• Aquesta confusió podria desaccelerar modestament el creixement espanyol des del 3,2% fins al 2,5%
cataluna caida mercados

Berenberg analitza el que ha passat durant el referèndum de l'1-O. Els analistes apunten al seu informe que "tot i que és molt improbable que Catalunya sigui independent durant els propers anys, les forces independentistes han aconseguit una victòria tàctica".

Des de l'entitat alemanya consideren que "les imatges dels enfrontaments entre la policia espanyola i els ciutadans que volien votar" ampliaran el suport a la independència a Catalunya. Un suport que "fins ara estava dividit de manera gairebé uniforme", indiquen. El que ha passat també ajudarà a "impulsar el suport l'opinió pública a Europa i en altres llocs a favor de les forces independentistes, que fins ara havien estat ignorades a Europa", valoren des de Berenberg. A la seva anàlisi també destaquen que el que es va viure diumenge passat farà més difícil la capacitat de moviment del Govern en minoria de Mariano Rajoy, una cosa que es podrien patir en la seva recerca dels suports per aprovar els pressupostos per a 2018, consideren des de l'entitat alemanya.

Al seu informe destaquen que el que es va viure ahir es deu "al comportament imprudent de les dues parts que havia crispat els ànims", a més veuen probable noves manifestacions i enfrontaments. "Espanya s'enfronta una crisi política", encara que veuen el país com "una democràcia estable sota l'imperi de la llei". Berenberg considera que les institucions i els ciutadans seran capaços de fer front a aquesta situació.

UN FUTUR DE CONFUSIÓ

Els analistes aventuren un període de confusió. "Si des de Barcelona es declara la independència unilateral, les conseqüències pràctiques probablement seguiran sent limitades, malgrat tot el soroll que pugui haver-hi", destaquen. A les seves previsions indiquen que Catalunya no tindria els mitjans per imposar una independència total. "Els problemes abundarien aviat: qui recull quins impostos, qui controla la policia regional, etc. En algun moment, Barcelona i Madrid hauran de parlar", asseguren.

"Si des de Barcelona es declara la independència unilateral, les conseqüències pràctiques probablement seguiran sent limitades, malgrat tot el soroll que pugui haver-hi", indica Berenberg

Aquesta època de confusió pot provocar un enfonsament en "el sentiment econòmic espanyol" i, segons vaticina Berenberg, "desaccelerar modestament el creixement espanyol des de la seva exuberant ritme de 3,2% fins al 2,5%". Per la seva banda, els analistes consideren que aquest conflicte tindrà un impacte molt petit per a la resta de l'Eurozona.

SERÀ CATALUNYA INDEPENDENT?

La resposta a aquesta pregunta de Berenberg és "no". Al seu informe justifiquen que no veuen cap manera pràctica perquè Catalunya esdevingui un país independent dins de la UE, "com ho volen la majoria dels partidaris de la independència". A més, reiteren que la UE només pot acceptar nous membres si tots els seus membres estan d'acord. "Catalunya necessitaria que Espanya digui sí", destaca Berenberg.

Els analistes assenyalen que "Madrid representa tot Espanya a la UE, per tant, Catalunya hauria de resoldre les seves diferències amb Espanya, abans que la UE pogués entaular converses amb Barcelona d'una manera significativa", valoren. Segons Berenberg, Brussel·les rebutjarà involucrar-hi profundament i, probablement, s'allunyarà de la intermediació oficial.

HI HA SOLUCIONS?

En aquest punt, sí que es mostren més optimistes, però consideren que "es necessitarà temps fins que Madrid i Barcelona trobin un camí per a l'acord". L'alternativa de Berenberg per aquest conflicte part del desig legítim de molts catalans de tenir més capacitat de decisió sobre els seus assumptes. "En certa manera, la solució ha estat evident per un temps: Catalunya es manté dins d'una Espanya reformada, mentre que Espanya atorga a Catalunya un estatut especial amb molt més poder sobre la seva fiscalitat, similar a l'estatut especial de la regió basca", proposen des de l'entitat alemanya.

Els analistes matisen que aquest acord "pot ser molt difícil d'aconseguir immediatament". No obstant això, els enfrontaments que es van viure ahir poden provocar que "els dos costats s'adonin que aquesta tensió ha arribat molt lluny i hi ha la necessitat de parlar", indiquen. Tot i que en aquest procés, el Govern català ha avançat en les seves posicions i tindrà una posició "més forta", conclou Berenberg.

Noticias relacionadas

contador