nouvelles-sanctions-us-contre-l-iran-trump-avertit-ses-allies

Wall Street registra pèrdues moderades per tancar la setmana i mentre el mercat reacciona a la inestabilitat política, amb Itàlia fent patir les places europees (i, per contagi, la resta), especialment al sector financer. Sense comptar aquesta última sessió de setembre, el Dow Jones avança un 1,8% en saldo mensual, l'S&P 500 puja un 0,4% i el Nasdaq es revalora un 0,8%. Els tres índexs es troben a poc més de l'1% dels seus màxims històrics.

  • 39.512,84
  • -

Al capítol empresarial, les mirades se centren en Elon Musk i Tesla, que es desploma un 12%. L'excèntric conseller delegat de l'automobilística ha estat denunciat per la SEC acusat de frau.

Itàlia no és l'únic mal de cap per al parquet. Als EUA, els inversors seguiran aquest divendres la votació del Comitè Judicial del Senat sobre la nominació de Brett Kavanaugh a la Cort Suprema.

Aquest dijous, Kavanaugh va comparèixer davant les múltiples acusacions per mala conducta i el testimoni concret d'una dona que assegurava haver estat immobilitzada i 'grapejada' a un llit per ell durant una reunió el 1982.

La guerra comercial liderada per la Xina i els EUA segueix latent, mentre que el president Trump rep aquest divendres el president xilè, Sebastián Piñera, a la Casa Blanca. S'espera que tots dos discuteixin sobre polítiques de creixement econòmic, a més de la seguretat cibernètica i la lluita contra la corrupció.

Al front de dades 'macro', aquest divendres se’n publiquen diverses: l'índex de gestors de compra (PMI) de Chicago i l'índex del sentiment del consumidor de la Universitat de Michigan (totes dues, corresponents al mes de setembre, es coneixeran a les 14.30 hora peninsular).

Al mercat de matèries primeres, el petroli cotitza pla després que la producció saudita apunti a compensar la pèrdua d'exportacions de cru iranià davant les imminents sancions dels EUA. El barril West Texas, referència als EUA, repunta un 0,03% fins als 72,14 dòlars. Al mercat de divises, l'euro es deprecia un 0,48% respecte al dòlar, fins als 1,1583.

ÀSIA I EUROPA ES TENYEIXEN DE VERMELL

El Vell Continent cotitza amb caigudes per tancar la setmana en cinc de les seves principals índexs (IBEX -2%, CAC 40 -0,8%, DAX 30 -1,5%, FTSE 100 -0,7% i PSI 20 -1,5%). En el cas del selectiu espanyol, l'IBEX i la resta de places europees pateixen per Itàlia, que ha plantat cara a la Unió Europea fixant un objectiu de dèficit als seus pressupostos per 2019 del 2,4%.

A Àsia, les borses han tancat mixtes amb el Nikkei en màxims intradiaris de 1991. A les borses del Pacífic, l’ASX 200 australià va tancar en verd (+0,37%), impulsat pels guanys del Commonwealth. Per la seva banda, el Kospi sud-coreà ha tancat amb caigudes del 0,47% arrossegat per Samsung (-2%).

A la Xina continental, el Hang Seng de Hong Kong ha tancat amb guanys del 0,6%, mentre que els compostos de Xangai i Shenzhen, hi ha fet amb unes pujades del 0,9% i del 0,4%, respectivament.

Noticias relacionadas

contador