ep trump press conference prior to leaving to japan
Christy Bowe/ZUMA Wire/dpa
14,46€
  • 0,21€
  • 1,47%

L'acord segellat aquest cap de setmana entre els Estats Units i Mèxic per evitar que entressin en vigor els aranzels sobre productes mexicans ha servit d'impuls per a l'IBEX i per als títols de diverses de les empreses que componen l'índex i exposades a aquest mercat. És el cas d'ArcelorMittal, CIE Automotive i BBVA, que cotitzen amb alces de més del 2% durant la sessió d'aquest dilluns.

  • 9,94€
  • 2,82%
  • 2,77€
  • -0,07%

El president nord-americà Donald Trump va oficialitzar l'impost a les importacions d'acer i alumini el passat mes de març, del qual va deixar fora a Mèxic i Canadà. No obstant això, des de finals de maig el mandatari ha pressionat el país veí -el seu segon soci comercial- amb els aranzels sobre els productes que ven als EUA per aconseguir un compromís en matèria migratòria. Trump pretenia imposar un aranzel del 5% sobre totes les importacions procedents de Mèxic "fins que es resolgués el problema de la immigració il·legal". Finalment, a través del seu compte de Twitter, el president nord-americà ha indicat que el seu homòleg mexicà, Andrés Manuel López Obrador, s'havia compromès a cooperar per contenir la immigració il·legal cap als EUA.

La major pujada registra l'empresa siderúrgica, molt sensible a la imposició d'aranzels sobre la seva producció, amb una alça de més del 3%, fins als 13,92 euros. Els títols d'Arcelor van patir quan es van anunciar els aranzels sobre acer i alumini i, de nou, durant els últims dies per la imminent imposició d'un aranzel global sobre les importacions mexicanes. Des d'abril han caigut des dels 21,25 euros fins als 13,92 actuals.

La pujada de CIEAutomotive està també per sobre del 3%, fins als 23,40 euros per acció, mentre que BBVA avança gairebé un 1,8%, fins als 5 euros. En el cas de l'empresa automotriu i el banc, l'impacte de la decisió sobre els seus títols es deu a l'àmplia exposició del seu negoci a aquest mercat. L'anunci de l'aranzel va enfonsar més d'un 4% els títols de BBVA, correcció similar a la de CIE Automotive durant la jornada posterior a l'anunci.

El sector automobilístic hauria estat un dels més afectats si Trump hagués arribat a activar la mesura sobre Mèxic a causa del gran nombre de fàbriques de components i línies d'acoblament presents al país veí. CIE Automotive té 12 centres productius a Mèxic i cinc als EUA per donar cobertura al mercat de vehicles lleugers a Amèrica del Nord, però també al Brasil, Europa i Àsia. És, a més, el negoci més rendible i amb major potencial de creixement, com assenyalava la pròpia companyia en els seus comptes de 2018.

Pel que fa al sector bancari, a més de BBVA (que assoleix el 40% del seu benefici gràcies a aquest mercat), Mèxic és un mercat important per a Banc Santander, tot i que menys: representa un 7% del seu benefici.

Noticias relacionadas

contador