• El mercat especula amb la possibilitat que hi hagi repetició d'eleccions a Itàlia després de l'estiu
  • Els analistes de Barclays creuen que la millor opció és donar cabuda a partits anti-establishment al Govern i no repetir els comicis
elecciones italia mercados2 portada

La borsa italiana ha deixat clar aquesta setmana que la situació política del país, tan complexa com sempre (o més) després dels comicis de diumenge passat, no el preocupa. Després d'un dilluns més fluix durant el qual va arribar a caure més d'un 1% i va finalitzar el dia recuperant-se i amb retallades del 0,4%, la resta de la setmana ha viscut una sessió d'alces després d'una altra fins a registrar una revaloració acumulada del 3,6% a aquestes hores (avui divendres corregeix lleument i perd un 0,19%).

"Un govern temporal fins que se celebrin noves eleccions d'aquí a 12 o 18 mesos seria una oportunitat perduda per facilitar la transició dels partits 'anti-establishment' cap a la zona de l''establishment", assenyalen des de Barclays

Els analistes ja avisaven que el que passés a Itàlia havia de tenir poc impacte precisament perquè els inversors estan acostumats a conviure amb una 'crisi política constant' a Itàlia. En aquest cas, ja s'especula amb noves eleccions al país després de l'estiu davant l’impossibilitat de formar govern després d'uns comicis que han donat com a resultat un fort avanç de les forces radicals ('Lliga Nord' i 'Moviment 5 Estrelles').

"El temps són diners. Creiem que la formació d'un Govern compost per partits tradicionals i contraris a l’'establishment' proporcionaria una major estabilitat econòmica i política a mitjà termini que les noves eleccions", assenyalen els experts de Barclays.

La formació d'un govern a Itàlia passa perquè una de les dues forces radicals que més reforçades han sortit ('Lliga Nord' i 'Moviment 5 Estrelles') l'integren. Les combinacions són múltiples però el 'sorpasso' de la 'Lliga Nord' a 'Força Itàlia', de Silvio Berlusconi, dins de la coalició de centredreta deixa clar que aquest partit tindrà molt a dir en un hipotètic govern final. A més, l'opció d'una aliança d'aquest partit amb el 'Moviment 5 Estrelles', encara que remota, hi és.

"Un govern temporal (tecnòcrata) fins que se celebrin noves eleccions d'aquí a 12 o 18 mesos, possiblement sota un nou sistema de votació, seria una oportunitat perduda per facilitar la transició dels partits 'anti-establishment' cap a la zona de l''establishment', des del nostre punt de vista", afegeixen des de Barclays.

Barclays insisteix en la seva idea que un augment "gradual, en comptes de sobtat, de les faccions anti-sistema en una coalició de govern probablement representaria un menor nivell de risc per al mercat a curt termini". "Si les grans coalicions de partits tradicionals mantenen aquests partits en contra, la seva popularitat podria seguir augmentant fins al punt que puguin assolir posicions governamentals per si mateixos", adverteixen aquests experts.

Noticias relacionadas

contador