cbvirus china sde33

Les borses del continent asiàtic deixen enrere aquest dilluns les caigudes de la setmana passada, la pitjor als parquets globals des de la crisi financera, i reboten, especialment els índexs de la Xina continental, de la mà del repunt de la confiança empresarial xinesa a màxims de cinc anys.

Aquesta dada positiva ha eclipsat els mínims històrics dels PMI xinesos del mes de febrer, tant l'oficial com el publicat per Caixin, que va mostrar que l'activitat de fàbrica de la Xina es va contreure al febrer, arribant a un mínim històric de 40.3, enfront de la previsió de Reuters del 45,7. El número és el pitjor registre des que aquesta enquesta es va iniciar al 2004. El dissabte, el PMI manufacturer oficial del buró d'estadístiques de la Xina va mostrar que l'activitat manufacturera de febrer a la Xina es va reduir a 35,7, també xifra rècord.

"L'economia manufacturera de la Xina es va veure afectada per l'epidèmia el mes passat", ha assenyalat Zhengsheng Zhong, economista en cap de CEBM Group, una subsidiària de Caixin. "L'oferta i la demanda es van afeblir, les cadenes de subministrament es van estancar, i va haver-hi una gran acumulació de comandes prèvies", va explicar en un comunicat de premsa. Les lectures de PMI per sobre de 50 indiquen expansió, mentre que les que es troben per sota d'aquest nivell indiquen una contracció.

No obstant això, les borses regionals han experimentat un fort rebot aquesta matinada, amb pujades del 3% a Xangai i Shenzhen; el parquet d'Hong Kong també ha pujat, en aquest cas un 1%, encara que ha retallat l'avanç al 0,6%. Segons Stephen Innes, analista d'AxiCorp, la raó del rebot cal buscar-la "en una agradable sorpresa que manté viu l'apetit pel risc". Assumeix l'expert que va haver-hi caigudes rècord de la producció, les noves comandes i els subíndexs d'ocupació, mentre que les restriccions de viatge van provocar una forta deterioració en les cadenes de subministrament. Però "la confiança empresarial va augmentar amb l'esperança de recuperació de la producció: les empreses anticipen que aquesta millorarà durant l'any vinent després que s'aixequin les restriccions relacionades amb el coronavirus", explica l'expert.

"El sentiment positiu es va elevar a màxims de cinc anys", afegeix Innes. "Aquesta és la raó crucial que explica que el PMI de Caixin hagi llançat números superiors a l'oficial, així com el rebot de les borses i dels actius de risc", arrodoneix.

D'altra banda, el Banc del Japó (BoJ) ha afirmat aquest dilluns que està revisant estretament les derivacions del brot de coronavirus i, mitjançant un comunicat d'emergència, s'ha compromès a aportar àmplia liquiditat davant els senyals d'incertesa en els mercats financers globals. El Nikkei ha reaccionat a les pujades amb una recuperació de prop de l'1%. El Kospi sud-coreà puja un 0,8% i els parquets de Bombai, Singapur o Tailàndia acaben amb guanys. No obstant això, la borsa australiana cau un 0,77% i la de Taiwan segueix també en vermell, amb caigudes de l'1,08%.

Noticias relacionadas

contador