ep senal en la calle que indica la bolsa en madrid cerrada hoy al publico despues de que el ibex 35
Eduardo Parra - Europa Press

Les places europees han tancat amb lleus pujades a aquestes hores del divendres, a excepció de Londres que ho ha fet en vermell després d'anunciar una quarantena per a totes aquelles persones que procedeixin de l'estranger. L'Ibex ha avançat un 0,17% gràcies al fort impuls dels bancs i Mediaset (+3,87%). Això, després de la sessió de fortes caigudes a l'Àsia -especialment de l'Hang Seng- després que la Xina hagi informat que està planejant introduir una llei de seguretat nacional a Hong Kong. Tal moviment enfortiria el control de Pequín sobre el territori, la qual cosa probablement provocaria protestes.

  • 10.644,80
  • -1,12%

L'any passat, les protestes van ser freqüents a Hong Kong, causant trastorns considerables en certs casos, per la qual cosa els inversors estan preocupats per la possibilitat que la situació torni a esclatar. Els experts assenyalen que és probable que el president Trump intervingui si les autoritats xineses adopten una postura ferma amb Hong Kong.

Dins de l'Ibex, han destacat les fortes alces de Bankinter (+5,96%), Bankia (3,75%), Santander (2%)... mentre que al costat negatiu hi tenim IAG (-7,28%) i Acerinox (-1%). Al Continu, Deoleo (-32,29%) ha caigut amb força (-15%). La CNMV ha comunicat que serà suspesa de cotització des del dilluns en el marc de la 'operació acordió' que està duent a terme.

Tampoc no tenim una jornada gaire positiva de moment a l'altre costat d'Atlàntic. Wall Street cotitza amb signe mixt. L'estira i arronsa entre la Xina i els Estats Units continua copant l'atenció del mercat. A més, és molt important destacar que l'S&P 500 s'ha frenat davant de la important resistència tècnica que presenta el principal indicador mundial a la zona de 2.950 a 3.000 punts

Tornant a l'Àsia, a causa de la incertesa causada per l'emergència de Covid-19, el govern xinès no ha emès un objectiu de creixement per a 2020, cosa que també ha pesat sobre les accions a l'Extrem Orient. Últimament han augmentat les tensions entre els Estats Units i la Xina, però aquest divendres Xina s'ha compromès a aplicar el seu acord comercial amb els Estats Units.

Quant a altres assumptes, les últimes dades macro han dibuixat un panorama de millora econòmica tant a Europa com als Estats Units. França, Alemanya i el Regne Unit van publicar aquest dijous els seus PMI de manufactures i serveis per a maig, i tots els informes van indicar que els nivells d'activitat són encara en territori de contracció, però amb lleugeres millores respecte als del mes anterior. "És encoratjador veure que l'activitat econòmica es mou en la direcció correcta, però no s'equivoquin, els nivells del PMI continuen sent terribles", assenyala David Madden, analista de CMC Markets a Londres.

D'altra banda, el focus del mercat continua sent la pandèmia. Els Estats Units han pagat a AstraZeneca fins a 1.200 milions de dòlars per assegurar-se gairebé un terç de les primeres 1.000 milions de dosis previstes del seu vaccí experimental, mentre que Gran Bretanya va anunciar aquest dijous que adquirirà més de 10 milions de proves d'anticossos del coronavirus a Roche i Abbott.

Finalment, recordar que aquest divendres es publiquen les actes de l'última reunió del Banc Central Europeu (BCE).

ANÀLISI TÈCNICA

"L'Ibex tanca amb lleugeres pujades (+0,17%) i la situació tècnica no varia en absolut respecte al que comentàvem dies enrere. Seguim en terra de ningú, a mig camí entre el suport dels 6.420 punts per sota i els 7.000 punts per sobre", explica José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamania.

"Fins que no sortim d'aquí, és igual què fem. El problema que segueixo veient és que el Dax, l'S&P i l'Euro Stoxx 50 presenten un aspecte diferent", matisa.

"Estan corregint mínimament les pujades de l'últim rebot però en cap cas no se'ls veu febles. Més aviat tot el contrari. I aquesta feblesa intrínseca del nostre mercat ens fer fer un mal pas en qualsevol moment, amb el risc de tornar als mínims de març", finalitza l'expert.

Noticias relacionadas

contador