• La resta de borses europees han acabat 2017 en signe mixt
  • Els tres principals índexs nord-americans cotitzen amb pèrdues
bolsamadrid ibex
EUROPA PRESS

L'IBEX 35 s’acomiada del 2017. L'índex espanyol ha tancat l'última sessió de l'any amb una caiguda del 0,49%, tot i que ha aconseguit mantenir-se per sobre del nivell dels 10.000 punts en finalitzar als 10.043 punts. A més, el balanç anual és positiu, ja que el selectiu s'ha revalorat un 7,4% durant aquest període.

  • 10.983,70
  • -0,40%

El valor més alcista de la sessió ha estat Immobiliària Colonial (+1%), que aquest dijous va rebre el vistiplau de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per a la seva OPA el 71% sobre Axiare.

L'han seguit Red Eléctrica (+0,97%) i la cadena de supermercats DIA (+0,37%), que aquest any ha estat molt pressionada pels baixistes, sobretot pel fons Tiger Global Management de Charles P. Coleman.

A més, cal destacar l'increment del 0,34% durant aquesta sessió de la constructora ACS, que aquest divendres ha rebut l'autorització del Govern perquè prosperi l'OPA que va llançar sobre Abertis.

CAIGUDES DELS 'BLUE CHIPS' I LA BANCA

Tot i això, el vermell ha tenyit l’IBEX durant aquesta última sessió de 2017, sobretot pels descensos al sector de la banca, que té un gran pes en l'índex, i dels seus 'blue chips' (o 'pesos pesats'). De fet, un d'aquests últims valors ha estat el més baixista d'aquest divendres: Repsol, amb una caiguda del 1,93%. L'han seguit Siemens Gamesa (-1,85%) i Aena (-0,94%).

Altres importants companyies, com Telefónica i Inditex, han perdut aquest divendres un 0,85% i un 0,43%, respectivament.

Els bancs també s'han vist afectats per les vendes: BBVA ha caigut un 0,43%; Banc Santander, un 0,58%; Bankinter, un 0,49%; Bankia, tot i haver rebut per part dels organisme reguladors i supervisors les autoritzacions per a la integració de BMN, ha baixat un 0,50%; i CaixaBank, un 0,36%. D'aquesta última cal esmentar que ha registrat sortides netes de diners dels seus fons d'inversió durant els últims quatre mesos de l'any, és a dir, des de la celebració del referèndum sobiranista il·legal a Catalunya el passat 1 d'octubre.

MERCAT CONTINU I ALTRES BORSES

Respecte al Mercat Continu, Urbas ha reaparegut aquesta jornada després de la seva suspensió de cotització del passat 13 de setembre. Això sí, ho ha fet amb una dràstica caiguda del 23,53%.

També ha caigut aquest divendres Quabit, un 1,26%, tot i que Cobas Asset Management, la gestora de Francisco García Paramés, s'ha convertit en el seu segon soci.

A l'altra banda de l'Atlàntic, els tres principals índexs nord-americans van acabar la sessió de dijous passat en verd, i amb un nou rècord al Dow Jones. No obstant això, al tancament del mercat espanyol d'aquest divendres, descendeix per sobre del 0,06% (el tecnològic Nasdaq, fins i tot per sobre del 0,25%).

Així mateix, de tornada al vell continent, les principals borses europees han acabat l'any en signe mixt, sent-ne el FTSE 100 londinenc l'únic que ha acabat en verd.

POLÍTICA I MACROECONOMIA

A l'àmbit polític, la crisi catalana s'ha pres un descans per Nadal. D'altra banda, les novetats arriben des d'Itàlia. El president de la República d'Itàlia, Sergio Mattarella, va dissoldre aquest dijous el Parlament italià per convocar eleccions generals per al 4 de març. Una notícia que Link Securities considera que és un factor d'incertesa, ja que entenen que "serà seguit molt de prop pels inversors a partir de la setmana que ve, sobretot per la fortalesa que mostra a les enquestes el Moviment 5 estrelles, un dels partits populistes de tall antisistema més grans d'Europa", apunten.

A Espanya, el president del Govern, Mariano Rajoy, ha fet un positiu balanç de l'any després de l'última reunió del Consell de Ministres d'aquest 2017. Ha destacat la bona marxa de l'economia espanyola, defensant que aquesta és "més competitiva".

Aquesta jornada també oferirà dades macroeconòmiques. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat l'IPC de desembre. La inflació ha pujat un 0,1% a l'últim mes de 2017 en relació amb el mes anterior, tot i que ha reduït la seva taxa interanual cinc dècimes, fins a l’1,2%, tocant així el seu nivell més baix de l'any. Per la seva banda, la balança de pagaments per compte corrent va aconseguir un superàvit de 14.100 milions d'euros fins a l'octubre, un 7,2% menys que els 15.200 milions del mateix període el 2016, segons dades del Banc d'Espanya.

ANÀLISI TÈCNICA

Amb tot això, José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', assegura que "tant l'IBEX com els nostres veïns europeus tanquen l'any 'demanant l'hora'".

"El futur de l'EuroStoxx 50 acaba l'any perforant el suport dels 3.511 punts, els mínims de principis de desembre i el del futur del DAX acostant-se al suport homòleg dels 12.800 punts", afegeix. De fet, creu que "el culpable del mal comportament de les borses europees durant l'última setmana i mitja no és altre que l'euro, que cotitza ja per sobre dels 1,20 i posa rumb a la resistència que presenta als màxims anuals (1,2093) i per sobre té el camí lliure fins als 1,2650-1,27, coincidint amb la part superior del canal baixista de llarg termini, és a dir des dels màxims històrics que va aconseguir el 2008 als 1,6039".

"Això deixa les borses europees molt tocades de cara al començament de 2018. Centrant-nos en el nostre índex i després de perforar el triangle en el qual estava encaixat durant les últimes setmanes sembla que la visita cap al suport dels 9.890-9.900 punts serà posat a prova si o si. I molt de compte amb perforar-lo perquè no trobem suports clars fins a la zona dels 9.600 punts, coincidint amb el buit alcista de l'1 de març als 9.555 punts. no ens enganyem, pinta mal per a l'IBEX", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador