• Aquests experts preveuen que els mercats desenvolupats es mantinguin a prop de l'expansió màxima l'any que ve
  • Adverteixen d'una recessió de cara a finals de 2019 o el 2020
broker709340

2018 serà un any de 'llums i ombres' al pla econòmic, segons els analistes de Julius Baer. Aquests experts preveuen que els mercats desenvolupats es mantinguin a prop de l'expansió màxima i que als Estats Units -i en menor mesura a Europa- continuï el "sòlid creixement". Així i tot, adverteixen d'una recessió de cara a finals de 2019 o el 2020.

"Les possibilitats d'una continuació del fort creixement el 2018 són bones, no només durant el primer trimestre, com assenyala l'últim conjunt de sòlids indicadors principals", expliquen aquests analistes en un informe sobre perspectives per 2018, alhora que precisen que "la pròxima recessió està aguaitant cap a finals de 2019 o el 2020". Afegeixen que la inflació es mantindrà controlada el 2018, impulsada pels salaris, i mostren la seva preferència per la renda variable.

Segons Julius Baer, els riscos més significatius per als mercats financers de cara a 2018 provenen de catàstrofes naturals i de la possibilitat d'una guerra nuclear

"Gràcies a la continuació de les polítiques monetàries favorables, les accions segueixen sent la classe d'actius de preferència, mentre que els preus de la renda fixa 'són massa bons per ser veritat'", assenyalen aquests experts.

Davant d'aquest panorama, juntament amb la renda variable, Julius Baer recomana una sèrie d'actius individuals per 2018:

- Dins de la renda variable: accions europees, financeres i tecnològiques. "Afegim accions d'energia i del Japó, però evitem els 'proxies' de bons, com els productes bàsics de consum. Als mercats emergents, Àsia i la tecnologia són claus", assenyalen des de Julius Baer.

- Al mercat de divises: el dòlar nord-americà. "Pot haver arribat a un pic cíclic, però encara li queda algun benefici a curt termini. Per contra, algunes monedes europees, com l'euro i la lliura esterlina, podrien suavitzar-se", expliquen aquests experts.

- En renda fixa: pagarés d'alt rendiment protegits amb capital. "A causa dels nivells de rendibilitat encara molt baixos, afavorim les estratègies sense restriccions (en renda variable). Per a les posicions llargues simples, hi ha oportunitats als mercats emergents de divises fortes, bons bancaris convertibles contingents i vinculants d'inflació".

- En matèries primeres: or. "És l'hora de comprar or a baix preu a mesura que augmenten les incerteses més enllà de 2018", recomanen des de Julius Baer.

Amb tot, i des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, els experts de Julius Baer recalquen que les accions individuals "oferiran àmplies oportunitats".

QUÈ S’ESPERA I QUÈ PREOCUPA D'ESPANYA

"Pel que fa als possibles riscos (per a Espanya), ens preocupa a curt termini la incertesa política a Catalunya, ja que pensem que podria afectar negativament el creixement futur, especialment pel possible fre a les inversions previstos", assenyalen aquests experts en les seves perspectives per al proper any.

Per a Espanya, des de Julius Baer esperen una desacceleració el 2018. La seva estimació del PIB per 2018 és del 2,2% enfront d'una estimació al 2017 del 2,9%. "Pel costat positiu, cal destacar la xifra d'atur, que ha caigut des del pic del 26% registrat l'any 2013 fins al 17%, si bé encara estem lluny del 8% registrat el 2007", assenyalen aquests analistes.

"El deute públic espanyol se situa al 99% del PIB, xifra que segueix sent molt elevada malgrat haver-se reduït des del nivell de 110% registrat el 2016. És rellevant assenyalar, però, que l'economia espanyola està a dia d'avui molt més equilibrada, ja que és menys depenent de sectors com l'immobiliari i la construcció, i compta amb un superàvit per compte corrent del 2% del PIB", expliquen.

Pel que fa a la borsa espanyola, creuen que està "atractiva" però reconeixen que, a curt termini, els inversors "possiblement prefereixen esperar a conèixer el resultat de les pròximes eleccions a Catalunya".

Per al conjunt dels mercats financers, els riscos més importants de cara a l'any que ve no procedeixen de l'àmbit polític ni de l'àmbit financer. Segons Julius Baer, ​​els riscos més significatius provenen de catàstrofes naturals i de la possibilitat d'una guerra nuclear. "Per tant, els riscos als mercats financers podrien seguir sent provocats per l'home, però ja no tenen caràcter tan financer", apunten.

Noticias relacionadas

contador