• La banca segueix marcant el ritme de l'IBEX-35
  • Les actes del BCE reiteren el compromís de mantenir el programa de compres almenys fins al març
  • Yellen anticipa una pujada de tipus "relativament aviat"
bolsa madrid ibex

L'IBEX 35 ha aconseguit sobrepassar els 8.700 punts en una jornada en la qual ha cotitzat amb pèrdues, però que ha acabat en verd. Inditex, Telefónica i BBVA han empès al selectiu a pujar un 0,92% fins als 8.718 punts. Cal destacar que la banca segueix marcant el ritme de l'índex espanyol, ja que aquest s'estanca quan els bancs es ressent.

  • 0,32€
  • 0,00%

Dia

  • 0,01€
  • 1,61%
  • 10.765,00
  • 1,23%

Aquest dijous, Gamesa ha liderat els guanys amb un avanç del 3,09% fins als 19 euros. L'ha seguit Aena amb una pujada del 2,25% fins als 124,9 euros i el tercer valor que més ha pujat ha estat Iberdrola amb un guany del 2,17%. No obstant això, tres dels pesos pesants del selectiu han estat els que li han empès a tancar amb avanços. Telefónica s'ha revaloritzat un 1,3% fins als 8,1 euros. Inditex ha estat l'altre 'blue chip' amb una pujada de l'1,26% fins als 31,4 euros. Finalment, BBVA ha pujat més d'un 1% fins als 6 euros.

Gamesa ha liderat els guanys amb un avanç del 3,09% fins als 19 euros. Li ha seguit Aena amb una pujada del 2,25% fins als 124,9 euros

Un altre dels valors a vigilar durant aquestes properes setmanes serà Dia, un valor que està sent pressionat a la baixa per un gran nombre de posicions a la baixa. No obstant això, gran part dels analistes segueix confiant en la cadena de supermercats, que des que va presentar resultats el passat 24 d'octubre cau més d'un -16% i aquest dijous ha pujat 0,61% fins als 4,62 euros.

En el costat de les pèrdues, Banco Popular ha estat el fanalet vermell de la sessió amb una caiguda del 4,47% fins als 0,85 euros. L'entitat està immersa en un ERO de gairebé 2.500 persones del que ja ha cobert gairebé el 86% amb baixes voluntàries. Aquest valor és el que pitjor comportament està tenint a l'IBEX i les seves perspectives no són gens prometedores per a la majoria dels analistes.

Acerinox li ha acompanyat en la part baixa de la taula amb una caiguda del 0,99% fins als 11,9 euros, seguit d'ACS que s'ha deixat un 0,64%. La companyia preveu començar a treballar per aconseguir obtenir qualificació d'una agència de rating a partir del proper any.

L'IBEX cotitza en negatiu en 2016, amb una reculada acumulada del 9%. No obstant això, l'índex “té tot a favor” per deixar enrere aquestes pèrdues i construir una tendència alcista fins a fins i tot aconseguir els 10.739 punts l'any que ve, la qual cosa suposaria un ral·li des dels 8.700 punts als quals ha arribat aquest dijous del 23%, segons les estimacions de BNP.

Al Mercat Continu, OHL s'ha deixat 7,37% fins als 2,6 euros, després de la retallada de rating de Moody's. L'agència va retallar el rating des de B3 a Caa1, la part més baixa del denominat 'bo escombraries'. A més, les seves accions perden més del 20% des que l'empresa va presentar resultats.

SENSE PERSPECTIVES DE TAPERING A EUROPA

A la resta de borses del Vell Continent s'ha imposat el verd. L'FTSE 100 de Londres s'ha revaloritzat un 0,67%. Aquest dijous cal destacar que a Regne Unit s'han publicat les vendes minoristes que han estat per sobre de l'esperat. Per la seva banda, el CAC 40 francès ha pujat un 0,59% i el DAX 30 alemany un 0,2%.

A la zona euro s'ha publicat l'IPC que s'ha situat una desena per sota de l'esperat (0,2%) a l'octubre. No obstant això, aquest dijous s'han publicat les actes del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme segueix sense veure senyals suficients per endurir la política monetària, tampoc hi ha hagut rastre d'un possible 'tapering'. Les actes de l'autoritat monetària reflecteixen que necessiten més proves d'un increment de la inflació i que, en tot cas, examinaran els avanços de les variables macroeconòmiques al desembre.

PUJADA DE TIPUS “RELATIVAMENT AVIAT” ALS EUA

Els inversors està jornada també han estat atents als EUA, ja que la presidenta de la Reserva Federal (Fed), Janet Yellen, ha parlat i ha anticipat una pujada de tipus per al mes de desembre. No obstant això, ha matisat que la pujada es farà de manera “molt gradual”. A més, també ha advertit dels perills de mantenir els tipus baixos.

Al moment de tancament del mercat europeu, els principals índexs de Wall Street cotitzaven amb en positiu, després del discurs de Yellen. Per la seva banda, el preu del petroli puja lleugerament. Així, el preu del Brent, referent a Europa, cotitza amb pujades del 0,21% fins als 46,73 dòlars i el del West Texas, referent a EUA, puja un 0,37% fins als 45,75 dòlars.

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que els suports d'Ibex estan funcionant

Al mercat de divises, el dòlar continua la seva escalada contra la resta de divises i especialment contra l'euro. La moneda nord-americana no para d'apreciar-se i es dirigeix als seus màxims de 13 anys. El paquet de mesures expansives que porta Trump ha elevat les expectatives d'inflació entre els inversors, que esperen atents una possible pujada de tipus per part de la Reserva Federal (Fed) al desembre.

ANÀLISI TÈCNICA

“Els suports segueixen funcionant, aquesta seria la frase que millor resumeix el moviment d'aquest dijous així com el de les últimes sessions”, apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania. Des del dimecres de la setmana passada, després del 'reversal' de l'IBEX-35 i de punts i punts subjacents dèiem que el realment important era que el suport dels mínims de setembre (8.540) no s'havia perforat.

Després, en la sessió del dijous i del divendres assistim a forts descensos i a un continu degoteig a la baixa que va portar al nostre IBEX-35 a marcar, aquest dimecres, un mínim en els 8.563 punts. I des d'aquí va tornar a entrar diners al mercat. “El que vol dir que els suports, de moment estan funcionant. Pel que en la mesura en què se segueixin respectant suporti l'única cosa que ens queda és començar a rebotar, almenys cap a la zona de resistència que presenta en els 9.040-0.054 punts i per damunt els màxims d'octubre en els 9.255 punts”, conclou l'expert.

contador