wall street portada inversor mal
38.460,92
  • -
  • -

Wall Street marca nous màxims històrics després que la Xina hagi confirmat un acord comercial amb els Estats Units, que havia estat posat en dubte després de l'últim tuit de Donald Trump. Encara que finalment, les dues potències han arribat a un pacte comercial, segons ha confirmat el govern del gegant asiàtic.

Segons els funcionaris xinesos, el següent pas és que les dues parts prenguin les mesures legals pertinents i estableixin un temps per signar l'acord. Les autoritats xineses també han assenyalat que els aranzels es reduirien en fases.

EL TWEET DEL TRUMP

"La història del The Wall Street Journal sobre l'acord amb la Xina és completament errònia, especialment la seva declaració sobre aranzels. Notícies falses. Haurien trobar un millor filtrador!", ha comentat el president. El rotatiu novaiorquès ha afirmat avui que els EUA havia ofert no aplicar els aranzels previstos per aquest diumenge i reduir a la meitat els ja impostos anteriorment a les exportacions del gegant asiàtic.

Trump va assegurar dijous que l'acord amb Pequín estava "molt a prop". Hores més tard, rotatius nord-americans com Bloomberg i, més tard, CNBC, han afirmat que el pacte ja està tancat. Tot això va donar (i segueix donant) ales als mercats: des de les borses mundials a les matèries primeres com el petroli.

"Fa setmanes que estem així i finalment tenim bones notícies", assevera Mike Wilson, estrateg en cap de Morgan Stanley en paraules a la CNBC. "La pregunta ara és, Quant s'han descomptat ja les borses de tot això?".

Per la seva banda, el govern xinès té previst oferir una roda de premsa per explicar la seva postura i confirmar si finalment ha arribat a un acord comercial amb l'Administració nord-americana.

MISSATGE DE LA RESERVA FEDERAL

A més, els inversors valoren que la Reserva Federal (Fed) va anticipar aquest dimecres que no té previst tocar els tipus (ni pujar-los ni baixar-los) durant el 2020, per la qual cosa la seva política monetària seguirà sent acomodatícia. "Han dit 'Bon Nadal' als mercats", afirma John Velis, analista de BNY Mellon.

Aquesta és la clau de l'última reunió de l'any, opina aquest expert. "La política és acomodatícia, però apropiada", tot i que la Fed "està menys preocupada pels riscos a la baixa per a l'economia de l'exterior i per les encara nul·les pressions inflacionistes", afegeix.

En aquest sentit, un dels principals canvis del comunicat emès pel banc central va ser que va eliminar la referència a les "incerteses" que amenacen el creixement de l'economia nord-americana. Això indica que la preocupació sobre una possible desacceleració s'ha reduït dins el FOMC, el comitè executiu que decideix la política monetària de l'organisme.

Per a John Velis, el mercat estava buscant "orientació sobre si les tres últimes retallades de meitat de cicle" realitzats en les tres últimes reunions "serien revertides al curt termini". I la resposta ha estat un no rotund per part de la Fed i de Powell. Fins a 13 dels 17 membres del FOMC van anticipar que els tipus es mantindran sense canvis al llarg del 2020 i només 4 van indicar una pujada.

EL REGNE UNIT I ALTRES MERCATS

D'altra banda, les borses europees pugen amb força després que Boris Johnson hagi aconseguit una gran majoria absoluta a les eleccions del Regne Unit, cosa que aplana el camí perquè el país surti de la Unió Europea abans del pròxim 31 de gener.

A l'escena econòmica, les vendes minoristes del grup de control, que incideixen directament en el càlcul del PIB, van repuntar un 0,1% el novembre, per sota del 0,3% esperat. I les vendes al detall totals van pujar un 0,2%, també per sota del 0,5% anticipat.

En altres mercats, el petroli West Texas puja un 1,3%, fins als 60 dòlars. A més, l'euro s'aprecia un 0,3% i es canvia als 1,1163 dòlars; i la lliura s'aprecia un 1,3%, fins als 1,3332 dòlars. A més, la rendibilitat del bo nord-americà a deu anys cau fins a l'1,87%, la del bo a dos anys cedeix a l'1,62% i la del bo a tres mesos repunta a l'1,55%.

Noticias relacionadas

contador