• Encara que han estat Siemens Gamesa, DIA i Bankia els valors més baixistes
  • Per contra, la resta de borses europees ha registrat una sessió de guanys
bolsa_de_madrid_ibex_35_parque

L'IBEX 35 ha tornat a ser l’'aneguet lleig' de les borses europees, ja que els grans mercats del Vell Continent han registrat una jornada de guanys, mentre l'índex espanyol ha baixat un 0,32%, fins a 9.993,40 punts.

  • 11.100,80
  • -0,48%

Després de perdre Barcelona la possibilitat d'albergar la seu de l'Agència Europea del Medicament (EMA en anglès) per la crisi sobiranista a Catalunya, els analistes d'Oxford Economics han calculat aquest dimarts que si l’incertesa política continua als nivells actuals, pot arribar a tenir un cost de 17.000 milions d'euros fins a final de 2019.

Aquesta incertesa es mantindrà elevada, almenys, fins que es conegui el resultat de les eleccions del proper 21 de desembre. Fins llavors, sembla que els inversors no estan disposats a arriscar els seus diners a la borsa espanyola, sobretot si hi ha mercats més interessants i menys volàtils en què invertir.

Sense anar més lluny, el DAX 30 alemany ha pujat a prop de l'1% malgrat el fracàs d'Angela Merkel per formar govern a Alemanya. Els operadors aposten per la borsa del país germànic i consideren que les accions alemanyes són més atractives que les espanyoles.

VALORS MÉS DESTACATS

Dins de l'IBEX, Siemens Gamesa ha baixat un 3,36%, fins a 9,51 euros, i ha estat el valor més baixista una jornada més. Segons anàlisi tècnica, el valor pot seguir caient fins a nivells de 9 euros per títol. Els altres valors menys rendibles han estat DIA (-2,67%), Bankia (-1,74%) i Técnicas Reunidas (-1,49%). Entre els 'blue chips', BBVA ha baixat un 1,36%, seguit d'Endesa (-1,16%), Telefónica (-0,71%), Santander (-0,56%), Inditex (-0, 47%) i Iberdrola (-0,19%).

En positiu, Mediaset Espanya ha pujat un 2,67% després d'un consell positiu de JP Morgan Cazenove, que també ha beneficiat Atresmedia (+3,87%) al Mercat Continu. A més, ArcelorMittal s'ha revalorat un 2,4% i Meliá Hotels, un 2,23%.

La cadena hotelera mallorquina segueix impulsada en borsa pel bon comportament de les accions d’NH Hotels, que ha rebut una OPA del Grup Barceló. NH ha pujat aquest dimarts un 4,47%, fins a 5,84 euros, encara que l'oferta de Barceló valora els seus títols en 7,08 euros. No obstant això, el mercat no els assigna aquest valor perquè "es tracta d'un bescanvi d'actius amb una companyia no cotitzada i no d'una oportunitat per canviar les seves accions en efectiu amb una prima", han explicat des de Bankinter.

En altres mercats, el petroli cotitza amb signe mixt (barril Brent: +0,4%. Barril West Texas: 0,5%). Per la seva banda, el bitcoin va tocar màxims històrics aquesta nit als 8.260 dòlars. "Algunes cases d'apostes valoren que arribi als 9.000 abans per Nadal i fins i tot que superi els 10.000 per cap d'any. És al·lucinant i perillós, el que el fa atractiu, així que, precaució", assenyala Ramon Morell, expert d'ETX Capital.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"No m'agrada gens el tancament de la sessió d'aquest dimarts per diversos motius. El primer, perquè tornem a la debilitat de sempre, on els nostres veïns europeus aconsegueixen pujar per sobre del 0,5% de mitjana i el selectiu tanca en negatiu i per sota dels psicològics 10.000 punts", explica José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"I d'altra, perquè els títols de BBVA tanquen en els mínims de la sessió (7,022) a les portes de l'important suport al qual hem estat fent referència durant les últimes setmanes/mesos. Tancar per sota dels set euros, sobretot en espelmes setmanals, seria sense cap dubte un clar senyal de debilitat. I ja sabem que aquest títol acostuma a funcionar molt bé com a valor avançat del nostre mercat", afegeix aquest expert.

"El principal problema és que no hi ha cap títol de l'IBEX que se salvi, el que més o el que menys o ha perforat suports o està en ells. D'entrada no hi ha fortalesa ni als bancs, ni a Telefónica, ni a les elèctriques... etcètera. O molt canvien les tornes i de forma immediata o la veritat és que tot apunta que es perforaran els suports una vegada més", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador