jeff sessions usa

El fiscal general dels Estats Units, Jeff Sessions, ha lliurat la seva dimissió al president, Donald Trump, a petició d'aquest últim, i ha posat així fi a una relació que ha estat marcada per les tensions provocades per la investigació del Departament de Justícia sobre els supòsits vincles de la campanya de Trump amb Rússia.

"A petició seva, presento la meva renúncia", diu la missiva que Sessions ha lliurat al cap de Gabinet de la Casa Blanca, John Kelly, segons informa la premsa local.

Sessions ha reivindicat que ha treballat aquests dos anys "per implementar l'agenda basada en l'Estat de Drets que va ser part central de la campanya (de Trump) per a la Presidència". "Ha estat un honor", s'ha acomiadat.

Trump ha confirmat la notícia via Twitter. "Estem encantats d'anunciar que Matthew G. Whitaker, cap de Gabinet del Fiscal General (...), serà el nou Fiscal General intern. Servirà bé al nostre país", ha escrit, i ha indicat que el reemplaçament definitiu de Sessions es decidirà més tard.

A més, ha donat les gràcies a Sessions "pels seus serveis". "Li desitjo que li vagi bé", ha afegit el mandatari nord-americà.

El fiscal general i el president han protagonitzat múltiples xocs, amb encreuament de comunicats i declaracions inclòsos, per la investigació sobre la presumpta relació de l'equip de Trump per a la campanya presidencial de 2016 amb el Kremlin.

Durant aquests dos anys, Trump ha retret a Sessions que, en lloc d'encarregar-se ell mateix de les indagacions, s'inhibís i designés un fiscal especial, Robert Mueller, que ha obtingut sengles condemnes contra l'advocat personal i el cap de campanya del president, Michael Cohen i Paul Manafort, respectivament.

L'inquilí de la Casa Blanca ha aprofitat la seva última incursió en Twitter per restar importància al cas. "D'acord amb NBC, els votants desaproven l'anomenada investigació Mueller (46 per cent) més del que l'aproven (41 per cent). Finalment estan començant a entendre que això és una desagradable caça de bruixes", ha indicat.

L'últim gran enfrontament es va produir l'agost, quan Trump va lamentar haver nomenat "un fiscal general que mai va prendre el control del Departament de Justícia". Sessions va respondre amb un inusual comunicat en què va assegurar que mentre estigués al càrrec "les accions del Departament no es veuran influenciades per consideracions polítiques".

Les crítiques de Trump cap a Sessions han estat més freqüents a mesura que ha avançat la investigació sobre Rússia, fins al punt que la premsa nord-americana ha informat en nombroses ocasions sobre l’imminent partida del fiscal general.

ELS DEMÒCRATES DEMANEN EXPLICACIONS

Des de les files demòcrates ja han sorgit les primeres veus en demanda d'una explicació detallada sobre el cessament de Sessions. Jerry Nadler, virtual candidat a presidir la Comissió Judicial de la Cambra de Representants, s'ha preguntat "quina és la raó de Trump per fer fora Sessions". "Qui tindrà autoritat sobre la investigació del fiscal especial?", ha plantejat en Twitter.

El líder de la minoria demòcrata al Senat, Chuck Schumer, ha estat encara més directe i ha exigit a Trump que garanteixi que Whitaker segueixi l'exemple de Sessions i es recusi perquè Mueller pugui seguir orquestrant les indagacions sobre la trama russa.

Noticias relacionadas

contador