• Els inversors segueixen pendents de la crisi provocada pel desafiament independentista
  • A nivell internacional, el mercat ha descomptat les últimes mesures anunciades per la Fed
broker 631

L'IBEX 35 segueix sense reaccionar (+0,05%, fins a 10.297 punts) i continua comportant-se pitjor que altres grans places europees com la francesa i l'alemanya, que han tancat amb pujades moderades del 0,5% i del 0,25%, respectivament. El selectiu espanyol ha intentat rebotar després de les mesures preses pel Govern de Mariano Rajoy per frenar el referèndum convocat pel Govern de Catalunya per a l'1 d'octubre, però l'estirada de la banca no ha estat suficient.

  • 11.154,60
  • 1,56%

Els inversors espanyols estan molt pendents de l'esdevenir dels esdeveniments a Catalunya. Aquesta matinada hi ha hagut disturbis als carrers després de les detencions d'ahir i la situació es complica per minuts quan queda poc més d'una setmana per a la convocatòria del referèndum il·legal per a la independència. Mariano Rajoy va fer ahir a la nit una declaració institucional en què va demanar a la Generalitat que desisteixi dels seus objectius.

Carles Puigdemont ja havia dit a la tarda que no pensava fer-ho. 'Les espases segueixen en tot l’'alt' i valors com Sabadell i CaixaBank (entre els pitjors de l'IBEX en la passada jornada) ho estan notant. CaixaBank ha liderat els guanys a l'IBEX (+2,24%), seguit de BBVA (+1,71%), Santander (+1,19%) i Bankia (+1,09%). En canvi, Sabadell ha baixat un 0,06%.

El comportament d'altres grans valors ha estat discret. Tan sols Repsol (+0,29%) ha tancat en positiu, mentre Iberdrola ha baixat un 0,61%, Telefónica, un 0,72% i Inditex, un 1,28%. La matriu de Zara ha patit diverses retallades de valoració després dels seus resultats, la més important és la de Goldman Sachs (fins a 38 euros des de 40,50 euros). Els valors més baixistes han estat Arcelor Mittal (-2,86%) i Siemens Gamesa (-2,43%).

També ha estat protagonista Abertis (+0,06%), ja que el fons TCI, principal accionista d'Aena (-0,35%) i que va recolzar una contraopa des del gestor d'aeroports sobre el grup de concessions que finalment no va cristal·litzar, ha declarat l'1% del capital d'Abertis. Les accions d'ACS, un altre protagonista d'aquesta història, han rebotat un 0,82% després de perdre ahir gairebé un 4%.

CATALUNYA

Pel que fa a Catalunya, aquest dijous els analistes de Goldman Sachs han donat el seu particular 'recepta' per solucionar la crisi. "Una solució duradora implicarà major autonomia per a Catalunya, sense independència, per tal de revertir les decisions preses el 2010 que van limitar l'autonomia de la regió. L'opinió pública catalana generalment afavoreix una major autonomia, sense independència. El principal risc per a aquesta visió és que les tensions polítiques escalin de tal manera que facin més difícil el progrés cap a aquesta solució".

En aquest sentit, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha assenyalat en una entrevista a Financial Times que la millora de la situació econòmica a Espanya obre noves oportunitats per al diàleg a Catalunya. Segons la seva opinió, hi ha més espai fiscal per a un nou model finançament autonòmic... sempre que els independentistes abandonin el seu desafiament i desconvoquin el referèndum. En aquest escenari, la prima de risc espanyola ha baixat lleugerament fins a 113 punts, mentre la rendibilitat del bo espanyol a 10 anys ha repuntat de manera suau fins a l'1,6%.

MISSATGE DE LA RESERVA FEDERAL

Les borses europees assimilen també la decisió de la Reserva Federal (Fed) d'aquest dimecres. El banc central va anunciar que començarà a reduir el seu balanç a l'octubre i, sorpresa, sorpresa, va deixar bastant clara la seva intenció de tornar a pujar els tipus al desembre. Alguns creien que la inflació, els huracans i el fet que Janet Yellen estigui més fora que dins (el seu mandat acaba al febrer de l'any que ve), anaven a frenar la Fed. No ha estat així.

Al mercat de divises, l'euro es recupera i se situa ara als 1,1948 dòlars (+0,45%). Això després de les pujades que va registrar aquest dimecres el dòlar davant d'aquest nou increment de tipus de la Fed. A més, la Reserva Federal va elevar la previsió de creixement per a aquest any del 2,2% al 2,4%.

Pel que fa a la resta, a l'agenda de la jornada cal destacar que el Banc del Japó ha mantingut el tipus al -0,1%. D'altra banda, l'agència de qualificació S&P ha retallat la valoració de la Xina fins a 'A +' pels majors riscos financers i econòmics. La qualificació estava anteriorment en 'AA-'. "La rebaixa reflecteix la nostra avaluació que un període prolongat de fort creixement creditici ha augmentat els riscos econòmics i financers de la Xina", han assenyalat aquests experts.

L'IBEX, SEGONS TÈCNIC

"Amb la d'aquest dijous són vuit les sessions consecutives en què l'IBEX continua encaixat, en números rodons, dins del rang comprès entre els 10.290 punts com a suport i els 10.400 punts com a resistència. En condicions normals, aquest lateral s’hauria de trencar a l'alça ja que el moviment previ va ser alcista. En qualsevol cas no ha canviat res realment respecte a tot el que hem estat comentant sessió rere sessió des de fa una mica més d'un mes. Seguim en zona de ningú, a mig camí entre la base del canal (suport) i la part alta (resistència)", afirma José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía'.

"I mentrestant, la resta d'Europa segueix augmentant la bretxa entre ells i nosaltres. Mentre els nostres veïns estan apropant-se als nivells màxims de juliol, el selectiu segueix sense ser capaç de deixar enrere el canal baixista dels últims quatre mesos i mig. És més, just en aquest moment tenim Banc Santander en plena zona de resistència, en la directriu baixista que uneix els màxims decreixents de maig, agost i que just passa pels màxims d'aquest dijous", afegeix aquest expert.

Noticias relacionadas

contador