• Un 33% dels especuladors creuen que el president patirà un 'impeachment' el 2017
  • Cisco Systems cau un 7% després dels seus resultats, però Wal-Mart puja més del 2%
cbtrump93kd

Compres moderades en Wall Street, que va patir aquest dimecres la seva sessió més baixista des de setembre de 2016, amb pèrdues properes al 2% per al Dow Jones i l'S&P 500 i del 2,5% per al Nasdaq.

  • 37.815,92
  • -

La 'tempesta' política que s'ha desfermat a Washington per l'anomenat 'Russiagate' amenaça fins i tot amb iniciar un procés de destitució a Donald Trump, tan sols uns mesos després de la seva victòria a les eleccions de novembre. El nomenament de l'exdirector de l'FBI, Robert Mueller, per investigar les connexions russes de Trump, no és precisament una bona notícia per al milionari, ja que Mueller és conegut als EUA per la seva determinació i integritat.

Un 33% dels especuladors creuen que Trump patirà un 'impeachment' el 2017, segons la casa d’apostes en línia de qüestions polítiques 'Predictit'. Perquè el president sigui destituït, són necessàries les dues terceres parts dels vots del Senat, que actualment està dominat per una majoria republicana. Encara que pensar en un 'impeachment' és una cosa encara aventurat, el seu mer plantejament ha posat nerviosos els operadors.

El principal temor dels inversors és que l'agenda reformista de la nova Administració (menys regulació, retallades d'impostos i un pla d'infraestructures) quedi relegada a un segon pla pel continu enfrontament polític en el qual s'està veient embolicat Trump. Sense les reformes promeses, el PIB dels EUA creixerà al voltant del 2% i no accelerarà el seu creixement fins al 3% - 4% anual estimat pel secretari del Tresor, Steven Mnuchin, que té prevista una compareixença pública aquest dijous.

En qualsevol cas, cal posar les coses en perspectiva, ja que la memòria del mercat és molt limitada. Aquest mateix dilluns, tant l'S&P 500 com el Nasdaq van marcar màxims històrics. Malgrat les pèrdues d'ahir, el Dow Jones puja un 4% el 2017, l'S&P 500 un 5% i el Nasdaq un 11%.

Estem davant la 'excusa' perfecta per desfer part de tot el caminat en els últims mesos (des de novembre) després de les eleccions nord-americanes

Aquestes pèrdues han vingut acompanyades d'un fortíssim rebot en l'índex VIX de volatilitat, que d'altra banda havia marcat mínims dels últims 20 anys fa unes jornades i estava anticipant, com va comentar José María Rodríguez, analista de 'Bolsamanía', un possible sostre de mercat per Wall Street.

En aquests moments, el VIX puja més del 2%, fins gairebé 16 punts. "No cal dir que estem davant l’'excusa' perfecta per desfer part de tot el camí durant els últims mesos (des de novembre) després de les eleccions nord-americanes", afirma Rodríguez.

A més del VIX, el comportament de l'euro davant del dòlar també és molt rellevant, ja que la divisa europea també va marcar aquest dimecres un nou màxim anual enfront del 'bitllet verd'. Encara que en aquests moments es pren un respir i cau un 0,25%, fins als 1,1131 dòlars.

A nivell empresarial, destaquen les fortes caigudes del 7% per Cisco Systems, membre del Dow Jones, després de presentar ahir a la nit els seus resultats del primer trimestre. En positiu, el gegant dels supermercats Wal-Mart puja més del 2% després de superar previsions amb els seus comptes trimestrals, però el grup xinès de comerç electrònic Alibaba cau un 3% després de 'confessar' davant el mercat.

D'altra banda, Facebook també és notícia perquè ha estat multada per la Comissió Europea amb 110 milions d'euros per mentir en la compra de WhatsApp. En qualsevol cas, la xarxa social compleix cinc anys en borsa i ha multiplicat per quatre el seu valor durant aquest període. Un altre gran valor tecnològic que contribueix als guanys és Apple, que puja un 1,7% després de les caigudes registrades del 3% ahir.

Al calendari econòmic, les dades setmanals d'atur han tornat a ser millors del que s'esperava. Les peticions inicials d'atur han baixat fins 232.000 des 236.000, per sota del repunt esperat fins a 240.000. Els analistes de Pantheon Macroeconomics destaquen que ja són diverses setmanes en què aquest indicador se situa per sota de 240.000, cosa que al seu torn anticipa una sòlida creació d'ocupació de cara als propers mesos.

A més, l'índex manufacturer de la Fed de Filadèlfia ha superat àmpliament la previsió del consens, en pujar fins als 38,8 al maig des dels 22 a l'abril, molt per sobre de la caiguda esperada fins als 19,5.

En altres mercats, el petroli West Texas cau un 1,1%, fins als 48,49 dòlars, mentre que el barril Brent cedeix un 1%, fins als 51,67 dòlars. A més, l'unça d'or cau un 0,06%, fins als 1.257 dòlars, per la recerca dels inversors d'actius refugi. L'or es revalora gairebé un 9% des del començament de l’any. Finalment, la rendibilitat del bo americà a 10 anys segueix caient fins el 2,21%.

Noticias relacionadas

contador