dl new zealand rbnz reserve bank of new zealand central bank wellington nz dollar nzd new zealand dollar nzx logo 20230524 1053
Sharecast graphic / Josh White

El Banc de la Reserva de Nova Zelanda (RBNZ, per les sigles en anglès) ha decidit mantenir els tipus sense canvis una vegada més, i ja en van set. A la reunió d'aquest dimecres l'organisme ha acordat deixar el tipus oficial d'efectiu (OCR) al 5,50% per l'inflació encara persistent, tot i que el governador Adrian Orr ha dit que n'havien considerat un augment. En qualsevol cas, el banc ha avisat que la política monetària continuarà sent restrictiva durant més temps.

En un comunicat, l'RBNZ ha explicat que la política monetària restrictiva "ha reduït les pressions sobre la capacitat a l'economia de Nova Zelanda i la inflació dels preus al consum", i per això s'espera que la inflació anual "es torni a situar dins del rang objectiu del Comitè, entre l'1% i el 3%, per a finals del 2024”.

Tot i això, també ha dit que encara que el descens de la inflació "reflecteix en part la menor inflació dels béns i serveis importats per Nova Zelanda" (a escala mundial els preus han baixat des de màxims de 30 anys en moltes economies avançades), el cert és que la inflació dels serveis "retrocedeix lentament", i en conseqüència "les retallades previstes dels tipus d'interès es continuen endarrerint".

Després de la trobada, el governador del Banc de la Reserva de Nova Zelanda, Adrian Orr, ha assenyalat en roda de premsa que encara "farà falta temps perquè la inflació interna disminueixi". A més, ha indicat que al si del Comitè estan "satisfets amb la caiguda de les expectatives d'inflació", però veuen "necessari que caiguin encara més". I ha fet fins i tot tremolar el mercat en reconèixer que en aquesta reunió havien considerat seriosament un "augment de les taxes", tot i que finalment han optat per mantenir els tipus sense canvis.

I ho han fet perquè, segons el comunicat, "les pressions al mercat laboral han disminuït". Les empreses estan contractant "amb més cautela d'acord amb la debilitat de l'activitat econòmica", mentre que el nombre de persones disponibles per treballar ha augmentat "a causa de l'elevada immigració neta recent". Amb això, el creixement dels salaris i la despesa interna "estan disminuint fins a nivells més coherents amb l'objectiu d'inflació del Comitè".

Però encara que les pressions més baixes sobre la capacitat i la relaxació del mercat laboral estan reduint la inflació interna, aquest descens "es veu atenuat per sectors de l'economia menys sensibles als tipus d'interès", ha detallat l'RBNZ. Aquests factors a curt termini inclouen, per exemple, l‟augment dels lloguers d'habitatges, els costos de les assegurances, les taxes municipals i la inflació dels preus d'altres serveis nacionals. "Un descens lent de la inflació interna suposa un risc per a les expectatives d'inflació", ha avisat el banc central neozelandès.

Amb aquest panorama, i atès que la inflació "es manté per sobre de la banda objectiu de l'1% al 3%, i persisteixen els components de la inflació dels serveis nacionals", el Comitè ha decidit que la política monetària "ha de continuar sent restrictiva per garantir que la inflació torni a l'objectiu en un termini raonable”.

Noticias relacionadas

contador