ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

El petroli West Texas avança un 2,9% (122,87 dòlars) mentre que el barril Brent repunta un 2,9% (126,82 dòlars). Els EUA pressionen per prohibir les exportacions de cru rus, però la Unió Europea no ho veu possible. Per part seva, Rússia ja ha amenaçat de tallar el subministrament de gas natural als països del bloc comunitari, per la qual cosa la incertesa és màxima.

En aquest escenari, la pujada del cru i d'altres matèries primeres com el gas natural amenaça de provocar un xoc energètic "potencialment enorme", com han assenyalat els experts de Goldman Sachs.

"El mercat del petroli s'enfronta a un gran i prolongat xoc potencial d'oferta per part de Rússia. Occident voldrà evitar aquest resultat, però l'aïllament global de Rússia podria portar-lo a reduir les exportacions d'energia", expliquen des del banc nord-americà.

"La Xina", segons la seva opinió, "tindrà el paper crucial de decidir com el mercat petrolier s'haurà de reequilibrar i quant s'acabaran reduint les exportacions russes de petroli per via marítima".

Per contrarestar la falta de petroli rus, les potències occidentals poden alliberar les reserves estratègiques de petroli, pressionar l'OPEP perquè augmenti la producció i aixecar les sancions a les importacions de petroli de l'Iran i Veneçuela.

"Si bé, tot això podria ajudar a compensar una disminució considerable en les exportacions marítimes russes, això deixaria el mercat mundial del petroli sense protecció, cosa que encara requeriria la destrucció de la demanda a través de preus més alts. La incertesa sobre com es resoldria aquest conflicte i la possible escassetat de petroli no tenen precedents”, conclouen des de Goldman.

Noticias relacionadas

contador