ep ibex
EUROPA PRESS
10.630,30
  • -134,70
  • -1,25%

L'IBEX 35 ha pujat lleugerament aquest dijous (+0,1%) i s'ha situat als 9.177 punts. Durant aquesta jornada de vaivens entre els guanys i les pèrdues, Indra, Mediaset i Meliá Hotels han estat els principals protagonistes. La resta de les borses europees s'han tenyit de vermell, excepte l'índex FTSE 100 de Londres.

Així, el valor més alcista de la sessió ha estat Indra. S'ha revalorat més d'un 5,4% després de convèncer amb els resultats trimestrals que va presentar ahir dimecres a la tarda, ja que mostren una millora en ingressos i contractació. A la tecnològica l'han seguit en les pujades Grífols (+1,41%) i Merlin Properties (+1,35%).

En canvi, les pèrdues han estat encapçalades per Meliá Hotels (-7,67%). La companyia va anunciar ahir, després del tancament del mercat, un augment del 10,1% del seu benefici net fins al setembre, cosa que sembla que no ha acabat de convèncer els inversors. I el mateix li ha passat a Mediaset (-7,35%), el segon valor més baixista avui, malgrat que va guanyar 147 milions durant els nou primers mesos de l'any.

A ambdues els ha seguit en les caigudes la cadena de supermercats DIA (-4,61%). Aquest dijous s'ha conegut que el fons sobirà de Noruega ha tornat a elevar la seva participació en el capital de la companyia fins al 3,28%. També ha caigut amb força Mapfre (-3,26%), després d'anunciar un augment del benefici net fins als 529 milions durant els nou primers mesos de l'any.

ANÀLISI TÈCNICA

Segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, "en realitat tot segueix exactament igual". De fet, l'important és que "aquest dimecres l'índex tancava per sobre dels 9.163 punts i ens anul·lava el buit baixista de mitjans d'octubre. Però ara tenim un important buit alcista als 8.990 punts, per definició suport", afegeix.

"La pregunta del milió de dòlars és si abans de posar rumb a la directriu baixista dels últims mesos, als 9.450 punts, omplirem (totalment o parcialment) el buit d'aquest dimecres. El que no tindria gaire sentit dins el biaix alcista de trading de curt termini és que es tanqués aquest buit. Dins dels grans blue chips seguim observant fortalesa en Telefónica i Inditex". Alhora, tal com relata l'expert, "els bancs s'han allunyat de la zona de perill, però res més de moment".

"A l'altra banda de l'Atlàntic i sense fer gaire soroll tenim ja l'S&P 500 a només un 5% dels màxims històrics. Dona la sensació que molts dels inversors no s'adonen d'això, però aquest ha rebotat un 8% des dels mínims d'octubre. Europa durant el mateix període s'ha revalorat un 5%. és a dir, un cop més queda demostrat que Wall Street continua estant molt més fort. Quan aquest diu de caure ho fem en sintonia amb ells i pot ser que fins i tot pitjor, però a l'hora de pujar a l'altre costat de l'Atlàntic recuperen molt més ràpid. I així estem des de fa tota una dècada", conclou Rodríguez.

PENDENTS DE LA FED

Després de 'superar' dues dels esdeveniments més importants de la setmana -la decisió del Suprem sobre les hipoteques i les eleccions als Estats Units- les coses tornen a la normalitat i els inversors estaran pendents aquest dijous del resultat de la reunió de la Reserva Federal (Fed).

"A les 20 hores, la Reserva Federal anunciarà l'última decisió sobre els tipus d'interès. No s'espera cap canvi. Hi ha una alta probabilitat d'una pujada dels tipus el desembre, i els operadors estaran atents a qualsevol indici sobre els plans en política monetària per 2019, les perspectives de la qual podrien ser una mica més moderades", assenyala David Madden, analista de CMC Markets al Regne Unit.

Pel que fa a la resta, Donald Trump és protagonista aquest dijous després de la seva compareixença davant els mitjans de ahir a la nit per fer balanç del resultat electoral. El president nord-americà va impulsar les borses nord-americanes (van tancar amb alces superiors al 2%) quan va dir que esperava treballar amb els demòcrates en qüestions com infraestructures i assistència sanitària. A més, també va assenyalar que espera arribar a un acord comercial amb la Xina. "L'empresa de maquinària pesada Caterpillar es va beneficiar de les especulacions sobre un augment de la despesa en infraestructura. El sector de la tecnologia també va viure una bona sessió, ja que els operadors consideren que Trump podria no ser capaç de prendre mesures enèrgiques contra algunes d'aquestes grans empreses, com Amazon", explica Madden. Aquest dijous, Wall Street cotitza amb signe mixt al tancament del mercat; Dow Jones és l'únic índex a l'alça.

Pel que fa a Espanya, cal esmentar que la Comissió Europea ha rebaixat les seves estimacions de creixement econòmic tant per aquest any com per al següent (al 2,6% i 2,2%, respectivament).

Noticias relacionadas

contador