fed-jerome-powell-reserve-federale

Totes les mirades es dirigeixen aquest divendres al simposi Jackson Hole, i més concretament a la figura del president de la Reserva Federal (Fed), Jerome Powell. Els inversors esperen un missatge clar del banquer central sobre futures baixades de tipus, però els experts ja adverteixen que cal anar amb compte, atès que no hi ha garanties que hagi de ser tan contundent com es creu, i això pot perjudicar els mercats.

Ho diuen els analistes de CMC Markets. "Els operadors creuen que la Fed donarà una informació actualitzada i prepararà el camí per a una retallada dels tipus el mes que ve", però Jerome Powell "podria posar l'accent en la independència del banc" davant de les constants crítiques del president dels EUA, Donald Trump, que ha exigit una vegada i una altra al banc central que abaixi els tipus d'interès, optant per "transmetre un missatge neutral". Després de tot, recordeu, "la taxa d'atur és baixa, la inflació és ferma i les vendes al detall són robustes, de manera que hi ha un fort argument perquè la Reserva Federal mantingui la seva postura actual durant la reunió de setembre".

I és que la divisió en el si del Comitè de Mercats Oberts (FOMC) sobre els tipus és molt gran. Les actes de l'última reunió de la Fed, la del mes de juliol, ja van deixar veure les diferents opinions. Alguns creuen que no és moment de seguir baixant els tipus, i que cal esperar, mentre que altres sí que veuen marge per a la rebaixa i opten per acontentar Trump i escometre-la al mes que ve.

Aquest dijous, a més, en el marc de Jackson Hole, els presidents de la Fed de Filadèlfia (sense dret a vot), Patrick Harker, i de la Fed de Kansas (amb dret a vot), Esther George, que és, a més, l'amfitriona del simposi, van dir que no estan a favor de més retallades. No els donaran suport perquè en aquest moment hi ha una mena d'"equilibri" i la situació pot qualificar-se de "neutral". S'uneixen així a les paraules del president de la Fed de Boston (amb dret a vot), Eric Rosengren, que fa uns dies va dir que veia poques raons per a una política més acomodatícia. Unes declaracions que han fet que saltin les alarmes sobre el que es deu o no esperar de la compareixença de Powell.

"Les actes i les declaracions de les últimes setmanes són indicatives: la Reserva Federal no tindrà pressa a declarar l'inici d'un cicle de relaxació sostingut", comenten els analistes de Bank of New York Mellon, que creuen que la posició de la Fed de juliol que la baixada escomesa, la primera en una dècada, és un ajust de meitat de cicle "segueix sent la línia oficial del banc central". "Creiem que Powell probablement no lliurarà prou" per acontentar els mercats, asseveren des d'aquesta empresa.

Per la seva banda, des d'Oanda creuen que els inversors ja s'han posicionat per la decepció, atès que la Fed és "clarament poc inclinada i està molt dividida" sobre la baixada dels tipus. "Atès que Powell parla en nom de tot el comitè, és difícil imaginar que serà tan 'dovish' com exigeixen i esperen els mercats", remarquen els experts d'aquesta casa, que creuen que hi ha molt optimisme no estan convençuts que el president de la Fed "vagi a complir" amb les expectatives.

contador