lael brainard fed
Evan Vucci / AP Photo

Lael Brainard, governadora de la Reserva Federal (Fed), ha estat entrevistada com a candidata per convertir-se en presidenta del banc central, en substitució de Jerome Powell, segons ha publicat Bloomberg.

Així, Brainard s'ha convertit en la principal rival per a la reelecció de Powell, que malgrat comptar amb el suport de la secretària del Tresor i anterior presidenta del banc central, Janet Yellen, s'ha vist esquitxat per l'escàndol de les operacions financeres realitzades per diversos membres de l'organisme abans d'importants moviments a Wall Street.

Fins i tot Powell mateix s'ha vist compromès, en publicar-se que va vendre accions per valor de 5 milions de dòlars abans d'una gran caiguda del Dow Jones l'octubre de l'any passat. Aquest tipus d'operacions, encara que fins ara legals, han provocat una gran polèmica als Estats Units i han obligat la institució a implementar canvis rellevants per prohibir-les.

ELS DEMÒCRATES PRESSIONEN PER A UN CANVI

En aquest sentit, el mandat de Powell acaba el proper mes de febrer, i cada cop són més els demòcrates que consideren necessari un canvi de rumb al capdavant de l'organisme. Alexandra Ocasio-Cortez i altres progressistes van demanar a Biden que substitueixi Powell.

En un comunicat conjunt publicat per Politico al setembre, els congressistes van urgir el president a "reimaginar la Fed centrant-se a eliminar el risc del canvi climàtic i a aconseguir avenços en matèria racial i de justícia econòmica".

Tots ells van reconèixer "canvis positius" que han tingut lloc sota el mandat de Powell a la Fed per assolir la plena ocupació en la major economia del món. Tot i això, lamenten que "sota el seu lideratge, (l'organisme) ha tingut molt poc en compte el canvi climàtic i el risc que representa per al nostre sistema financer".

Aquest grup de demòcrates també va denunciar que les mesures imposades per la Fed en plena era Powell per reduir les regulacions bancàries imposades després de la crisi del 2008: "L'afebliment d'aquestes, que van ser creades específicament per evitar un altre desastre d'aquest tipus, posa en risc el suport dels nord-americans", van afirmar.

En aquest escenari, la possibilitat que Lael Brainard substitueixi Powell ha augmentat de manera important, encara que també s'especula que Powell segueixi de president i Brainard sigui nomenada vicepresidenta, una vegada acabi el mandat de l'actual vicepresident, Richard Clarida, a finals de gener.

Noticias relacionadas

contador