• Inditex mostra la seva fortalesa en cada presentació de resultats
  • Miquel i Costas compta amb el favor dels gestors que aposten per la gestió 'value'
cie inditex miquel

El primer semestre acaba de finalitzar i és un bon moment per fer balanç dels valors que es tenen en cartera. Inditex, Miquel i Costas i CIE Automotive són els tres valors que més es repeteixen entre els deu fons de renda variable espanyola que més es revaloren l'any amb el segell 'cinc estrelles' de Morningstar.

  • 25,50€
  • -0,97%
  • 11,35€
  • 0,44%

En concret, els millors fons són Fidelity Funds Iberia, Santander Small Caps Espanya, Gesconsult Renta Variable, Santander Accions Espanyoles, Renta 4 Borsa, Mirabaud Equities Spain, Bestinver Borsa FI, Radar Inversió, Aviva Espabolsa i Metavalor FI. Entre les posicions d'aquests fons destaquen, a més dels valors esmentats, altres entitats com Banc Sabadell, Amadeus, Gas Natural, Fluidra, Catalana Occident, Telefónica i Grifols.

Morningstar classifica els fons 'cinc estrelles' per una combinació de risc i rendibilitat superior a la resta dels seus competidors, i a més han de comptar amb més de tres anys d'existència. Entre els quals no compten amb aquest segell de la companyia d'inversió nord-americà, però que es revalora fins i tot més que aquests, destaca el fons CaixaBank Borsa Espanyola FI, que es revalora a l'any un 22%, té posicions destacades en els 'blue xips' de l'IBEX 35 com Inditex, Santander, Telefónica o BBVA o directament futurs indexats del propi selectiu espanyol.

Entre els fons seleccionats 'cinc estrelles', el més destacat de l'any és el Fidelity Funds Iberia, que puja un 17,5% el 2017 i un 15,6% de mitjana durant els últims cinc anys, invertint en una cartera integrada per títols espanyols i portuguesos amb un patrimoni de 726 milions d'euros. Les seves majors posicions les té Amadeus, Grifols, Iberdrola, Inditex i Sabadell. Inditex també és una de les inversions importants del fons Santander Accions Espanyoles, amb un pes del 5,51%, i del fons Renta 4 borsa, amb una posició que arriba al 4,06%.

Les accions de la companyia tèxtil fundada per Amancio Ortega han pujat un 4,5% durant el semestre i més d'un 15% respecte a l'any anterior, amb una capitalització de 105.623.000 d'euros, la més alta entre les empreses espanyoles. Inditex va guanyar 654 milions d'euros durant el primer trimestre del seu exercici fiscal, un 18% més respecte al mateix trimestre del 2016 amb una pujada en les vendes del 14% entre febrer i juny. Per al grup amb seu a Arteixo (La Corunya), tradicionalment el primer trimestre de l'any és el de menor importància dins el conjunt de l'exercici.

"La tendència d'acceleració dels resultats és simptomàtica de la fortalesa del negoci d'Inditex", Álvaro Arístegui (Ahorro Corporación)

"La tendència d'acceleració dels resultats és simptomàtica de la fortalesa del negoci d'Inditex. Es preveu que els tipus de canvi no siguin tan beneficiosos en el conjunt de l'exercici, però tampoc esperem un impacte negatiu, de manera que el creixement dels resultats hauria d'estar en línia amb el vist fins al moment, cosa que valorem positivament", comenta Álvaro Arístegui, analista d'Ahorro Corporación.

"Seguim pensant que la valoració actual del mercat és exigent, descompta implícitament la qualitat i positives perspectives de les operacions i no ofereix potencial de revaloració, per la qual cosa reiterem la nostra recomanació de mantenir", apunta Arístegui.

Dins el consens de mercat que recull FactSet, un 66% dels analistes aconsella comprar les seves accions, un 25% mantenir-les i només un 9% per vendre-les. El preu objectiu se situa als 38,05 euros, enfront dels 33,89 euros actuals, de manera que compten amb un potencial alcista del 12,3%.

MIQUEL I COSTAS, UN TÍTOL QUE AGRADA A 'VALUE'

Miquel i Costas ha aconseguit col·locar-se al costat d’Inditex i CIE entre els valors que més es repeteixen entre els fons 'top' del semestre i a més convèncer gestors 'value' com Álvaro Guzmán de Lázaro o Fernando Bernad de AzValor, Iván Martín de Magallanes, Beltrán de la Lastra de Bestinver o Javier Ruiz de Metagestión, amb un 2,65% a la cartera del fons Metavalor FI. Entre els fons 'estrella' que tenen en cartera aquests títols figura Santander Small Caps, amb un pes del 3,5%, Gesconsult Renta Variable, en el qual ponderen un 4,69% i Aviva Espabolsa, amb un 5,47%, la major posició del fons de l'asseguradora britànica.

"Miquel i Costas és una companyia posicionada històricament en un sector com el del paper per a la indústria tabaquera caracteritzat per tenir molt pocs competidors i altes barreres d'entrada. En aquest entorn, el grup ha sabut fer-se un lloc entre els grans productors a nivell mundial centrant la seva estratègia en tres grans pilars: la contínua dedicació de recursos cap al R + D + I; l'optimització dels processos productius; i el desenvolupament de productes d'alt valor afegit, com el paper de cigarret autoextingible", expliquen els experts d'Ahorro Corporación.

Totes les inversions del grup català a més es fan seguint una assignació de capital molt prudent, tal com apunta Alejandro Refojo, analista d'Intermoney, "però sense renunciar a una remuneració atractiva per als accionistes, mitjançant la recompra d'accions, el pagament de dividends i el lliurament de noves accions. L'anterior es constata en la fortalesa financera de l'empresa, que al tancament del primer trimestre del 2017 tenia una posició de caixa neta de 38,5 milions d'euros".

La paperera es revalora un 24% enguany i un 54% respecte al mes de juliol de l'any passat. El consens dels analistes, que recull FactSet, fixa el seu preu objectiu en 33,45 euros, amb un recorregut del 9,2% de creixement des dels 30,62 euros als quals cotitzen les accions actualment al Mercat Continu.

"Fa molt de temps que estem explicant el nostre projecte industrial d'empresa al mercat i hi hem estat fidels. L'evolució dels resultats obtinguts i una fidel pràctica informativa han estat els principals impulsors de l'evolució de l'acció durant els últims anys", comenten fonts de la companyia.

CIE AUTOMOTIVE, EL MOTOR DE LA FAMÍLIA RIBERAS

La multimilionària família Riberas, lligada a Gestamp, també controla el major paquet accionarial, amb un 20,9%, del grup industrial basc que fa les delícies dels millors fons de borsa espanyola. En concret, està en la cartera de Santander Small Caps amb un 5,78% de pes en la seva cartera, Radar Inversión amb un 4,64%, Gesconsult Renta Variable amb un 4,23%.

El consens dels analistes aposta en un 67% per la compra dels seus títols, mentre que un 33% recomana mantenir-los. Amb un preu objectiu per a les seves accions de 22,46 euros, els experts creuen que els títols de la companyia es poden arribar a revalorar encara un 12,6% des dels 19,94 euros actuals que marca el mercat. A l'any les accions del grup que fabrica components de l'automòbil, biocarburants i que controla Dominion pugen un 7,6%, mentre que es dispara un 42% si es compara respecte al mes de juliol de 2016.

Els experts d'Intermoney destaquen en un informe que els resultats del primer trimestre van ser molt positius, "amb elevats creixements, important millora de marges i a més va superar les previsions, tant pròpies com les del consens de mercat".

Els dubtes que sorgeixen en un negoci com el CIE vénen, sobretot, des del mercat automobilístic dels Estats Units i els moviments donats per Donald Trump a favor del retorn d'aquesta indústria al país, els processos de concentració entre grans grups del sector que poden perjudicar la companyia, com també Gestamp, i el futur del motor de combustió dièsel i el vehicle elèctric. No obstant això, aquest tipus d'horitzons encara queden lluny i el mercat confia en la bona evolució de l'empresa.

Noticias relacionadas

contador