• S'espera que a partir de l'11 de gener, els accionistes de BMN tinguin a la seva disposició les accions de Bankia lliurades en bescanvi
  • La fusió permetrà assolir unes sinergies de 155 milions d'euros
ep jose ignacio goirigolzarricarlos egea
BANKIA

L'Administració, organismes reguladors i supervisors han atorgat a Bankia les autoritzacions exigides en relació amb el procés d'integració amb BMN, cosa que li ha permès iniciar els tràmits per fer efectiva l'operació. La fusió requeria autorització del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat, de la Direcció General d'Assegurances i Fons de Pensions, del Banc d'Espanya, de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) i del Banc Central Europeu (BCE).

  • 1,78€
  • 2,65%

Després d'obtenir les autoritzacions administratives pertinents, Bankia i BMN han atorgat l'escriptura de la nova societat. És a dir, han signat davant notari l'escriptura de fusió, en els termes acordats per les seves respectives juntes generals d'accionistes, i posteriorment han presentat tota la documentació necessària davant el Registre Mercantil de València.

Els 205.630.000 d'accions ordinàries d'un euro de valor nominal que emetrà Bankia per atendre el bescanvi de fusió amb BMN seran admeses previsiblement a negociació a les Borses de Valors Espanyoles a partir del pròxim 12 de gener de 2018, segons ha anunciat l'entitat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Un cop obtingudes totes les autoritzacions administratives pertinents a les quals va quedar condicionada l'efectivitat de la fusió, Bankia i BMN han atorgat l'escriptura de fusió per absorció de la segona per la primera, i es preveu que la inscripció es produeixi el divendres 5 de gener.

El bescanvi de les accions, a raó d'una acció ordinària de Bankia per cada 7,82987 accions ordinàries de BMN, tindrà lloc durant els dies següents a la inscripció de la citada escriptura pública al Registre Mercantil de València. S'espera que a partir de l'11 de gener, després de la realització de les operacions de liquidació habituals en aquest tipus de transaccions, els accionistes de BMN tinguin a la seva disposició les accions de Bankia lliurades en bescanvi.

Podran acudir al bescanvi de la fusió un total de 1,610 milions d'accions de BMN, és a dir les 1.613.000 d'accions que componen el seu capital social menys els 3.590.000 de títols que té en autocartera. Els accionistes de BMN que siguin titulars d'un nombre d'accions que no donin dret a rebre un nombre enter de títols de Bankia, podran adquirir o transmetre accions perquè les accions resultants els donin dret segons el tipus de bescanvi a rebre un nombre enter d’accions de Bankia. Per a això, s'ha designat a GVC Gaesco Beka com a 'agent de pics'.

LÍDERS A MÚRCIA, GRANADA I BALEARS

L'operació consolidarà la nova Bankia com la quarta entitat financera al mercat espanyol, amb uns actius gestionats de 223.000 milions d'euros.

BMN aporta al grup uns 38.000 milions d'euros en actius i una franquícia líder a la Regió de Múrcia, Granada i Illes Balears. El volum de crèdits de l'entitat resultant creixerà un 20% i el de dipòsits un 28%, mentre que la base de clients s'incrementa en un 26%.

Després de l'operació, Bankia comptarà amb quotes de mercat superiors al 30% a Granada i a la Regió de Múrcia, i del 25% a les Illes Balears. Això servirà per complementar una franquícia que ja és líder en territoris de grans dimensions i dinamisme econòmic, com la Comunitat de Madrid o al País Valencià.

SINERGIES DE 155 MILIONS

La fusió permetrà assolir unes sinergies de 155 milions d'euros a partir del tercer any, equivalents al 40% de l'actual base de costos de BMN, si bé s'espera aconseguir ja durant el segon any la pràctica totalitat d'elles, 149 milions d'euros.

Al costat d'això, Bankia preveu un creixement del benefici per acció del 16% i el retorn esperat de la inversió (ROIC) serà del 12% durant el tercer any. A més, la rendibilitat de l'entitat resultant, mesurada com el retorn sobre fons propis (ROE), creixerà a prop de 120 punts bàsics.

Amb la integració de BMN, Bankia fa un ús eficient i rendibilitza el capital generat de forma orgànica, que ha portat la seva ràtio de solvència CET1 fully loaded del 6,82% el 2012 fins al 14,16% al setembre de 2017.

Després de la fusió, es produirà la incorporació de Carlos Egea al consell d'administració de Bankia a condició de conseller extern. A més, Joaquín Cánovas, fins ara conseller delegat de BMN, entra a formar part del comitè de direcció de Bankia com a director general adjunt de Participades i Negocis Associats.

Noticias relacionadas

contador