• Durant la setmana, s'ha revalorat un 1,7%
cartel-bolsa-madrid-ibex
Europa Press
11.154,60
  • 170,90
  • 1,56%

L'IBEX 35 ha salvat els mobles a l'últim moment. El selectiu ha pujat un 0,35% aquest divendres fins als 9.622 punts, i un 1,73% durant la setmana, xifra que li permet acabar el mes de juny amb un repunt de l’1,65%. No obstant això, aquesta remuntada no li impedeix que a l'acumulat anual del primer semestre estigui en negatiu, amb una caiguda del 4,2%.

De tornada a la sessió d'aquest divendres, Caixabank ha estat el valor que ha liderat els avenços, amb una pujada del 3,3%, fins als 3,7 euros. L'entitat es dispara després d'anunciar aquest dijous, amb el mercat tancat, que vendrà Lone Star el 80% del seu negoci immobiliari i el 100% de la companyia de serveis immobiliaris Servihabitat.

Aquest avanç ha impulsat la resta d'entitats bancàries del selectiu. De fet, BBVA ha estat el segon valor amb major avanç, de l’1,8%; seguit de Banc Sabadell (+1,74%). Goldman Sachs ha assenyalat que la venda del totxo de l'entitat catalana elevaria el seu benefici per acció. Banc Santander, per part seva, ha tancat també en positiu, però amb un avanç més moderat, del 0,4%.

Una altra jornada més cal parlar de Gas Natural, ara Naturgy, ja que aquest dijous va presentar el seu pla estratègic i el mercat ho ha valorat. Aquest divendres, la companyia ha pujat un 0,76%. Els analistes han coincidit a aplaudir la "generosa" millora del dividend que té previst.

Més pujades IBEX 35
Caixabank 3,71€ 0,12 3,29%
BBVA 6,09€ 0,12 2,08%
ACS 34,76€ 0,63 1,85%
BANCO SABADELL 1,44€ 0,02 1,74%
Viscofan 58,35€ 0,95 1,66%
Més baixen IBEX 35
Mediaset Españ... 7,23€ -0,51 -6,61%
CIE AUTOMOTIVE 25,32€ -0,84 -3,21%
Inditex 29,30€ -0,17 -0,58%
BANKINTER 8,36€ -0,02 -0,29%
BANKIA 3,21€ -0,01 -0,19%

També cal destacar Telefónica, que ha pujat un 0,4%, ja que ahir va aconseguir els drets de la Lliga de Campions i els de la Lliga d’Europa per 1.080 milions d'euros per a les pròximes tres temporades. Una compra que s'uneix a la de La Lliga, "i que assegura per als de José María Álvarez-Pallete el 100% dels drets de pagament al mercat residencial".

DIA ha rebut una rebaixa de preu objectiu per part de Renta 4 que, tot i que veu valor en la companyia, no recomana comprar-la a curt termini, ja que considera que hi haurà caigudes generalitzades. La cadena de supermercats, que és el valor que més es deixa durant els sis primers mesos de l'any, aquest divendres ha tancat amb una pujada del 0,08%.

D'altra banda, Mediaset ha estat el 'fanalet vermell' de la sessió amb una caiguda de 6,72%, fins als 7,2 euros. La companyia de televisió ha perdut el suport de Morgan Stanley que ha reduït, a més, la recomanació de Mediaset fins a 'infraponderar', des d’'igual al mercat'. Els drets del mundial no han millorat el seu recorregut borsari.

A la part baixa de la taula ha estat acompanyat per CIE Automotive, que s'ha deixat més d'un 3%. Aquest divendres cal destacar que hi han cotitzat 36 valors, en comptes de 35, ja que s'ha introduït Global Dominion per evitar desajustos en les carteres pel repartiment de títols de la seva filial que portarà a terme CIE Automotive.

ALTRES MERCATS

La resta de borses europees han tancat en positiu. El CAC 40 francès ha pujat un 0,9% i el DAX 30 alemany, un 1,06%. Per la seva banda, el FTSE 100 de Londres ha pujat un 0,28%. Wall Street cotitza amb pujades, encara que el primer semestre ha tancat mixt.

Al mercat de les matèries primeres, el petroli cotitza amb pujades importants. El barril de Brent, de referència a Europa, puja un 2%, fins als 79,5 dòlars; mentre que el barril West Texas, de referència als EUA, avança un 1,2% fins als 74,35 dòlars. D'altra banda, l'euro continua recuperant-se enfront del dòlar. La divisa comunitària s'aprecia un 0,86%, fins als 1,1668 dòlars.

La jornada d'aquest divendres té també com a protagonistes les dades macro, especialment l'IPC de la Zona Euro, que ha avançat fins al 2% el juny, tal com s'esperava. La inflació subjacent ha quedat a l'1,0% enfront de l'1,1% del mes anterior, i també en línia amb l'estimat. "Insistim que la inflació general només es mantindrà en aquest nivell durant uns mesos abans de descendir de nou a l'entorn de l’1,5-1,6% a mesura que els efectes de base dels preus de l'energia desapareguin. Esperem que la inflació subjacent es mantingui sense canvis a l’1,1%", assenyalen els experts de Danske Bank al seu informe diari de primera hora.

Pel que fa a la resta, acaba una setmana que ha estat molt marcada per les tensions comercials entre els Estat Units i la Xina, un dels principals assumptes que estan pressionant el mercat i que està generant una important volatilitat. L'administració de Donald Trump està a punt d’activar els aranzels sobre productes xinesos divendres que ve, 6 de juliol, cosa que preveu que desencadeni una resposta de Pequín. Així doncs, aquest tema seguirà condicionant els mercats a curt termini i la majoria dels experts consideren que anirà a més a l'espera d'aquesta resposta de la Xina.

El Consell Europeu ha arribat a un acord sobre la immigració després de més de tretze hores de reunió. "Els líders dels Vint-i-set han acordat les conclusions del Consell Europeu, incloent-hi la immigració", va escriure en el seu perfil de Twitter el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

L'acord, que no arriba a ser un acord global per revisar les lleis d'asil de la Unió Europea (UE), està destinat a restringir els moviments dels migrants dins del bloc i crear nous "centres" per allotjar i processar els sol·licitants d'asil. Aquest consens europeu sobre la immigració podria ajudar Angela Merkel a evitar la crisi política en potència al seu país. Merkel ha arribat a aquest Consell molt pressionada perquè la CSU, un dels partits amb què governa en coalició, volia que radicalitzés la seva postura sobre immigració de cara a guanyar votants en les eleccions que se celebren a Bavaria aquest estiu.

ANÀLISI TÈCNICA

L'IBEX tanca la setmana i posa punt i final al primer semestre de 2018. "I ho fa sense donar-nos cap pista més o menys clara per on poden anar els trets durant les properes sessions/setmanes", apunta José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. D'una banda, és cert que des de finals de gener tenim impecables màxims decreixents i així no es puja. "Però per la mateixa raó, tenim mínims creixents i així no cau", apunta.

D'alguna manera, tenim l'IBEX immers dins d'un triangle en què el rang de fluctuació es va estrenyent poc a poc. "Fins que salti per un o altre costat i aquí serà (en teoria) on tindrem més pistes sobre el que pot ser el següent gran moviment en tendència", comenta l'analista. Si més no, de tot l'esdevingut al llarg de la setmana em quedo amb el fet que tant BBVA, com Santander i Telefónica han respectat (dilatacions a part) els importants suports que presenten en els mínims anuals. Pel costat de les resistències, "el problema és que aquestes es troben lluny dels nivells actuals, la primera d'elles, als 9.985 punts i les més important, als 10.290 punts", conclou José María Rodríguez.

Noticias relacionadas

contador