lagarde espejopublico
Antena 3 Noticias

La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, ha afirmat aquest dijous que hi haurà més pujades dels tipus d'interès a Europa als propers mesos, i ha confirmat que és molt probable que el preu dels diners s'incrementi un 0,5% a la reunió de març. A més, ha avançat que és possible que no hi hagi baixades fins al 2025, i és que no serà fins aleshores quan la inflació es redueixi per fi fins a l'objectiu del 2%, segons les projeccions del banc central.

"Tenim raons per creure en una altra pujada de 50 punts al març, perquè la inflació és massa alta", ha dit Lagarde en una entrevista a Antena 3, la primera que concedeix a una televisió espanyola, en què ha explicat que al BCE "necessitem prendre totes les mesures necessàries per reduir la inflació". "La missió del BCE és mantenir l'estabilitat dels preus, i la inflació és massa alta, i per això hem d'utilitzar les eines que tenim al nostre abast. Els tipus d'interès a curt termini ho són", ha incidit.

Per tant, ha dit sobre la possibilitat d'una altra pujada del 0,5% aquest mes, “és molt probable que sigui així”. En qualsevol cas, ha volgut deixar clar que al BCE "ens fixem en les dades, en els números, mirem les perspectives de futur, tindrem tot això en compte, però pel que fa a la decisió del març no tinc dubtes", ha afirmat, deixant clar que la decisió no és seva, sinó del Consell del Govern del banc central, encara que creu que hi haurà consens.

"Veiem les dades i després prenem una decisió. En aquest moment és possible que seguim per aquest camí" de pujades, ha insistit la dirigent francesa, que ha assenyalat que ara "és impossible" dir al 100% que el BCE sí o sí seguirà endurint la política monetària, perquè tot depèn de com evolucioni la inflació. Segons ha apuntat, "la resposta honesta és dir que ho decidiran les dades".

Tot i que ha remarcat que "farem el que calgui perquè la inflació baixi al 2%, aquesta és la nostra missió, és el que els europeus esperen de nosaltres".

TIPUS ALTS FINS EL 2025

En qualsevol cas, ha assenyalat, "els tipus d'interès no tornaran on eren fa dos o tres anys, quan estaven en negatiu. Com a resultat d'una situació que ha canviat, amb la inflació alta, hem d'usar els tipus per fer que torni a baixar.La projecció del BCE és que la inflació tornarà al 2% el 2025. Aquest 2% és una taxa d'inflació força decent, i tinc la seguretat que ho aconseguirem”, ha apuntat Lagarde.

I serà aleshores, ha explicat, quan "els tipus d'interès tornaran a baixar, no seran alts per sempre". "En aquell moment es reduiran", ha incidit. Però mentrestant els tipus hauran de continuar sent alts. "Hem d'anar a l'alça, perquè sabem que la inflació ha de tornar al 2%. Han de ser alts i han de ser sostenibles en el temps (els tipus). Fins on? No ho puc dir. Però hem d'estar-hi fins aconseguir l'objectiu, perquè baixar i tornar a pujar, això és el que no volem", ha comentat.

Lagarde també ha aprofitat per demanar que no es compari Europa amb els EUA, ni pel que fa a l'origen de la inflació, ni en parlar de fins on han de pujar els tipus per controlar-la, perquè es tracta de dues regions en situacions totalment diferents. "Són diferents històries, diferents nivells, i no podem comparar totes dues com si fossin el mateix", ha apuntat.

A més, pel que fa a les crítiques al BCE pel fet que comencés més tard a apujar els tipus que la Reserva Federal nord-americana (Fed), Lagarde ha considerat que les coses no haguessin canviat gaire si el banc central hagués endurit abans la seva política monetària . "Podríem haver començat abans? Sí. Hauria suposat una diferència tremenda? Probablement no", ha conclòs.

contador