cbtrump xi short11
11.099,90
  • -54,70
  • -0,49%

L'IBEX 35 ha tancat amb lleugeres caigudes del 0,27%, fins als 8.823 punts, mentre que la resta d'índexs del Vell Continent ha pujat més del 0,7%. El selectiu espanyol s'ha vist penalitzat per les caigudes en les elèctriques (Endesa: -1,07%; Iberdrola: -1,04%; Naturgy: -0,66%) i també en Telefónica (-2,04%), mentre que les borses en general han avançat gràcies a un clima optimista relacionat amb les negociacions que estan mantenint els EUA i la Xina per arribar a un acord comercial.

Dins de l'IBEX, han destacat les alces en Técnicas Reunidas (+5,21%, tot i que ha arribat a revalorar-se més d'un 8%) després d'anunciar nous contractes per un valor proper als 1.000 milions de dòlars.

Un altre valor molt alcista ha estat Indra, que ha avançat més del 4,83% després de conèixer que jugarà un paper rellevant en tots els programes de modernització de les Forces Armades espanyoles, segons ha publicat infodefensa.com. A més, CIE Automotive (+2,85%) i Arcelor Mittal (+2,29%) han registrat alces destacades.

TO POSITIU ENTRE LA XINA I ELS EUA

La primera ronda de converses comercials entre els EUA i la Xina ha finalitzat amb to positiu i ha estat interpretada pels mercats com un senyal de progrés. Els comentaris de les dues parts segueixen indicant que les discussions van, fins ara, "molt bé".

"És probable que un acord encara sigui molt lluny, amb moltes voltes per superar al llarg del camí. No obstant això, la pròrroga és un pas cap a la direcció correcta, ja que envia un senyal que les dues parts estan en negociacions serioses i estan treballant àrduament per resoldre els problemes", assenyala Jasper Lawler, analistes de London Capital Group.

Craig Erlam, expert d'Oanda, parla ja d'una "ratxa inusual" positiva als mercats, tot i que reconeix que el sentiment de mercat segueix sent "inestable". Tot i això, considera que "ara mateix estem experimentant una mena de recuperació" i en 'culpa' la Reserva Federal (Fed) i el seu enfocament "més cautelós" davant les pujades dels tipus d'interès.

En relació a la política monetària, el president de la Fed d'Atlanta, Raphael Bostic, ha donat un gran impuls a l'euro en comentar que els tipus d'interès als EUA poden moure "en qualsevol direcció", cosa que obre la porta fins i tot a una baixada de tipus durant els propers mesos. La divisa comunitària s'aprecia un 0,64% en l'encreuament contra el dòlar, fins als 1,1515 bitllets verds, i marca màxims dels dos últims mesos i mig.

Per la seva banda, durant el seu discurs des del despatx oval d'aquest dimarts, Donald Trump va reafirmar la seva postura defensant el mur a la frontera amb Mèxic i els demòcrates, la seva, defensant que els americans no van a pagar-lo. Així les coses, sembla que el tancament del govern nord-americà es prolongarà. En aquest sentit, Fitch ha advertit als EUA que podria retallar la seva qualificació si persisteix el tancament de l'Administració.

DEL PETROLI AL BREXIT

L'optimisme davant les converses entre la Xina i els Estats Units també està impulsant el cru, que puja per vuitena jornada consecutiu (barril Brent: +2,2%, fins als 60,02 dòlars). Després d'un desembre per oblidar, el petroli està muntant l'onada positiva que sembla estar generant-se en aquesta arrencada de 2019 de la mà d'uns inversors que confien cada vegada més en què la Xina i els Estats Units posin fi aviat a la guerra comercial.

Per la seva banda, al Regne Unit els diputats comencen a debatre aquest dimecres al Parlament britànic l'acord de Theresa May per al Brexit abans de la votació prevista per dimarts que ve. "Llevat que es produeixi algun tipus d'intervenció tardana d'Europa (...), em costa veure una aprovació de l'acord la setmana que ve, ja que no ha canviat res des que May va ajornar vergonyosament la votació el desembre per por d’una derrota aclaparadora. Per tant, la lliura seguirà molt vulnerable durant les pròximes setmanes i fins i tot més enllà, suposant que l'acord de May fracassi, com és d'esperar", afegeix Erlam.

Pel que fa a les dades de la jornada, l'atur de la zona euro va caure un 7,9% el novembre, fins a mínims d'una dècada i per sota del 8% pronosticat pel consens. A més, les exportacions alemanyes de novembre van baixar un 0,4%, lleugerament per sobre del 0,3% esperat.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Cada vegada li costa més a l'IBEX pujar, cosa que és lògic atès que des dels mínims de finals de desembre aquest acumula una pujada del 7% i durant el mateix període l'S&P 500 puja un 10%. I a l'altre costat de l'Atlàntic es pot dir que tenim Wall Street a les portes d'importants resistències. Aquells nivells que en el seu moment van actuar com a suport: això és els 2.600 punts de l'S&P 500 i els 23.800-24.000 punts del Dow Jones", afirma José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

"Cosa que vol dir que, en teoria, no hauríem de posar el crit al cel si veiem que en qualsevol moment arriben les correccions. En el cas del nostre selectiu es pot dir que encara tenim marge de pujada per al rebot fins a la zona de resistència que tenim al voltant dels 9.200 punts, tot i que a causa de la verticalitat del rebot no seria gens estrany que abans ens prenguéssim un petit descans", afegeix Rodríguez.

"Però que consti que per res estem parlant d'un canvi de tendència, de baixista a alcista. De moment, tot segueix formant part d'un rebot. Res més. Una altra cosa serà si se superessin els màxims de novembre i de desembre", conclou Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador