ep francisco riberas gestamp
GESTAMP

Qui avisa no és traïdor. La fusió de PSA-Opel suposarà un minvament d'ingressos per Gestamp, segons admet el propi grup basc al seu fullet de sortida a borsa enviat a la CNMV. La compra de la marca alemanya pel grup francès tindrà efectes negatius sobre el compte de resultats de l'empresa de la família Riberas a causa del risc que el nou grup faci un canvi entre els seus proveïdors de referència.

  • 2,87€
  • -0,86%

“Encara que subministrem els nostres productes a diversos dels principals fabricants d'automòbils, i les vendes d'un sol vehicle no representen una substancia proporció dels nostres ingressos consolidats, depenem de certs clients de forma significativa en forma d'ingressos, com és comú a la nostra indústria”, explica la companyia a la CNMV. En concret, Gestamp Automoció nomena algunes de les seves principals relacions amb els grans grups de l'automòbil. Només entre l'alemany Volkswagen (21,8%), Daimler (11,9%) i Renault-Nissan (10,8%) suposen quatre de cada deu euros que ingressa l'empresa espanyola.

Si hi sumem Ford, BMW, PSA, General Motors, Fiat, Tata, Volvo i Toyota, la facturació entre les seves 12 majors clients representa el 87% del seu negoci. Sobre la unió de Peugeot, Opel i Vauxhall, la companyia espanyola creu que pot estar en risc el seu actual repartiment de negocis. "Qualsevol consolidació major al sector podria afectar negativament el nostre negoci", adverteix el grup.

Gestamp adverteix també els inversors que han comprat les seves accions que l'endeutament de la companyia s'eleva a 2.106 milions d'euros, una mica més de la meitat dels 3.200 milions amb els quals començarà a cotitzar en borsa. En el fullet, la companyia adverteix que l’alçament no es va a reduir i, fins i tot, augmentarà.

Després de la col·locació d'accions, la família Riberas continuarà sent l'accionista majoritari de Gestamp amb un 58,95% del capital (54,90% amb green shoe), mentre que Mitsui i alguns empleats de la companyia mantindran la seva participació actual amb un 12,525% i un 1,52%. Els Riberas, que són també els accionistes de referència de CIE Automotive, a més de la societat Gonvarri al costat de Arcelor Mittal, han aprofitat l'últim any per encarir el preu de les seves accions a la companyia.

Precisament, la col·locació en borsa de Gestamp es produirà un 35% més cara que l'última transacció d'accions realitzada fa amb gairebé un any. Al febrer de 2016, en ple desastre de Arcelor Mittal en borsa, la família Riberas va aprofitar per comprar el 35% de Gestamp a l’acerera angloholandesa.

En la necessitat dels seus socis, que van registrar pèrdues històriques el 2015 i tenien multitud de plantes parades per la guerra amb l'acer xinès, han trobat una font de plusvàlues als detallistes que han comprat les seves accions i que debuten en borsa aquest divendres. Arcelor va vendre un 35% per 875 milions d'euros, un paquet que la família propietària de Gestamp ven i cotitza dotze mesos després en 1.125 milions, un 35% més.

La foto de Gestamp en borsa serà austera per a l'accionista. El 2016 va facturar 7.549 milions d'euros, un 7,3% més respecte a l'any anterior. L’Ebitda (resultat brut d'explotació) va pujar un 10,6%, fins a 841 milions d'euros, mentre l’EBIT va augmentar un 15,6%, fins a 463 milions. El benefici net va pujar un 37,1%, fins a 221 milions d'euros. El seu dividend ha estat minso durant tot aquest temps, del no gaire 27% de pay out (percentatge de guanys que van a l'accionistes), segons les dades de l'empresa.

Noticias relacionadas

contador