Els preus dels aliments van pujar un 0,1%, mentre que el cost dels vehicles nous va disminuir per cinquè mes consecutiu. Els preus de les peces de vestir, que tendeixen a ser volàtils mensualment, van pujar un 0,1% el novembre després de caure durant els dos mesos anteriors.

Noticias relacionadas

contador