• Més de 100,000 contractes s'han fet públics a la casa d'apostes en línia de qüestions polítiques 'Predictit'
  • Un 33% dels especuladors creuen que Trump patirà un 'impeachment' el 2017
  • Saxo Bank: "El paral·lelisme amb l'escàndol Watergate és inevitable i ha fet proliferar les peticions d'una investigació especial"
cbtrump292
Donald Trump, president dels EUA

Donald Trump es troba a l'ull de l'últim huracà polític que assota la seva presidència i que posa en escac la seva tasca a la Casa Blanca, mentre creix l'especulació sobre la probabilitat que el president dels EUA pateixi un 'impeachment' el 2017 i sigui destituït a causa de la investigació que s'està duent a terme sobre el 'Russiagate'. Bona mostra d'això és l'increment de l'activitat de les cases d'apostes polítiques, com ara 'Predictit', que han vist com arribaven els nous 100.000 contractes en tan sols 24 hores a la pregunta: "Creu vostè que Donald Trump serà destituït el 2017?".

El repunt de les apostes sobre si Trump acabarà el seu mandat, que s'estén fins a gener de 2021, ha passat després de les informacions que el republicà podria haver pressionat l'exdirector de l'FBI, James Comey, perquè abandonés les seves indagacions sobre les relacions de l’exassessor de Seguretat Nacional, Michael Flynn, amb el Kremlin.

El Departament de Justícia dels Estats Units ha creat una fiscalia especial encarregada d'investigar la presumpta ingerència de Rússia a les eleccions de novembre

Recentment s'ha sabut que el Departament de Justícia dels Estats Units ha creat una fiscalia especial encarregada d'investigar la presumpta ingerència de Rússia a les eleccions que van tenir lloc el passat 8 de novembre i de les quals va sortir victoriós Donald Trump. En un comunicat, el vicefiscal general, Rod Rosenstein, ha anunciat la designació de l'exdirector de l'FBI Robert Mueller per al càrrec de supervisor de la investigació, recull Europa Press. "En la meva capacitat com a fiscal general en funcions, he determinat que és d'interès públic exercir el meu autoritat i designar un conseller especial per assumir la responsabilitat en aquesta matèria", ha assenyalat al text.

La relació entre Trump i el Govern de Moscou ha aixecat la polèmica des de fins i tot abans que el republicà arribés a la Casa Blanca. La publicació dels correus electrònics de membres del Partit Demòcrata en vigílies de les eleccions, entre ells de l'entorn de l'excandidata Hillary Clinton, ha provocat que Washington sospiti que Rússia va interferir en els comicis per afavorir l'actual mandatari.

Des de llavors, els contactes entre l'exassessor de Seguretat Nacional i l'ambaixador de Rússia als Estats Units, Serguei Kisliak, que el van obligar a dimitir del seu càrrec menys d'un mes després d'assumir-lo, o les recents converses entre Trump i el secretari d'Estat rus, Serguei Lavrov, en les quals presumptament haurien abordat informació altament classificada, han contribuït al fet que la polèmica continuï. Amb la investigació en curs, s'espera aclarir aquests fets i el mateix president dels EUA espera que es demostri que no va existir la interferència del Kremlin en la seva campanya política.

Però segueixen sortint informacions que vinculen al magnat amb el Kremlin. El líder de la majoria republicana a la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy, va assegurar abans que Donald Trump fos nominat oficialment pel Partit Republicà com a candidat a la Casa Blanca, que havia "dues persones" que creia que havien rebut pagaments per part del president de Rússia, Vladímir Putin, i que una d'aquestes dues persones era el propi Trump.

AUGMENTEN LES APOSTES CONTRA TRUMP

Un 33% dels especuladors de Predictit creuen que Trump patirà un 'impeachment' el 2017

Tant als EUA com al Regne Unit, s'ha vist créixer el nombre de contractes sobre la permanència de Trump al despatx Oval i ara mateix l'opció que el president patirà un 'impeachment' en aquest any ha arribat a cotitzar en Predictit a 33 cèntims, fet que suposa que els especuladors li atorguen un 33% de possibilitats, comparat amb el 7% que es decantava per la seva destitució fa només una setmana. Més tard el preu s'ha estabilitzat entre el 27% i el 24%, segons publica 'Reuters'.

Al Regne Unit, la casa d'apostes Paddy Power Betfair ha vist com s'han dipositat més de 5.000 lliures (5.850,60 euros) a favor que el polèmic magnat abandoni la presidència abans del previst. Per la seva banda, la companyia d'apostes britànica Ladbrokes (LCL.L) va reduir el preu d'un impeachment de Trump a 4-5 de 11-10, la qual cosa equival a una probabilitat del 56% que Trump serà eliminat del seu càrrec.

QUÈ ÉS UN 'IMPEACHMENT'?

L'Article Primer de la Constitució dels Estats Units garanteix que els alts funcionaris puguin ser processats per mandat de la Cambra de Representants a causa de delictes greus, a excepció dels membres del legislatiu (sense imposició de sancions penals), cosa que es coneix com la figura jurídica de l''impeachment'. Una vegada que el Congrés obre el procés, és el Senat que s'encarrega de dur a terme el judici. Per condemnar l'acusat són necessàries les dues terceres parts dels vots dels senadors. Aquest eventual càstig consisteix en la destitució de l'acusat i la seva inhabilitació per exercir altres càrrecs públics.

Als Estats Units, només dos presidents han estat jutjats mitjançant aquest procediment, Bill Clinton (1998-1999) i Andrew Johnson (1868) i els dos van ser absolts. Richard Nixon va interrompre el procés en dimitir del seu càrrec en 1974 després de l'aprovació del seu impeachment.

De fet, des de Saxo Bank, assenyalen que "el paral·lelisme amb l'escàndol Watergate és inevitable i ha fet proliferar les peticions d'una investigació especial". El representant de Texas, Al Green, ha sol·licitat davant el Congrés que s'iniciï un procés d'impeachment contra Trump, "però la barrera, perquè aquest procés prosperi és molt alta, ja que els republicans tenen control a la Cambra de Representants", assenyala l'equip del banc d'inversió danès.

Noticias relacionadas

contador