traders trading brokers stock markets
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX ha sumat un 0,71% al tancament de la sessió, amb el que ha conquistat els 8.900 punts (8.912). El selectiu espanyol ha decidit romandre tranquil després del rebuig del Parlament britànic al pla de May per al Brexit. Igual que la resta d'Europa, que també s'ha mostrat optimista, a excepció del parquet londinenc, tot i que la caiguda del 0,5% és molt menor que la que es podria esperar després de la voluminosa derrota d'ahir de la premier britànica.

Als inversors els agrada que, probablement, s'allargui el termini del Brexit i també que s'arribi a repetir el referèndum i, en aquest sentit, sembla que han preferit veure 'el got mig ple' que 'mig buit'. De fet, una de les opcions més probables ara és que s'ampliï en quatre mesos el termini per fer efectiu el Brexit i sembla ser que això tranquil·litza el mercat, encara que pugui resultar una excusa pobra per explicar la calma dels inversors davant semblant caos.

També sona cada vegada més fort la possibilitat de repetir el referèndum, cosa que igualment anima els mercats. De moment, Theresa May s'enfronta aquest mateix dimecres a una moció de censura de la qual sortirà 'viva' gairebé amb tota probabilitat. Després, té fins dilluns per presentar al Parlament un pla B.

"Els dos escenaris més probables és que finalment s'aprovi el pla de May en una fase posterior, ja que la pressió augmenta sobre els polítics, o un segon referèndum, però els polítics britànics necessiten arribar a un acord abans que sapiguem cap a on es dirigeix ​​el Regne Unit", assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari.

El comportament de la lliura està sent també molt comentat, ja que va pujar aquest dimarts després de la derrota del pla de May. "Els operadors de divises han optat per a una postura optimista. (...) En lloc de veure el que ha passat com un pas més cap a un Brexit sense acord, ho veuen com un moviment cap a l'extensió de l'article 50 i el retard del Brexit", explica Jasper Lawler, responsable d'anàlisi de London Capital Group.

El governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, ha reconegut també que el mercat està descomptant que el Brexit es retardarà.

EMPRESES

El Santander està copant l'actualitat empresarial dels últims dies a Espanya. L'entitat ha conegut avui la seva imputació en el cas Popular, ja que el jutge estima que ha heretat la responsabilitat penal de les actuacions de Ron i Saracho.

A més, ahir en tancar la sessió anunciava la seva renúncia a fitxar Andrea Orcel com a conseller delegat atès que finalment això suposa uns costos que l'entitat no està disposada a assumir. Santander va caure aquest dimarts un 2,45% a Wall Street. Avui, a Espanya ha arribat a cotitzar amb una baixada de l'1%, però ha acabat amb una pujada del 0,99%.

Salvant les distàncies, les notícies que s'estan coneixent en els darrers temps sobre els dos grans bancs espanyols deixen molt a desitjar pel que fa a la seva credibilitat. La renúncia a Orcel suposa una decepció i també sorprèn pel fet que el seu fitxatge fos anunciat sense 'lligar' abans tots els detalls que han portat finalment a rebutjar-lo.

Pel que fa al Brexit, Sabadell (+4,80%) i IAG (+3,75%), dues de les empreses del mercat espanyol més exposades al Regne Unit, celebren a borsa la derrota de May i han estat dues de les tres companyies més alcistes del selectiu, al costat de CIE Automotive (3,85%). En el cas d'IAG, el fet que finalment hi hagi una pròrroga al Brexit li atorgaria més temps per dissenyar un pla que Brussel·les accepti per poder seguir operant a l'espai europeu.

Al costat contrari de la taula, Red Eléctrica (-2,13%) i Enagás (-1,71%) són els dos valors més castigats després de les rebaixes de Morgan Stanley. El banc nord-americà ha retallat el preu objectiu de la primera fins a 24,70 euros des de 26 euros, amb una recomanació de neutral. Sobre Red Eléctrica, ha baixat el consell a infraponderar des d’igual que el mercat i el preu objectiu fins a 18,30 des de 18,60 euros. En ambdues casos, els nous preus objectius se situen per sota del preu actual de cotització.

ALTRES MERCATS

Cal destacar que al mercat de deute, les primes de risc estan caient, amb especial força als països de la perifèria europea. Les primes han cedit un 4% a Espanya, Portugal i Itàlia al tancament del mercat espanyol.

Al mercat de matèries primeres, el barril de Brent, de referència a Europa, ha cedit un 0,08%, fins als 60,59 dòlars. Mentrestant, al mercat de divises, l'euro s'ha depreciat, però manté els 1,14 dòlars, fins als 1,1401 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA

"L'IBEX tanca l'equador de la setmana en plena zona de resistència, els aproximadament 8.900 punts. A veure si som capaços finalment de tancar amb comoditat en breu per confirmar l'inici d'un nou tram que el porti a posar rumb cap a la resistència que presenta als aprox. 9.150 putos: la directriu baixista que uneix els impecables màxims decreixents des del passat mes de maig", apunta José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Encara que l'índex es dirigís a aquesta resistència hem de saber que seguim parlant d'un rebot dins d'una impecable tendència baixista. Una altra cosa serà si finalment el preu és capaç de tancar amb comoditat per sobre de la resistència dels 9.265 punts, els màxims de novembre i de desembre", afegeix l'analista.

Noticias relacionadas

contador