• Banc Popular ha tornat a ser el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 6%
  • Dijous se celebren dues cites importants per a Europa
ep emilio saracho durantejuntaaccionistaspopular
Emilio Saracho durant la junta d'accionistes de PopularMAXIMO GARCIA DE LA PAZ

L'IBEX 35 segueix sense recuperar els 10.900 punts. Aquest dimarts, el selectiu ha caigut lleugerament un 0,05% i s'ha quedat als 10.879,7 punts. Una altra sessió més, Banc Popular és el protagonista de la jornada, en el dia que s'ha reunit amb el Banc Central Europeu per demanar suport en la seva difícil situació.

  • 11.075,40
  • 1,70%

L'entitat presidida per Emilio Saracho ha estat el fanalet vermell de la sessió, després de caure un 6,21% fins als 0,31 euros. Ha estat una jornada volàtil per a Popular que ha començat cotitzant amb pujades de més del 6%, tot i que a poques hores de l'obertura s'ha capgirat i ha seguit amb la sagnia que va començar la setmana passada, però que aquesta vegada ha estat menor que la registrada dilluns (-18%).

És una jornada decisiva per al banc, la cúpula directiva es reuneix a Frankfurt amb la plana major de la supervisió bancària europea. Aterren a la capital financera de l'Eurozona en una situació extremadament greu per a l'entitat, que requereix una solució urgent sobre el seu futur per tallar la sagnia que està patint al parquet i a les oficines.

A la part baixa de la taula ha estat acompanyat per ArcelorMittal que s'ha deixat un 2,5% fins als 18,3 euros per acció. IAG ha estat el tercer valor amb pitjor comportament, després de cedir un 1,54% fins als 6,7 euros.

Per ara, el mal comportament borsari de Banc Popular no ha contagiat els altres bancs del selectiu, tot i que han tancat amb caigudes. Pel que fa als dos grans, BBVA i Banc Santander, han caigut un 0,94% i un 0,17%, respectivament. Banc Sabadell ha caigut un 0,44%, Bankia, un 0,36%, CaixaBank s'ha deixat un 0,66%. D'altra banda, Bankinter ha caigut un 0,05%.

A la banda dels guanys, Indra ha liderat els avenços amb una pujada de l’1,77% fins als 12,97 euros, seguit per Acciona i Endesa que han avançat un 1,54% i un 1,29% respectivament. D'altra banda, Repsol ha pujat un 0,27% després que Barclays hagi pujat la valoració de la companyia. Un altre pes pesant del selectiu que ha tancat amb pujades ha estat Inditex que ha avançat un 0,07% mentre que Telefónica ho ha fet amb un + 0,48%.

ALTRES MERCATS

A la resta de borses del Vell Continent s'ha imposat el signe negatiu. El DAX 30 alemany és l'índex que més ha caigut, un 1,06%, la CAC 40 de França també ha cedit un 0,89%. Per la seva banda, el FTSE 100 de Londres ha caigut tímidament un 0,06%. No tot ha estat en vermell, ja que el PSI 20 portuguès ha pujat un 0,68%.

Els inversors segueixen esperant les dues cites més importants de la setmana -la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i les eleccions al Regne Unit, ambdues aquest dijous- mentre breguen amb un convuls context internacional que inclou els sempre terribles actes de terrorisme islàmic i les tensions entre els països de l'Orient Mitjà.

La crisi diplomàtica entre Qatar i l’Aràbia Saudita, Bahrain, Egipte i els Emirats Àrabs Units té moltes derivades. Afecta el petroli, però també les empreses (Iberdrola, IAG, El Corte Inglés...) i fins i tot l'esport, perquè Qatar és l’organitzador del Mundial de Futbol 2022. Alemanya ja ha dit que, si es confirma que Qatar té relacions amb el terrorisme, no acudirà a l'esdeveniment.

A l'hora del tancament del mercat europeu, el petroli cotitza amb indecisió, el barril Brent se situava als 49,48. Durant la sessió passada, un cop conèixer la notícia de les tensions amb Qatar, el petroli va augmentar les pujades. No obstant això, posteriorment va tornar a donar-se la volta. Des que el passat 25 de maig l’OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) complís amb el guió i s'estengués les retallades de producció en nou mesos més, el cru no ha parat de caure.

D'altra banda, Wall Street cotitza amb lleugeres caigudes. Dilluns va finalitzar la sessió també amb pèrdues suaus després d'haver marcat màxims històrics divendres passat.

ANÀLISI TÈCNICA

"Una altra sessió que passa sense pena ni glòria per a l'IBEX 35 que fa dues setmanes que està encaixat dins d'un estret moviment lateral, entre els 10.800 com a suport i els 11.000 punts com a resistència", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. A mesura que l'IBEX 35 continuï encaixat dins d'aquest rang de preus seguirem sense tenir més pistes sobre el que pot ser el moviment següent en tendència.

Al cap i a la fi l'IBEX 35 continua desplaçant lateralment, consolidant nivells. "Però és que tant si l'IBEX 35 cotitza a 10.400 punts com si ho fa als 11.100 punts no tindrem novetats de cap tipus", explica l'analista. En realitat, mentre el buit alcista diari i setmanal dels 10.377 punts segueixi sense tancar podem dir que en el pitjor dels casos el caire de trading de l'IBEX 35 serà 'lateral'. "Només per sobre dels màxims anuals (11.185), amb comoditat i en preus de tancament tindrem la confirmació de l'inici d'un nou tram alcista", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador