• Les entitats catalanes han estat els fanalets vermells amb caigudes properes al 5%
  • Puigdemont ha assegurat que seguirà endavant amb el procés d'independència
  • Els analistes internacionals destaquen "el comportament imprudent" de les dues parts
cataluna-banderas-2

Aquesta sessió es pot resumir en una paraula: Catalunya. La ressaca del (no) referèndum ha passat factura a l'IBEX 35, que ha caigut un 1,21%, fins als 10.255 punts. Aquesta és la caiguda més gran per al selectiu des de la jornada de l’11 d'agost, quan es va deixar un 1,6%. Aquest dilluns, Espanya, Catalunya i tot el que va passar diumenge han centrat les mirades dels inversors.

  • 11.154,60
  • 1,56%

De fet, l'IBEX s'ha desmarcat de les altres borses europees i és l'únic índex que ha tancat amb caigudes tan pronunciades. Els fanalets vermells han estat les dues entitats catalanes. Banc Sabadell ha caigut un 4,53%, i CaixaBank, un 4,43%. "Vergonya", "violència", "rubor"... "tristesa". Aquestes són només algunes de les paraules que s'estan emprant aquest dilluns, en tots els mitjans nacionals i internacionals, per valorar el que va passar aquest passat diumenge a Catalunya.

El més important, que després de tot el que es va veure, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit que segueix endavant amb els plans. Això significa, a la pràctica, que aquesta setmana podria proclamar la independència de Catalunya. Això vol dir que aquesta solució pactada entre Estat i Comunitat Autònoma per la qual tots apostaven, de moment, no es produirà... per molt que Mariano Rajoy hagi dit que no tanca la porta al diàleg "honest i dins de la llei".

L'IBEX s'ha desmarcat de les altres borses europees i és l'única que ha tancat amb caigudes tan pronunciades

Els informes d'experts parlant de Catalunya han arribat en tromba a la redacció. Un d'ells, en concret el de CMC Markets, titulava abans de l'obertura amb: "Europa obrirà a l'alça mentre digereix la violència a Espanya". Espanya va camí de convertir-se en un problema per a Europa i això ja són 'paraules majors'. En aquest mateix informe, els experts de CMC Markets assenyalen que els esdeveniments d'aquest cap de setmana "podrien representar un problema per als dirigents de la Unió Europea".

De tornada al selectiu, no ha estat bona sessió tampoc per a gairebé cap valor de l'IBEX, especialment per als bancs. A part de les entitats catalanes, els bancs han registrat importants caigudes. Així, Bankia s'ha deixat un 3,33% i BBVA, un 2,37%. Per la seva banda, Banc Santander ha caigut un 1,61% i Bankinter ha cedit un 1,02%.

"Com era d'esperar, el sector financer ha estat el més afectat. Un empitjorament de l'economia catalana i espanyola podria derivar en una major morositat bancària, cosa que afectaria especialment els bancs amb major presència al territori", comenta Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank.

Tampoc ha estat bona sessió per als pesos pesants del selectiu. Telefónica ha cedit un 1,53%, fins als 9,05 euros i Inditex s'ha deixat un 1,3%. D'altra banda, Iberdrola ha caigut un 0,24% i Repsol, un 0,58%, afectat pel petroli. El cru també ha influït en Técnicas Reunidas, que s'ha deixat un 2,84%.

A la banda dels guanys, només set valors han aconseguit tancar en positiu. ArcelorMittal ha liderat les pujades, gràcies a una revaloració del 2,68%. El segon valor que ha registrat la major pujada ha estat IAG, que ha avançat un 2%. El holding ha reaccionat amb pujades al cessament en les activitats de la britànica Monarch.

Viscofan, amb una pujada de l’1,16%; ACS, amb una revaloració del 0,78%; Siemens Gamesa, que ha avançat un 0,5%; Mediaset, un 0,33% i Amadeus, amb una pujada del 0,11%, han estat els altres valors que han tancat en verd aquesta sessió.

ALTRES MERCATS

La violència que s'ha vist aquest cap de setmana és l'element que més s'ha destacat als mitjans internacionals, però també el fet que, malgrat tot el que ha passat, les parts segueixin sense intenció d'arribar a un acord i continuïn enrocades a les seves corresponents postures. Els experts de Berenberg parlen d'un "comportament imprudent per banda i banda que ha inflamat les passions". Afegeixen aquests analistes que "més demostracions i enfrontaments semblen probables". "No obstant això, Espanya és una democràcia estable sota l'imperi de la llei. El més probable és que les seves institucions i els seus ciutadans siguin capaços d'arribar a una entesa al final".

Els índexs de les borses europees han tancat en verd. Així, l’FTSE 100 de Londres ha pujat un 0,79%; el DAX 30 alemany, un 0,53% i el CAC 40 francès ha avançat un 0,27%. Per la seva banda, Wall Street cotitza amb pujades, cosa que ha fet que els tres principals índexs hagin marcat màxims històrics. El Nasdaq marca un nou rècord als 6.524 punts i l'S&P 500 fa el mateix als 2.524 punts.

Als EUA, és notícia que el president Donald Trump està a punt d'anunciar el substitut de Janet Yellen al capdavant de la Reserva Federal (Fed). També és notícia el tiroteig que s'ha produït a Las Vegas (l'Estat Islàmic ja se l'ha atribuït), que ha provocat 58 morts i almenys 400 ferits.

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que tot i les importants caigudes d'aquest dilluns la veritat és que "estem a la mateixa situació que fa una setmana i que fa un mes. Es pot dir que tenim l'IBEX 35 desplegant un estret moviment lateral entre els 10.100 punts com a suport i els 10.400 com a resistència".

L'analista explica que és un moviment lateral que no cal oblidar-se que es troba dins d'una fase correctiva (màxims i mínims decreixents) en el qual són ja cinc els mesos de continu i lent degoteig a la baixa. Les zones de control pel que fa al curt termini les trobem als 10.130 punts com a suport més immediat i als 10.410 punts com a resistència, amb extensió fins als 10.500 punts (part superior del canal baixista). "Està clar que mentre seguim encaixats dins d'aquest canal baixista que sembla traçat amb 'esquadra i cartabó' no hi ha res a fer", conclou.

Noticias relacionadas

contador