• L'índex va tancar en 9.332 punts el passat 27 d'abril
  • El Banc Central Europeu ha mantingut sense canvis la seva política monetària
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 aconsegueix tancar en positiu (+0,95%, fins a 9.101,10 punts) una jornada volàtil, marcada per la decisió del Banc Central Europeu (BCE) de mantenir sense canvis la seva política monetària. Un fet que ha provocat el descontentament dels inversors, que han decidit vendre després de comprovar que Mario Draghi no anunciava cap mesura addicional per impulsar el creixement econòmic i la inflació a la zona euro. No obstant això, recolzat en els blue chips, el selectiu espanyol ha aconseguit tancar prop dels seus màxims anuals, marcats el passat 27 d'abril en 9.332 punts.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Mario Draghi, el president del BCE, ha assenyalat que la situació econòmica actual no justifica més mesures addicionals. El banquer central ha assegurat que la seva política monetària "és efectiva" i que "els canvis en les previsions no són tan importants com per justificar una decisió d'actuar", després de ser preguntat per la raó per la qual no hi ha modificacions de la política malgrat reduir-se lleument la previsió d'inflació per al proper any. En qualsevol cas, ha reiterat que "no hi ha dubtes sobre la voluntat i capacitat d'actuar del BCE si és necessari".

El president de la institució ha defensat a més l'efectivitat de la política monetària. "La transmissió de la política monetària mai ha funcionat millor que en l'actualitat". No obstant això, Draghi ha reconegut que el BCE necessita l'ajuda dels Governs europeus. "Es necessiten reformes estructurals en tots els països de la zona euro". Per aprofitar els beneficis de les mesures del banc central, "altres àmbits polítics han de contribuir molt més resoltament a escala nacional i europea", ha assenyalat.

Daniel Pingarrón, analista d'IG, comenta que "com era lògic pressuposar, Mario Draghi no ha gastat la poca munició que li queda en aquesta ocasió. La situació econòmica es manté estable, els mercats s'estan comportant positivament, i els temors sobre les conseqüències del Brexit s'han dissipat, o com a mínim, posposat al proper any".

EMPRESES: GRAN MOMENT DELS GRANS

El conjunt de grans valors (blue chips) segueix mostrant un excelent comportament a curt termini

El conjunt de grans valors (blue chips) segueix mostrant un excel·lent comportament a curt termini. Telefónica ha pujat un 2%, Banco Santander un 2,2%, Repsol un 1,3% i BBVA un 1,6%.

Amadeus ha estat una empresa protagonista després de marcar màxims històrics i tancar amb pujades de l'1,85%, fins a 43,80 euros. Goldman Sachs ha recomanat el valor i ha situat el seu preu objectiu en 53 euros.

Un altre valor que ha destacat en la sessió ha estat IAG, amb alces del 3,47%. El títol rebota un 10% al setembre després de desplomar-se amb el Brexit. El consens d'analistes de Bloomberg té una recomanació majoritària de compra (57%), amb un preu objectiu de 6,33 euros, la qual cosa implica un potencial de revaloració del 28%.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX

"Feia temps, molt temps, que no vèiem al nostre IBEX-35 portar la contrària al conjunt dels índexs europeus. I el motiu no és un altre que la fortalesa dels grans valors, ja que molts d'ells ha superat resistències importants recentment: Inditex, BBVA, Banco Santander i en els últims dies Telefónica, entre uns altres", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Des del punt de vista tècnic sembla que podria intentar atacar a qualsevol moment la important zona de resistència que presenta en els màxims d'abril en els 9.360 punts. El més interessant és que per sobre dels màxims d'abril i amb el permís de la resistència dels 9.544 punts (tancament del buit a la baixa de l'última sessió de 2015) tindríem una potencial formació de tornada, amb fortes implicacions alcistes per al nostre mercat, en 'doble sòl'", conclou aquest expert.

contador