• Indra s'ha desplomat un 12% després de presentar resultats i ACS ha baixat un 2%
  • Telefónica ha aconseguit salvar els 8 euros al tancar amb guanys moderats
Ibex 35_630px

L'IBEX-35 ha aconseguit tancar la sessió amb suaus guanys, recolzat pel comportament positiu de grans valors com Repsol, BBVA i Banc Santander. Telefónica també ha tancat amb guanys moderats i ha aconseguit salvar el nivell dels 8 euros per acció. El selectiu espanyol ha pujat un 0,33%, fins als 8.687,10 punts, encara que des de principis de l'any, cau un 9%.

  • 0,32€
  • 0,00%
  • 10.729,50
  • -0,33%
  • 4,01€
  • 1,21%

Els valors que més han pujat aquest dimarts són Cellnex (+4,2%) i Técnicas Reunidas (+3,11%), mentre els valors més a la baixa han estat Indra (-12,09%) i Banco Popular (-2,86%). Tant el banc com l'operadora de telecomunicacions registren un rècord de posicions curtes per part dels inversors a la baixa. Si fa uns mesos era DIA el valor de l'Ibex que més posicions a la baixa concentrava, aquest final d'any es presumeix especialment difícil per als dos valors esmentats.

L'actualització del registre de posicions curtes en la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) no deixa lloc als dubtes: els baixistes esperen encara més descensos en la cotització de Telefónica i de Banc Popular. Mai abans la pressió contra aquests títols ha estat major per part dels inversors institucionals que inverteixen 'a curt'. A la teleco, el percentatge de capital que controlen aconsegueix el 3,26%, mentre que en l'entitat financera és ja del 7,79%.

Per la seva banda, Indra va presentar resultats el dilluns després del tancament del mercat, i els inversors no han quedat molt satisfets amb el tercer trimestre de l'empresa. A més, ACS ha baixat un 2% després de presentar els seus comptes. I al Mercat Continu, han destacat les caigudes del 13% de OHL després de presentar una caiguda del benefici del 94% en els nou primers mesos de l'any.

Un altre valor protagonista ha estat Gas Natural Fenosa, que ha pujat un 0,1%, malgrat que el Govern de Colòmbia ha intervingut la seva filial Electricaribe, en el marc de l'enfrontament que mantenen l'empresa i l'Executiu colombià. Gas Natural reclama a Colòmbia impagaments per valor d'1.259 milions d'euros.

En el costat positiu, Repsol ha pujat un 2%, en una jornada de rebot per al preu del petroli després de diverses jornades de pèrdues i les informacions que apunten al fet que l'OPEP complirà el seu acord i retallarà la seva producció en els propers mesos. Daniel Lacalle, director d'inversions de Tressis Gestión, assenyala que la petroliera pot duplicar el seu valor en borsa si manté la seva estratègia actual.

DADES 'EVERYWHERE'

En el plànol macro serà una jornada carregada de dades. Els primers venen des d'Alemanya on el PIB per al tercer trimestre s'ha situat en el 0,2%, un dècima menys de la qual s'esperava. També s'han publicat dades sobre IPC a França (0%), Espanya (+0,7%) i més tard al Regne Unit, on a més es coneixerà l'índex de preus de producció.

A meitat de la sessió europea Alemanya ha publicat l'índex de confiança inversora ZEW, seguit del PIB trimestral de la zona euro, que ha mostrat un creixement de l'1,6% fins al setembre. Als EUA, les vendes al detall corresponents a octubre han superat previsions, pujant un 0,8%, per sobre del 0,6% esperat. A més, les vendes sense automòbils han pujat un 0,8%, el doble de la xifra prevista.

A més, el Tresor Públic torna als mercats avui amb una emissió de lletres a 6 i 12 mesos, ha col·locat 4.602,77 milions d'euros en lletres a sis i dotze mesos, en la banda alta de l'interval màxim previst, però ha cobrat menys als inversors, en una setmana en la qual la prima de risc ha escalat per sobre dels 120 punts i el tipus d'interès del bo a deu anys s'ha situat en màxims des del Brexit.

VISIÓ TÈCNICA

Des del punt de vista tècnic, José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que “seguim atents a la xifra dels 8.540 punts, que és on està el suport a respectar sí o sí per no començar a veure fantasmes”. De fet, la perforació d'aquest suport suposaria un clar senyal de feblesa de curt termini que podria ser l'avantsala d'un moviment correctiu cap als 8.200 punts.

“El problema és que per tenir un primer senyal de fortalesa, tècnicament parlant, necessitem que l'IBEX-35 tanqui per sobre de la resistència dels 9.040 punts (buit a la baixa) i 9.054 punts (màxims del dijous). Quelcom que a dia d'avui queda bastant lluny”, conclou l'expert.

contador