ep paneles de la bolsa de madrid el dia en el que el ibex 35 ha iniciado la sesion con una caida del
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'Ibex (+1,28%)i la resta de borses europees han rebotat aquest dimecres després de les fortes caigudes de la sessió d'ahir enmig de la crisi que està vivint el mercat petrolier. No obstant això, el selectiu espanyol ha reduït les pujades en diversos moments pressionat, entre altres títols, per Grifols (-3%), Meliá (-1,9%) i Inditex (-1,4%).

  • 11.105,50
  • 0,50%

El petroli intenta recuperar-se a aquestes hores, amb el Brent a 20 dòlars i els futurs del West Texas de juny avançant un 23%. La situació, no obstant això, continua sent molt complicada i la volatilitat es troba a cotes desorbitades. La situació continua sent molt complicada i la volatilitat es troba a cotes desorbitades. Els inversors es recolzen en la nova tanda d'ajudes anunciada pels Estats Units per aferrar-se als números verds.

El Senat nord-americà ha aprovat un programa d'ajudes de 484.000 milions de dòlars - 360.000 milions de dòlars es destinaran al Programa de Protecció de Xecs, mentre que 60.000 milions de dòlars es destinaran a préstecs a les petites empreses. Els fons es gastaran també en hospitals i en proves de Covid-19. El paquet podria ser aprovat aquest dijous. "Si els plans s'aproven, haurien d'ajudar l'economia", reconeix David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

Els futurs de juny del West Texas pugen ara un 8% (20,27 dòlars) després d'enfonsar-se un 40% durant la jornada d'ahir. Els futurs del Brent es recuperen i s'aproximen als 20 dòlars. Segueix la preocupació pel desequilibri insalvable entre l'oferta i la feble demanda. L'OPEP+ va celebrar una conferència telefònica no programada durant la nit, però que no ha arribat a acordar cap mesura. "És millor que s'afanyin, ja que el petroli dels EUA està a punt d'assemblar-se a la indústria de les espelmes quan Edison va inventar la bombeta", adverteix irònicament Stephen Innes, analista d'AxiCorp. Mentrestant, Donald Trump ha tornat a insistir que ajudarà econòmicament les petrolieres nord-americanes.

L'ensulsiada del petroli s'ha contagiat al mercat dels metalls. El coure, la plata, el pal·ladi i el platí acumulen grans pèrdues. "Hi ha un sentiment que la demanda de tots els recursos naturals estarà sota pressió aquestes mesos que vindran. A la fi de 2015 va haver-hi una caiguda dels productes bàsics, i això va despertar el temor a la deflació. Amb el que estem veient en les matèries primeres aquests dies, podríem tornar a sentir de nou la paraula deflació", adverteix Madden.

Quant a l'aspecte de l'Ibex, està ressentint-se de la feblesa dels bancs. El Santander fa dies que marca nous mínims anuals a preus de tancament, i ja es pot dir que ha fulminat clarament els mínims de març. El següent suport, que també el té molt a la vora, es troba als mínims de 2009, els 1,77 euros. L'índex bancari europeu, l'EuroStoxx Banks, és a punt de marcar també nous mínims històrics. Amb tot, el selectiu espanyol té al davant el primer dels suports, l'últim buit alcista dels 6.580 punts.

Pel que fa a d'altres temes clau del dia, avui segueixen publicant-se resultats. Heineken ha anunciat que cancel·la el dividend després de guanyar un 68% menys durant el primer trimestre. Demà publicarà resultats Bankinter.

ANÀLISI TÈCNICA

"La sessió d'aquest dimecres ha passat sense pena ni glòria. Com a mínim sembla que l'Ibex no vol tancar el buit alcista (suport) dels 6.580 punts. Atès que no ha tancat per sota, l'única cosa que podem dir és que el buit s'ha emplenat gairebé íntegrament", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania

"Però no s'ha tancat i per tant seguim sense tenir cap senyal de feblesa confirmada. Encara que de manera tímida, la veritat és que continuem tenint encara mínims i màxims creixents", matisa.

"Aquesta és la manera de no caure. Ara bé, som molt més prop de suports que de resistències, cosa que vol dir que a la mínima ensopegada es pot complicar de nou l'aspecte tècnic del nostre mercat", finalitza l'expert.

Noticias relacionadas

contador