• Al contrari, els bancs i Repsol han liderat les pèrdues
  • Els inversors es mantenen a l'espera del referèndum a Itàlia
  • El selectiu espanyol ha pujat un 0,2% fins als 8.674,40 punts
pour-renzi-le-sommet-europeen-de-bratislava-n-etait-qu-une-jolie-croisiere-sur-le-danube

Nova jornada d'indefinició per l'IBEX, que ha tancat una de les setmanes més tranquil·les i avorrides que es recorden des de fa molt temps en la borsa espanyola. Wall Street, per la seva banda, segueix marcant màxims històrics jornada després de jornada (el Dow Jones puja més del 4% des del triomf de Trump), mentre les borses europees porten 'congelades' diverses jornades. El selectiu espanyol ha pujat un 0,2%, fins a 8.674,40 punts, i ha acabat la setmana amb un guany del 0,6%.

Banca Monte dei Paschi di (BMPS) ha caigut un 13% en la borsa italiana, després d'aprovar una ampliació de capital de 5.000 milions d'euros, una xifra gairebé vuit vegades major que la seva actual capitalització borsària, que es troba per sota de 650 milions d'euros.

El mercat continuarà molt pendent de tot el que ocorri a Itàlia, on la setmana que ve (el diumenge) es viurà la cita clau del referèndum per aprovar, o no, les reformes constitucionals que ha proposat el primer ministre italià, Matteo Renzi, i a l'aprovació del qual ha lligat el seu futur al capdavant de l'Executiu.

A Espanya, les noves tarifes de Telefónica no han convençut als analistes de Deutsche Bank, que han reiterat la seva recomanació de venda per a les accions de l'operadora, amb una valoració de 8,20 euros. Els seus títols han caigut un 0,38%. Altres valors a la baixa en l'IBEX han estat Bankia (-1,7%), Banc Sabadell (-1,5%), Banc Popular (-0,9%), Repsol (-0,9%), BBVA (-0,88%) i Banc Santander (-0,6%).

Les elèctriques han brillat amb llum pròpia en l'Ibex. Endesa s'ha revaloritzat un 2% i ha marcat màxims de tots els temps

Per contra, les elèctriques han brillat amb llum pròpia en l'IBEX. Endesa s'ha revaloritzat un 1,3% i ha marcat màxims de tots els temps perquè el mercat segueix premiant l'augment del seu dividend anunciat aquesta setmana. Un altre valor que també ha pujat en l'Ibex després d'elevar el seu dividend ha estat Viscofan (+1,6%). El valor més alcista ha estat Iberdrola (+2%), seguit de Enagás (+1,8%) i Red Elèctrica (+1,7%).

Al Mercat Continu, OHL ha tornat a caure, aquest divendres un 2%, i acumula un desplomi del 30% en el mes de novembre, a causa dels dubtes dels experts sobre la seva situació financera i l'evolució dels seus negocis. Per la seva banda, Atresmedia ha pujat un 3% després d'anunciar el seu dividend de 0,22 euros bruts per acció per intervinguts de desembre.

Una altra de les cites clau de la setmana vinent vindrà de la mà de la reunió de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli). Fins que la trobada arribi, dimecres que ve, és d'esperar que continuï la volatilitat en uns preus del cru que baixen més d'un 3% per menors previsions d'un acord de l'OPEP per retallar la seva producció.

I mentre arriba la setmana que ve, els ciutadans es llancen aquest divendres a la voràgine de les compres en el conegut com Black Friday. Als Estats Units aquest dia és clau per a les minoristes. A partir d'avui, les dades de vendes passen a un primer pla i el mercat els anirà analitzant per determinar la fortalesa de la primera economia del món.

ANÀLISI TÈCNICA: A L'ESPERA D'UN CANVI

Dóna la sensació de que l'IBEX-35 podria intentar allunyar-se, per fi, de la zona de perill: el suport dels 8.540 punts"

"A pesar que la sessió d'aquest divendres és un calc de les anteriors dóna la sensació de que l'Ibex 35 podria intentar allunyar-se, per fi, de la zona de perill: el suport dels 8.540 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

Aquest expert reitera que mentre l'IBEX no perdi els 8.540 punts la possibilitat d'un rebot "està aquí", mentre destaca els "alts nivells de sobreventa diaris que llancen molts dels oscil·ladors de moment, la qual cosa en condicions normals sol ser sinònim de rebots".

Rodríguez segueix recomanant seguir de prop al sector bancari espanyol, que té un elevat pes dins de l'IBEX. "Aquest segueix feble i és probable que fins que no es conegui el resultat del referèndum a Itàlia (diumenge dia 4 de desembre) els bancs no s'atreveixin a prendre una direcció clara i sostinguda. Ara bé, la pregunta del milió de dòlars seria: cap a on", conclou.

contador